Gregtom Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Maja 2014 Kazdy z nas gdzies/kiedys uslyszal albo przeczytal recepty na stare i dziwne wyroby..Moze znajdzie sie "smialek" aby je wyprobowac..Na poczatek.: "Germanska Kielbasa Starodawna"Przepis na 1 kg.:-------------------- 1 kg miesa wieprzowego (jakiego nie wiem),1 lyzeczka pieprzu.1 1/2 lyzki soli peklujacej.1 lyzeczka cukru.Troszke kminku.Czosnek marynowany w wodce, winiaku albo rumie (ile nie wiem). Calosc przemielic na maszynce i po dokladnym wymieszaniu napelnic jelita wykluwajac szpilka z nich powietrze..Kielbachy troszke podsuszyc w pozycii lezacej a nastepnie powiesic w przewietrznym i troszke wilgotnym miejscu do dojrzewania.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Maja 2014 Saksonskie Kielbaski "Pykajace"Przepis na 1 kg.: ------------------- 1 kg. karkowki albo lopatki.solpieprzgozdziki kwiat muskatuskorka cytryny(Przyprawiamy w/g wlasnego smaku) Mieso gotujemy na wolnym ogniu do miekkosci, studzimy i kroimy na male kawalki.Przepuszczamy przez maszynke razem z przyprawami dwa razy i mase dokladnie wyrabiamy ewentualnie jeszcze doprawiajac do smaku.Farsz nabijamy w jelita ciekie, odkrecamy na kawalki 15-20 cm. i parzymy przez 15 min. w wodzie o temp. 80 stopni.Sparzana kielbase studzimy w zimnej wodzie i po przestudzeniu wieszamy w przewiewnym miejscu do calkowitego ostudzenia. P.s Jest to kielbasa nietrwala.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Maja 2014 Ciekawe, warto spróbować na pewno w poniedziałek.pójdzie na pierwszy ogień kiełbasa pykajaca Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Kiełbasa Litewska 4 kg wieprzowiny1,5 kg wołowiny1 zając1,5 kg słoniny200 g soli10 g saletry10 g pieprzu10 g ziela angielskiego5 g goździków5 g majeranku5 g listków laurowych5 g kolendraszklanka spirytusu,rumu lub arakujelita wołowe środkowe Mięso pokrajać nożem jak najdrobniej,przyprawy korzenne utłuc bardzo drobno ,sól wyprażyć i zmieszać z saletrą.Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia,wymieszać dokładnie i mocno ubijać tłuczkiem dolewając po trochu spirytus,rum lub arak.Ubijać należy tak długo, aż masa stanie się gładka i jednolita.Słoninę pokrajać na wąskie cienkie paseczki i wymieszać razem z masą.Gotową masę nakładać w jelita uprzednio wytarte do sucha wewnątrz i zewnątrz pomagając sobie wałkiem,aby w osłonkach nie zostawało powietrze.Przygotowane w ten sposób kiełbasy ułożyć między dwiema deskami ,obciążyć kamieniem,wynieść w chłodne miejsce i przetrzymywać 2 tygodnie.Po tym okresie kiełbasy wyjąć,wynieść na powietrze i rozwiesić w przewiewnym miejscu na 2 dni. Przepis w całości pochodzi z książki Domowe Wyroby Mięsne Tadeusza Kłossowskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Domowe Wyroby Mięsne Tadeusza Kłossowskiego Bardzo dobra pozycja, mam ją i korzystam z zadowoleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Sądząc po peklowaniu saletrą ,jest to przepis na najtańszą kiełbasę z PRLu,obok zwyczajnej.Ceny tych kiełbas były 44 zł.Były to kiełbasy niedobre w smaku ,zrobione z najgorszego mięsa, 3 klasa ,albo 4 kl.wieprzowiny,z małym dodatkiem przypraw,ale soli nie żałowano.Ta kiełbasa litewska była wędzona i parzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Nestor - chyba nie odnosisz swego postu do przepisu podanego przez bilu72 ? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Oczywisćie ,żę nie,tylko ta saletra i nazwa liitewska skojarzyła mi się z dawną kiełbasą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Kiełbasa LitewskaPrzepis ten jest na stronie głównej 9 lat z okładem Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Saksonskie Kielbaski "Pykajace"Przepis na 1 kg.: ------------------- 1 kg. karkowki albo lopatki.solpieprzgozdziki kwiat muskatuskorka cytryny(Przyprawiamy w/g wlasnego smaku) Mieso gotujemy na wolnym ogniu do miekkosci, studzimy i kroimy na male kawalki.Przepuszczamy przez maszynke razem z przyprawami dwa razy i mase dokladnie wyrabiamy ewentualnie jeszcze doprawiajac do smaku.Farsz nabijamy w jelita ciekie, odkrecamy na kawalki 15-20 cm. i parzymy przez 15 min. w wodzie o temp. 80 stopni.Sparzana kielbase studzimy w zimnej wodzie i po przestudzeniu wieszamy w przewiewnym miejscu do calkowitego ostudzenia. P.s Jest to kielbasa nietrwala..Po co parzyć już ugotowane? Jaki to rodzaj kiełbasy, grillowa, do parzenia? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Mięso do salcesonu ,pasztetowej i i.t.p.też gotujemy a potem wyrób parzymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Mięso do salcesonu ,pasztetowej i i.t.p.też gotujemy a potem wyrób parzymy.Tak ale to kiełbasa jednak, więc dlatego mnie to ciekawi. Jaka jest konsystencja takiej kiełbasy i jakie ma przeznaczenie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Jeżeli mięso jest podwójnie mielone , to będzie to kiełbasa typu "weisewurst" do pieczenia na ruszcie i podawana ze słodką musztardą - typowe dla południowych Niemiec - tak myślę Pawle. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Jeżeli mięso jest podwójnie mielone , to będzie to kiełbasa typu "weisewurst" do pieczenia na ruszcie i podawana ze słodką musztardą - typowe dla południowych Niemiec - tak myślę Pawle.Weißwurst nie piecze się na ruszcie,tylko grzeje w wodzie.Jest zrobiona z cielęciny , z zieloną pietruszką i mlekiem.Typowy Monachijski specjał,jedzony ze słodką musztardą.Absolutnie nie mylić z Bratwurst,która jest zdatna do smażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Września 2014 Poszukuje smialej osoby, ktora wykona na probe "kielbase czekoladowa" wg. receputy z kasiazki (rok wyd. 1952) ktora kupilem na pchlim targu..Ta kielbacha nie ma nic do czynienia z miesem ale ma miec konsystencje "wyrobu kielbasianego"..Koszt produkcji "wyrobu" to zaledwie kilka zlotych..!Chetnym podam przetlumaczona recepte na PW i jak im zasmakuje to podamy razem przepis.. Czekam na chetnych.. (PW)(cukiernicy milo widziani).. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Października 2014 Jak ugotować złote jajo. http://kobieta.onet.pl/zdrowie/juz-nigdy-nie-ugotujesz-jajka-w-tradycyjny-sposob/9lfcd#fp=styl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry_ Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Października 2014 Jak ugotować złote jajo. http://kobieta.onet.pl/zdrowie/juz-nigdy-nie-ugotujesz-jajka-w-tradycyjny-sposob/9lfcd#fp=styl Robiłem - w sumie wychodzi taka nieprzyprawiona jajecznica. Ale dobre żeby zrobić wrażenie na gościach na Wielkanoc ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Października 2014 Gregtom czyżby chodziło o ten wyrób http://i54.tinypic.com/8xk76s.jpg Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Października 2014 Poszukuje smialej osoby, ktora wykona na probe "kielbase czekoladowa" Grzesiu a to nie jest przypadkiem to:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4979-francja-kielbasa-czekoladowa-a-la-claude/ Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.