1.Konserwowa . Papryka słodka bez nasion , pokrojoną w płaty.
Kilka ziaren pieprzu , gorczyca , jedno dwa ziele angielskie, pół liścia laurowego , jeden dwa ząbki czosnku , ciut kopru.
Zalewa . 3 szklanki wody, 1/2 szklanki ocet 10 % ,30 g soli 50 g cukier 100 g miód (daję z karalucha tani). Podgrzać tak aby się rozpuściło. Zalać słoiki
Pasteryzuje 10-15 minut od zawrzenia wody . Musisz wyczuć jeden lub mniej drugi bardziej chrupką.
2. Ostry Stefen (podróbka Eros Pista) . Przepis gdzieś w necie znalazłem. I chyba daje wyrób najbliższy oryginałowi.
Maszynka Alfa 10
2/3 papryka słodka bez nasion . sitko 8 mam
1/3 papryka ostra pepperoni z nasionami sitko 4,5 mm.
Dodać do gara i odparować. Robię na wyczucie tak aby przypominało konsystencje ketchup , to sobie dobierzesz . Sól 20 g/kg surowca na początku. Dodać na końcu ocet do smaku tak 25- 30 ml /kg wyjściowego. Sól ocet ma być czuć ale nie ma dominować. Mi taki skład pasuję mogę zjeść łyżeczkę i żyję 😁 ale czuję moc. Jak masz większą tolerancję ostrość to daj mniej słodkiej, a jak mniejsza to mniej ostrej . Dla mnie ma być ostro. ...ale znośnie.
3. Kiszona . Kisze jak ogórki.. Czosnek , koper , kilka ziaren pieprzu, gorczyca , trochę korzenia chrzanu, papryka słodka bez nasion , pokrojoną w płaty . Sól kamienna 50 g/litr wody. Z tym że z tego co się orientuję to ja daję dużo soli versus inni. Pewnie możesz zejść do ? 40 g.
Do przetworów używam soli kamiennej . Do 1,3 możesz dołożyć trochę ale mało paryki ostrej aby podkręcić smak . Pepperoni 1/3-1/2 strąka daje też do ogórków kiszonych. Ostrej papryki nie kisze , za ostra to nie moje klimaty.