Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      2

    • Postów

      46 155


  2. Maciekzbrzegu

    Maciekzbrzegu

    **VIP**


    • Punkty

      2

    • Postów

      4 776


  3. tomibass

    tomibass

    Użytkownicy


    • Punkty

      2

    • Postów

      968


  4. wróbel75

    wróbel75

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      13 321


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 03.09.2023 w Odpowiedzi

  1. 1.Konserwowa . Papryka słodka bez nasion , pokrojoną w płaty. Kilka ziaren pieprzu , gorczyca , jedno dwa ziele angielskie, pół liścia laurowego , jeden dwa ząbki czosnku , ciut kopru. Zalewa . 3 szklanki wody, 1/2 szklanki ocet 10 % ,30 g soli 50 g cukier 100 g miód (daję z karalucha tani). Podgrzać tak aby się rozpuściło. Zalać słoiki Pasteryzuje 10-15 minut od zawrzenia wody . Musisz wyczuć jeden lub mniej drugi bardziej chrupką. 2. Ostry Stefen (podróbka Eros Pista) . Przepis gdzieś w necie znalazłem. I chyba daje wyrób najbliższy oryginałowi. Maszynka Alfa 10 2/3 papryka słodka bez nasion . sitko 8 mam 1/3 papryka ostra pepperoni z nasionami sitko 4,5 mm. Dodać do gara i odparować. Robię na wyczucie tak aby przypominało konsystencje ketchup , to sobie dobierzesz . Sól 20 g/kg surowca na początku. Dodać na końcu ocet do smaku tak 25- 30 ml /kg wyjściowego. Sól ocet ma być czuć ale nie ma dominować. Mi taki skład pasuję mogę zjeść łyżeczkę i żyję 😁 ale czuję moc. Jak masz większą tolerancję ostrość to daj mniej słodkiej, a jak mniejsza to mniej ostrej . Dla mnie ma być ostro. ...ale znośnie. 3. Kiszona . Kisze jak ogórki.. Czosnek , koper , kilka ziaren pieprzu, gorczyca , trochę korzenia chrzanu, papryka słodka bez nasion , pokrojoną w płaty . Sól kamienna 50 g/litr wody. Z tym że z tego co się orientuję to ja daję dużo soli versus inni. Pewnie możesz zejść do ? 40 g. Do przetworów używam soli kamiennej . Do 1,3 możesz dołożyć trochę ale mało paryki ostrej aby podkręcić smak . Pepperoni 1/3-1/2 strąka daje też do ogórków kiszonych. Ostrej papryki nie kisze , za ostra to nie moje klimaty.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.