Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 13.09.2023 w Odpowiedzi

  1. Zdecydowanie tak, dodatkowo jak naciągasz jelita na lejek to posmaruj go olejem będą łatwiej wchodziły. Nie jest solone natomiast jest nastrzykiwane białkami, kiedyś jak wrzuciłem karkówkę na grilla z Lidla to obok grilowanego mięsa pojawił się duży wyciek białek, które pod wpływem temp. uległy koagulacji (białe gluty) od tamtej pory żadnego mięsa z Lidla. Skład surowcowy jest dobrze dobrany szacunkowa zawartość tłuszczu wyniosła ok 30-33%. Natomiast musisz wiedzieć, że sól ma budowę polarną a tłuszcz niepolarną wiec czysty tłuszcz nie sprzyja rozpuszczaniu i wchłanianiu soli żeby to nastąpiło potrzebny jest "czas" i rozpuszczalnik np. soki i woda zawarta w mięsie. Jeśli Twój próg słoności jest niski to przy następnej produkcji zmniejsz dawkę soli np 16-17g/kg jeśli zamierzasz podpiekać. Przy parzeniu 18g jest ok., pamiętaj czym bardzie wysuszysz kiełbasę tym bardziej będzie słona (woda odparuje a sól zostanie). Na tym etapie to nie jest dobry pomysł ten sposób nie wiele da a może zaszkodzić.
    1 punkt
  2. Witam, dotyczy to zakładów typu MOL CO DO DZIAŁALNOŚCI RHD obowiązują inne przepisy. Przerabiałem ten temat. Aby otworzyć własną masarnię, trzeba dysponować budynkiem o powierzchni niezbędnej dla kilku stref: socjalnej, produkcyjnej, mycia sprzętu i pojemników, chłodni (lub odpowiedniej wielkości lodówek) oraz wydawania wyrobów gotowych. Sklep w budynku zakładu jest opcjonalną sprawą, podobnie jak biuro — szczególnie gdy chce się uruchomić masarnię działającą w ramach produkcji marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL). Rozplanowanie poszczególnych pomieszczeń i ich wyposażenia musi być zgodne z obowiązującymi przepisami — to jest zadanie dla doświadczonego projektanta. Tym bardziej, że projekt musi być zaakceptowany i uzgodniony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. Zacznijmy od początku W lokalnym Urzędzie Gminy należy uzyskać decyzję o warunkach zabudowy dla planowanej masarni lub wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania. By uzyskać decyzję o warunkach zabudowy należy przedłożyć uzyskaną wcześniej decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach. By ją uzyskać w przypadku małych masarni (MOL) wystarczy do wniosku o jej wydanie dołączyć kartę informacyjną przedsięwzięcia. W przypadku większych masarni czy ubojni niezbędnym załącznikiem do decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach jest raport oddziaływania na środowisko. Równolegle z zaprojektowaniem całości zakładu i uzgodnieniem projektu technologicznego w Inspektoracie Weterynarii przychodzi też czas na zarejestrowanie działalności gospodarczej. Aby zrealizować całą inwestycję, potrzebne jest pozwolenie na budowę (lub przebudowę istniejących budynków) na podstawie wykonanego projektu budowlanego. Ten etap jednak nie zawsze jest konieczny. Jeśli dysponuje się budynkiem, którego nie trzeba rozbudować czy przebudować, i na dodatek ma on funkcję produkcyjną — wtedy wystarczy ten zamiar zgłosić w lokalnym Starostwie i na podstawie projektu technologicznego dokonać wewnętrznej adaptacji i wyposażyć pomieszczenia w niezbędne urządzenia do produkcji. Gdy zakład jest gotowy do produkcji, należy złożyć wniosek do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego o dopuszczenie obiektu do użytkowania. Drugi wniosek — o wpisanie masarni / ubojni do rejestru zakładów — kierujemy do Powiatowego Lekarza Weterynarii. Po złożeniu tego wniosku pierwsza kontrola i wpisanie do rejestru zakładów następuje w ciągu 30 dni. Ostatnią, niezbędną do rozpoczęcia produkcji dokumentacją jest HACCP — wykonujemy i wdrażamy w produkcji poszczególne procedury tej dokumentacji. Pozostaje już tylko własną masarnię rozreklamować.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.