Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 05.01.2024 w Odpowiedzi

  1. Dałem 4g i efekt mizerny, to jest bardzo leciutkie tak jak majeranek więc 3g to już jest sporo A 4g robi z kiełbasy coś w stylu kamuflarzu wojskowego,, moro,, i wg mnie średnio wygląda, lepiej dołożyć zwykłego A tego tylko na wygląd..takie mam zdanie i tak też robię. 😍
    1 punkt
  2. Ja tak na szybko. Udało mi się dzisiaj dostać 10 litrów białego złota, od mućki takiej swojskiej. Będzie zabawa, będzie się działo 😚
    1 punkt
  3. Podam przepis według którego mniej, więcej ja robię a foto kiedyś pewnie będzie Składniki: przyprawy orientacyjnie, później każdy sobie dogra. 1 kg skrzydełek z kurczaka (ok.10-11szt tzn. 20-22 porcje) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu) 1 łyżeczka słodkiej papryki można opcjonalnie dodać trochę czosnku suszonego Przeglądałem przepisy z różnymi przyprawami, ale uważam jak ze wszystkim. Proste = dobre, bo jak za dużo namieszmy to może być Raz robiłem z panierką do kurczaka ale wszyscy orzekli, że to nie to. Gęste ciasto naleśnikowe - składniki również orientacyjnie. 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 - 1/2 szklanki mleka Panierka: mąka pszenna do panierowania Dodatkowo: olej do smażenia Skrzydełka myję i osuszam. Odcinam obojczyki ze wszystkich skrzydełek, a potem każde skrzydełko kroję na dwie części. Przekładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam (ręce są chyba tu najlepsze ) , aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka. Ciasto. Mieszam wszystkie składniki na ciasto aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona). Ciasto łączę z kawałkami skrzydełek aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem. Do miski, garnka wsypuję ok. 1 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka (jednorazowa porcja do smażenia) kawałków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso (dobrze jest przykryć pojemnik pokrywką, wtedy możemy energiczniej potrząsać). No i smażenie. Zależy ile mamy porcji to dobieramy odpowiednie naczynie do smażenia.Ja wkładam po 7-8 porcji, więc dobieram garnek gdzie do połowy wchodzi 800-1000ml, wtedy mam pewność, że skrzydełka będą całe zanurzone.Można robić we frytkownicy, tylko zalecał bym taką bez siateczki, bo do niej skrzydełka mogą się "przylepiać" Olej (można dodać trochę - łyżkę masła dla aromatyczności- gzieś niedawno wyczytałem, że dodają ) rozgrzgrzewam do temp. 170-180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam za pomocą szczypców, dwóch widelców lub po prostu rąk partiami skrzydełka - uważać trzeba na rozgrzany tłuszcz. Staram się dobierać te same części skrzydełek, wtedy mam pewność że w jednym czasie wszystkie się usmażą.Smażę ok 8-10 minut, te mniejsze elementy a ok.10-12 minut te większe elementy skrzydełka - kolor złoty.Możemy wziąć poprawkę na czasy smażenia, zależy to czy wkładamy skrzydełka do oleju z temperatury pokojowej, czy wyjęte z lodówki po całonocnym tam przebywaniu. Parę osób próbowało skrzydełka w Gąsiorowie w warunkach polowych, więc może się wypowiedzą.Oko w oko bali się coś złego powiedzieć . Ania dzięki, nic nie mogę powiedzieć bo mi jak i paru osobom nie starczyło Pozdrawiam P.S. Możemy na bazie tego przepisu robić stripsy z piersi kurczaka, indyka. Robiłem z karkówki, polędwicy i też wychodziło mniamniuśnie
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.