Parówki
Surowiec na 1 kg
Mięso wieprzowe 65 dag ( u mnie były okrawki z szynki i łopatki) raczej takie niespecjalne
podgardle/tłusty boczek/tłuszcz z okrawania mięsa 35 dag
woda 250 ml (ja dodaje lód i wodę)
mleko w proszku (jako stabilizator) 10g
pieprz biały 3 g/kg
gałka muszkatołowa 1 g
kolendra 1 g
papryka ostra 2 g
gorczyca mielona 1 g
peklosól 20 g/kg
osłonka fi 23 mm
Wykonanie:
Peklowanie:
Mięso i podgardle/tłuszcz kroimy w kostkę, dodajemy peklosól i wyrabiamy oddzielnie kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę
Rozdrabnianie:
Po upływie 24 godzin do mięsa dodajemy przyprawy, przepuszczamy 2 razy przez sitko makowe , oddzielnie mięso i tłuszcz i blenderem(u mnie ninja) rozdrabniamy na gładko dodając lód i wodę (czyli 65dkg mięso +35dkg tłuste oraz 250ml lód z wodą, tyle wchodzi do kielicha)
Nadziewanie:
Napełniamy osłonki fi 23 mm, można w inne jak ktoś ma np baranie. Odkręcamy kiełbaski 15/18 centymetrowe,
Osadzanie:
Parówki wieszamy na kiju 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Wędzenie:
Wędzimy do uzyskania odpowiedniej barwy ( u mnie ok 1 godz)
Parzenie:
Parzymy 10 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza. (tzn wrzucam w wodę 65 stopni i pomimo spadku temp trzymam 10 min)
Studzenie:
Po sparzeniu studzę w zimnej wodzie. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy.