Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      6

    • Postów

      2 614


  2. ReniaS

    ReniaS

    **VIP**


    • Punkty

      5

    • Postów

      2 321


  3. tytan58

    tytan58

    Użytkownicy


    • Punkty

      2

    • Postów

      1 754


  4. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      2

    • Postów

      4 282


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 28.09.2024 w Odpowiedzi

  1. Parówki Surowiec na 1 kg Mięso wieprzowe 65 dag ( u mnie były okrawki z szynki i łopatki) raczej takie niespecjalne podgardle/tłusty boczek/tłuszcz z okrawania mięsa 35 dag woda 250 ml (ja dodaje lód i wodę) mleko w proszku (jako stabilizator) 10g pieprz biały 3 g/kg gałka muszkatołowa 1 g kolendra 1 g papryka ostra 2 g gorczyca mielona 1 g peklosól 20 g/kg osłonka fi 23 mm Wykonanie: Peklowanie: Mięso i podgardle/tłuszcz kroimy w kostkę, dodajemy peklosól i wyrabiamy oddzielnie kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę Rozdrabnianie: Po upływie 24 godzin do mięsa dodajemy przyprawy, przepuszczamy 2 razy przez sitko makowe , oddzielnie mięso i tłuszcz i blenderem(u mnie ninja) rozdrabniamy na gładko dodając lód i wodę (czyli 65dkg mięso +35dkg tłuste oraz 250ml lód z wodą, tyle wchodzi do kielicha) Nadziewanie: Napełniamy osłonki fi 23 mm, można w inne jak ktoś ma np baranie. Odkręcamy kiełbaski 15/18 centymetrowe, Osadzanie: Parówki wieszamy na kiju 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wędzenie: Wędzimy do uzyskania odpowiedniej barwy ( u mnie ok 1 godz) Parzenie: Parzymy 10 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza. (tzn wrzucam w wodę 65 stopni i pomimo spadku temp trzymam 10 min) Studzenie: Po sparzeniu studzę w zimnej wodzie. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy.
    3 punkty
  2. Dziś świeczka i coś do niej😋😋😋. Świeczka To coś do niej 😋.
    2 punkty
  3. Dziękuję bardzo 😃 Papryczki robiłam już kolejny raz (to nie jest produkt do przechowania na zimę) w lodówce wytrzymuje miesiąc, a może i dłużej.
    2 punkty
  4. Wody po parzeniu pieprzu absolutnie nie wylewać, tylko użyć z wodą potrzebną do produkcji tej kiełbasy.
    2 punkty
  5. Bardzo proszę Papryczki chilli wyhodowały mi się całkiem przypadkowo więc musiałam je jakoś zagospodarować Papryczki ostre faszerowane serkiem Marynata: 400ml wody 100ml octu 10% 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru (dodaję, ale można pominąć) ½ łyżeczki curry Przygotowanie: Z papryczek powycinałam gniazda nasienne i oczyściłam z nasion. W garnku zagotowałam marynatę, wrzuciłam papryczki i gotowałam na małym ogniu 4-5 minut by zmiękły. Po tym czasie przełożyłam je do miski z zimną wodą, a następnie wyjęłam na ręcznik papierowy do osuszenia. Każdą papryczkę napełniła za pomocą szprycy doprawionym serkiem i ułożyłam w słoiku, zalałam gorącą oliwą i zakręciłam. Po wystygnięciu do lodówki. Do faszerowania: 150-200g serek kanapkowy 1-2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól papryka ostra w proszku łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka oregano może być czubryca Serek po doprawieniu musi być bardzo wyraźny w smaku, przesolony!
    2 punkty
  6. Dzisiejsze paróweczki, pakiet startowy ,,studentka", parzone w garze/nagrodzie...służy ...
    2 punkty
  7. Nie potrzeba 24h , przepłukuję 3 x i jeszcze ok 8- 10h w wodzie /wrzątek/ , zlewam i gotowe. Grzesiu szkoda , ale tak jest korzystniej dla wyrobu.
    1 punkt
  8. Oj, papryczki wyglądają przepysznie
    1 punkt
  9. Boczek rolowany, pieczony w piekarniku w 115 st. C do uzyskania w środku 72 st.Wiem fatalnie pokrojony
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.