Skocz do zawartości

Ranking

  1. Muski

    Muski

    **VIP**


    • Punkty

      7

    • Postów

      12 094


  2. bilu72

    bilu72

    **VIP**


    • Punkty

      6

    • Postów

      3 304


  3. Henry82

    Henry82

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      169


  4. Todek

    Todek

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      2 695


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 19.04.2025 w Odpowiedzi

  1. 4 punkty
  2. No tak , ktoś z SiBów sobie zażyczył kawałek szyneczki z tłuszczykiem 😉 To zamówiłem w hurtowni dwa, dla siebie też 😊 Te świnki chyba na fitnes chodzą nic tego tłuszczyku
    3 punkty
  3. Najprostsze wędliny...szynka i polędwica / bo się pokończyły🤐/
    3 punkty
  4. Ello wszystkim chętnym do odwiedzenia moich podbojów kulinarnych. Na początek przygotowania do wielkanocnego obżarstwa 🥰
    1 punkt
  5. To świąteczny prototyp. 😚 W oryginale "Tort Kijowski", z tej strony: https://mojewypieki.com/przepis/tort-kijowski Moja wersja to bardziej ciasto i przepis oryginalny zmieniłam. Zmniejszyłam ilość masła i cukru, a i tak poszło 20 jajek, 1,3kg cukru , pół kilo masła, orzechy włoskie zamiast laskowych i do jasnego kremu mielona kawa i trochę rumu. A teraz w piekarniku siedzi Zbyszka tradycyjny sernik.😃 Ps. Po kawałku Kijowskiego zjedliśmy i do powtórki, jeszcze cukier muszę zmniejszyć. Ciasto warte polecenia. 😚
    1 punkt
  6. KIEŁBASA BIAŁA wg Halusi /FB/ Składniki : - 3 kg łopatki - 2,5 kg boczku ( w miarę tłusty) - 0,5 kg golonki ( samo mięso) Przyprawy; - 18/20 g soli kamiennej /kg mięsa - 3g/kg pieprzu świeżo zmielonego - 3g/kg czosnku (Polski) - 200 - 300 ml wody na całość. - 3g/kg majeranek - Jelita naturalne kaliber 26/28 Mięso z łopatki mielimy na sitku Fi 10, boczek i golonkę na sitku Fi 4. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy. wlewamy wodę i wyrabiamy . Wyrabiamy do momentu, aż masa mięsna będzie kleista. Kiełbaśnice ówcześnie namoczone, przepłukujemy pod bieżącą wodą .Napełniamy w jelita i okręcamy. Kiełbasę można przechowywać w zamrażalniku na surowo. Kiedy przyjdzie Wam apetyt , odmrażamy w lodówce. Parzenie: kiełbasę wkładamy do wrzątku i obniżamy temp tak by woda nie bulgotała. Parzymy 28- 30 min. Smacznego !!
    1 punkt
  7. I wzajemnie. I mokrego dyngusa.
    1 punkt
  8. No i poszedł w dyby
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.