Skocz do zawartości

Ranking

  1. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      8

    • Postów

      4 013


  2. SZCZEPAN

    SZCZEPAN

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      3

    • Postów

      822


  3. BazylWidzew

    BazylWidzew

    Użytkownicy


    • Punkty

      3

    • Postów

      3 872


  4. Muski

    Muski

    **VIP**


    • Punkty

      2

    • Postów

      12 078


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 03.10.2025 w Odpowiedzi

  1. Zespół nie próżnuje, mam to 💪.
    3 punkty
  2. Robię według tego przepisu, tylko daję łyżeczkę soli i nie daję jajka. https://smacznapyza.blogspot.com/2017/02/kajzerki-domowe-najlepszy-przepis.html
    2 punkty
  3. Jak już wcześniej pisałem, dzisiaj nastąpiła chwila próby szynki wędzonej na zimno. Wyszła bardzo krucha i delikatna. Do wyrobu szynki na surowo używany jest mięsień półbłoniasty, peklowany metodą na sucho przez 16 dni.
    1 punkt
  4. Mięsień dwugłowy- budowa włókien: włókna są stosunkowo grube i ułożone długimi pasmami → to sprawia, że mięsień jest mniej delikatny niż np. półbłoniasty czy część czworogłowa. Tkanka łączna: zawiera dość sporo kolagenu, co wpływa na twardość przy szybkim smażeniu lub pieczeniu. Szyneczki soczyste i kruche trudno jest przygotować wyłącznie z mięśnia dwugłowego uda, ponieważ wymaga on dłuższej i powolnej obróbki cieplnej-peklowanie i wędzenie, które dodatkowo zmiękczają włókna mięśniowe. Właśnie dlatego podjąłem się tego wyzwania.
    1 punkt
  5. Mangalicy 2x cięższej 175 kg - to nie była dziwota.
    1 punkt
  6. Dla przypomnienia Mangalica.
    1 punkt
  7. Coś kosztem czegoś, łopatka wielkości dłoni , polędwica srednicy jakieś 4 cm , szynka....... jutro rozbiorę . Słoniny jakieś 60%. Kilkadziesiąt lat nie widziałem takiej słoniny.
    1 punkt
  8. Jeśli osiem miesięcy życia to starość to i owszem🤣.
    1 punkt
  9. Nie samym wędzeniem człowiek żyje 😉.
    1 punkt
  10. "Nadejszła wiekopomna chwila". Wszystko wyszło idealnie, w smaku i zapachu coś pięknego. Wygląd to zostawiam Wam do oceny. Słone idealnie, nie za dużo nie za mało. W sam raz. Chętnie bym porównał z jakimś kindziukiem według starych receptur. Teraz w próżnie i do leżakowania. Dzięki wszystkim za rady bez nich pewnie by nie było takie dobre.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.