Skocz do zawartości

Ranking

  1. Dawidk1

    Dawidk1

    Użytkownicy


    • Punkty

      4

    • Postów

      76


  2. SZCZEPAN

    SZCZEPAN

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      4

    • Postów

      878


  3. Pacan Wojciech

    Pacan Wojciech

    Użytkownicy


    • Punkty

      3

    • Postów

      3 153


  4. januszfeniks

    januszfeniks

    **VIP**


    • Punkty

      2

    • Postów

      2 107


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 22.10.2025 w Odpowiedzi

  1. Gratulacje! Jak na pierwszy kontakt z wędzarnią i własnoręcznie robionymi wędlinami, poradziłeś sobie po prostu rewelacyjnie. Z ogromną przyjemnością czytam Twoje posty i jestem pełen podziwu dla Twojego zaangażowania, cierpliwości i pasji, z jaką podchodzisz do każdego etapu pracy. Najbardziej imponuje mi to, że wszystko, co robisz, zarówno w piekarnictwie, jak i w wędliniarstwie wykonujesz z prawdziwą radością i sercem. Widać, że sprawia Ci to ogromną satysfakcję, a Twoje opisy wręcz zarażają entuzjazmem! Trzymaj tak dalej, bo to, co pokazujesz, jest nie tylko inspirujące, ale też dowodzi, że z pasją można osiągnąć naprawdę świetne efekty. Wielki szacunek i powodzenia w dalszych kulinarnych przygodach!💪💪💪
    3 punkty
  2. Nawet dwa kawałki mięsa o podobnej wielkości mogą różnić się gęstością i zawartością tłuszczu. Tłuszcz przewodzi ciepło inaczej niż mięśnie, dlatego jedna szynka „łapie” temperaturę szybciej, a druga wolniej. To nic złego, sam często mam takie przypadki. W takiej sytuacji trzeba po prostu cierpliwie poczekać, aż wszystkie kawałki się doparzą. Jak na początkującego wędliniarza, bardzo szybko zauważasz problemy, które z czasem będziesz korygował własnymi metodami i coraz większym doświadczeniem. Aż trudno uwierzyć, że dopiero zaczynasz!👋
    1 punkt
  3. Bardzo dobrze Ciebie rozumiem ponieważ sam dążę do perfekcji w tym co robię. Dawid w ogóle się nie przejmuj ponieważ mięsień mięśniowi nie równy. Głębokość wbicia sondy tak samo. Różnica 2C wyższa przez krótki okres czasu zupełnie nic nie zmienia. Jak widzisz wiele osób się cieszy z Twojego zaangażowania. Rób tak dalej podnoś sobie stopniowo poprzeczkę a jeśli czegoś nie będziesz wiedział zapytaj to podpowiemy.
    1 punkt
  4. Dziękuję za zaproszenie , nie posiadam FB , udzielam się na naszym forum , jak pewnie czytasz , ale skorzystam z Twojej wiedzy jak będę potrzebował. Pozdrawiam
    1 punkt
  5. Wiejas ,to nie władza zniszczyła zakłady, a udziałowcy sp. z o.o. - nie potrafili działać w nowych warunkach .To nie amatorka do której każdy z nas dopłaca dla przyjemności wykonania wędlin czy wędzonek. Każdy wpis sugerujący ,że władza wszystko może lub jest winna po latach 90 -tych wywołuje we mnie poczucie , ze większość społeczeństwa oczekuje powrotu czasów minionych , z którymi walczyli w końcu przewrót się udał ,a tu masz tęsknimy za "starym".
    1 punkt
  6. Oglądając Twoje poczynania z chlebem , zamówiłem książkę Hamelmana , czekam na dostawę .Gratulacje.
    1 punkt
  7. Pierwsze kiełbaski tej zimy pieczone w kominku
    1 punkt
  8. Książka w całości jest na forum i znajduje się pod tym adresem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23263-rok-1980-przepisy-kulinarne-dla-zakładów-gastronomicznych-czss-społem/#comment-1040454 Proszę korzystać z naszej wyszukiwarki, gdyż ta działa bardzo sprawnie.
    1 punkt
  9. Zakupię bo byłem z niej zadowolony. A teraz lepsze doświadczenie i umiejętności.
    1 punkt
  10. Wędzarnia oraz grill pod wiatka jako integralną część całości ukończona. Dzięki zastosowaniu w wykonaniu ścianek lekkich materiałów tworzących kompozyt można było dzięki temu zaoszczędzić dużo miejsca jeśli budowało by się metodą tradycyjną. Ścianki mają 3 cm gr. Zastosowałem pierwszy raz obrotowe stoliki aby zwiększyć możliwości wygodnej obsługi kompleksu. Jeden obrotowy stolik służy do grilla a drugi obsługuje wędzarnie. Zwiększa to powierzchnię blatów o dodatkowe miejsce.
    1 punkt
  11. Koniecznie musisz zmienić nazwę swojego kącika kuchennego. W rzemiośle masarskim masz pełną sprawność. Gratulacje. Czy wcześniej były jakieś podstawy w zawodzie masarskim?
    1 punkt
  12. Na tym polega kapitalizm. Władza robi co chce byle tylko zgarnąć kasę dla siebie. Zwykli ludzie tracą pracę i nikogo to nie interesuje
    0 punktów
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.