Skocz do zawartości

dodge1975

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kołobrzeg

Ostatnie wizyty

662 wyświetleń profilu

Osiągnięcia dodge1975

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwsza rozmowa
  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Drodzy forumowicze, Podpowiedzcie, czy jest możliwość pobrania tych przepisów Społem w formie pdf? Rewelacja baza danych, jednak korzystać z tego w powyższej formie jest trudno. Pozdrawiam
  2. Moje ostatnie dzieło- wątrobianka . A wszystko zaczęło się od.... Za szczeniaka asystowałem w biciu świń. Głównie poboczne zajęcia, jednak wyjadanie gotowanego z kotła przede wszystkim. Pamiętam kiedyś śp. rzeźnik Pan Stanisław Jaszyk musiał mnie pogonić , bo by nic do cwaniaka nie pozostało. Tak namiętnie wcząchałem. Ale wróćmy do meritum... Rzeczona wątrobianka to jeden z zapamiętanych smaków dzieciństwa. Niestety i pan Stanisław odszedł na służbę do niebiańskiej masarni jak i też moja mama też odeszła ... (wieczne im odpoczywanie...) I niestety zabrali że sobą przepisy, które były co świniobicie powtarzalne, jednak nigdzie nie zapisane. Upór mój i wywiad po rodzinie, lub też w co nie wątpię wsparcie z zaświatów spowodowało, że przy pierwszym podejściu wyszła idealnie. Składniki to: - cała wieprzowa wątroba, - całe pogardę (dwie połówki) - serce i ozor wieprzowy po 1 sztuce - cebula 6-7 średnich - majeranek na oko, jak kto lubi - pieprz 3g/na 1kg -sól 18g/na 1kg Wątroba krojona w paski, wyczyszczona, sparzona wrzątkiem. Po odcedzeniu podgotowywana max 95*C przez 20 min. Podgardle pozbawione gruczołów, skór i żył też pokrojone w kawałki, podgotowane do miękkiego mięsa wraz z ozorem i sercem. Podsmażamy cebulę w pół piórka do szklistości. Całość wraz z wystygniętą cebulą mielimy na siku 2,5-3mm. Jako, że ma być to jak najdrobniej zmielona frakcja, chłodzimy w zamrażalniku do zera i tak jeszcze dwa razy. Konserwy autoklaw 115*C przez 30 min. Można też w osłonkę plastikową parzymy 85*C przez 20min, lub do osiągniecia wewnątrz 70*C. Smacznego.
  3. Jasne, mam to w najbliższych planach. Trzy potężne zbiory receptur czekają w kolejce. Dzień dobry kolego Maxel, Czy coś się dzieje w uprzednim temacie Twoich obietnic ? Czy jest szansa na zdobycie plików receptur zakładów przemysłu owocowo-warzywnego? Pozdrawiam Dodge
  4. dodge1975

    Zapal świecę

    Prawdziwy patriota. Żal ogarnia, że tych złych nie biorą.... Spoczywaj w pokoju. (i)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.