
_chris_
Użytkownicy-
Postów
41 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Informacje o profilu
-
Płeć
Mężczyzna
-
Miejscowość
Nowy Sącz
Osiągnięcia _chris_
-
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
Wiem, ale we mnie to wszystko musi dojrzewać Tak jak wiejska dojrzewała do zrobienia 3 miesiące Ale przepisy już przestudiowane i wstępnie przyswojone -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
Ja tak nie mam po pierwszym wędzeniu załamka, a teraz to jest wszystko tak smaczne że dla mnie nic dodać nic ująć Jedyne czego szukam, to czegoś nowego (baleron, żywiecka, krakowska itd ) -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
Wydaje mi się że około 2h bo mi się wydawało że jeszcze mało -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
Hej. Dawno mnie nie było od ostatniego razu nie wędziłem, ale chce się pochwalić dzisiejszym wędzeniem: szynka, polędwiczki (pierwszy raz w życiu), szynkowa wg kostka (bo ostatnio była boska) i boczek. Wydaje mi się że wyszło bardzo dobrze Teraz się waży w garze. Przedostatnio przemogłem sie do wykonania wiejskiej wg Haliny. Też wyszła miodzio (bardzo się bałem tego wędzenia bo pierwszy raz tak robiłem). Wiem tylko że o 30min za długo przetrzymałem w 110-120 stopniach. Ale i tak niebo w gębie. Jak myślicie? Zgodnie ze sztuką? Ja jestem bardzo zadowolony -
Zakup gotowego zestawu do wędzarni elektrycznej
_chris_ odpowiedział(a) na Todek temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
No właśnie ja też jestem na etapie wyboru materiałów do przerobienia na elektryka. Dużo tematów przerobiłem, gdzie największym kosztem był sterownik i grzałka, pomijając dg. Nie mam niestety narzędzi odpowiednich aby zrobić samemu ten polecany na forum więc skłaniam się do zakupu dymboxa i potem ewentualnych modyfikacji. Dzisiaj własnie przeglądałem alledrogo, wypatrzyłem grzałkę, sterownik jakiś polecany na forum, w sumie cała konstrukcja w miarę prosta. Chętnie poobserwuję wątek może coś jeszcze podpatrzę przed zakupami i przystąpieniem do prac. -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
Chyba coś tam źle z załącznikiem poszło -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
Nauka na przyszłość Tak czy inaczej jest super, smak jest naprawdę świetny pomimo tego że coś poszło nie tak -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
Ja to wiem, ale tak jak pisałem wcześniej że nie tylko ja przygotowywałem wsad To jest jeszcze z poprzedniego przygotowania Brak peklowania - na pewno błąd jw. Parzyłem do 71 stopni. Zobaczymy jak będzie smakować -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
Musiało się udać wkład mały bo się bałem przy peklowaniu większej ilości zapodać żeby się nie zepsuło jak pierwsza (po tym kwasie uprzedzenie niesamowite mam ) szynka w solance (bez peklosoli dzisiaj się dowiedziałem, na samej soli) boczek na sucho w peklosoli Wczoraj wyciągnięte na kijach do rana w piwnicy potem temperatura pokojowa 2h potem 1h na zewnątrz pod altanka. 30 minut osuszania w wędzarni (cały czas mam problem z tym żarem, ale teraz już wzrokowo i dotykowo stwierdzam kiedy jest ok) Dzisiaj wiatr, mega problemy z osuszaniem (żar wypalił się w oczach), potem problemy z paleniem przy takim wietrze. Podłożyłem albo otworzyłem drzwiczki trochę, to się paliło jak zamknąłem to tylko dym bez temperatury ale w końcu zakończyłem. Smak miód. Poszło do suszenia po parzeniu, kilka fotek poniżej. W sumie 3h wędzenia można stwierdzić sam buk i jabłoń niestety na razie nie mam dostępu do niczego innego. Szynka mi tylko sam środek złapała szary (chyba przez samą sól - mam nadzieje że to nie jest szkodliwe) ale jutro rano będzie zjedzona. Parzona wg receptury dziadka z forum (szynka i boczek) z zachowaniem temperatury wody i w środku. Nastawiam się coraz bardziej na przeróbkę na elektryczną z generatorem dymu żeby mieć z głowy suszenie i wszelkie warunki atmosferyczne, a skupić się na porządnym przygotowaniu wsadu do wędzarni Zobaczymy co będzie Tak tylko a propos bo to zupełnie nie w temacie. Czy ktoś na forum oferuje wykonanie dymogeneratora wg Rogera? Nie mam takich narzędzi specjalistycznych i trochę szkoda się zabierać za to, a może już bardziej obeznani w temacie coś wiedzą na ten temat. Zaraz po wyjęciu: Przed parzeniem (szynki nie ma bo już wrzuciłem na wrzątek po lekturach dziadka i przepisów forumowych ) Po parzeniu A tak wyglądała woda więc wg mnie uwędzone w bardzo dobrych warunkach -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
Jak obiecałem wrzucam fotki po ostygnięciu. Na pewno kolor byłby totalnie inny gdyby nie była osuszana 3h a wędzona 1.5 tylko odwrotnie Sparzona potem też troszkę wyblakła, ale ważne że smak i zapach pozostał. Jedna dokładnie wg przepisu, druga z pokrojonym mięskiem -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
Hmmm wlasnie coś za szybko znika mi ta kiełbasa z jak się wyszusza:) każdy skubnie od 4 do 65 latka -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
No widzisz, ja to wiedziałem z teorii, ale potem każdy pisał że batony mają być suche. Pamiętam przy pierwszym wędzeniu że one po włożeniu do wędzarni się całe zrosiły i tu już ustaliliśmy że to jest porażka. I dzisiaj dostałem panicznego strachu puszczenia dymu podczas osuszania. Dosłownie panicznego jak sobie tylko wspomniałem super kwaśmy smak / zapach kwasoty roznoszący się po domu -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
To zakupię ten termometr co wskazałem i poszukam sond na ali na zapas. Wg mnie też ten węgiel mógłbym pominąć ale kolejne 3h tworzenia żaru i wysiądę psychicznie Może przy innych wyrobach będzie lepiej. Jutro zamieszczę zdjęcia gotowego wyrobu i spotykamy się przy robieniu boczku Właśnie chciałbym tego uniknąć, bo skoro 90% wędzarników po rozpaleniu osusza wkładem do wędzarni to czemu mam robić inaczej. Nie wierzę że to wina wędzarni bo ciepło jest ciepło tego się już nie da zepsuć Zobaczymy jak wyjdzie osuszanie boczków na żarze z rozpalania. -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
Kurde ludzie osuszanie życia 4 godziny osuszania Już wiem że trzeba osuszać z wody a nie z tłuszczu. Jakbym chciał osuszać z tego tłuszczu to dalej bym tam siedział Błąd nr 1 dzisiejszy: Zbyt krótko kiełbaska leżakowała sobie na kijach w temp pokojowej tak mi się wydaje. Trzymałem ją w chłodnym pomieszczeniu 1.5h potem wyniosłem pod altankę i wtedy zaczęła puszczać dużo rosy. Mogłem od razu do temp pokojowej. Albo jak przed chwilą napisał frapio dodatek uszlachetniający do karkówki, chociaż masarnia dość sprawdzona Przy 3 godzinach osuszania totalny problem z brakiem żaru. No skąd tyle żaru wziąć kolega z FB już mi zapodał temat żeby cisnąć węgiel drzewny na dzień dobry i tak spróbuję następnym razem. Wracając do dzisiejszego wędzenia. Nieoceniona pomoc użytkownika arkadiusz (chylę czoła za porady i wiedzę). Pogadaliśmy przez tel w trakcie wędzenia, poszedł dym, przepływ dymu odpowiedni, kolorek ok, parzenie i jest mniaaaaaam. Pyszna naprawdę Na razie ciepła. Jutro zrobię fotki ładniejsze żeby było widać że można zrobić pyszną kiełbaskę w takiej wędzarni i naprawdę bez żadnej spiny. Osuszanie (znienawidzony przez mnie proces aż 3 godziny) W końcu puściłem dym bo by mnie poniedziałek wielkanocny zastał. Efekt po 1.5h: Tutaj już mam jasność, wiedzę teoretyczną teraz tylko praktyka w malowaniu Tego się nie da spiedzielić jak się ma wiedzę na ten temat. Po parzeniu: I tutaj przekroje (jestem taki przekorny, że 1/4 mięsa nie mieliłem tylko pokroiłem dlatego inne to wyszło, ale o to chodzi żeby samemu próbować!). Widać która mielona, która siekana. Też arkadiusz udzielił mi wiedzy na temat mielenia mięsa, tłuszczu na zwykłem ręcznej maszynce. Tutaj wyszedł smalec i on się pieron wylewał potem chyba Słuchajcie. Smak poezja. Końcowy kolor zobaczymy jutro, większość buk + jabłoń więc raczej adekwatny. W trakcie osuszania byłem tak załamany że siadłem na krześle i 4 browary walnąłem i w pewnym momencie stwierdziłem "pier************ to nie dla mnie". Ale teraz już chyba wiem że jakby wcześnie była bardziej sucha to by pomogło. Od razu pytanie bo zamawiam. Jaki kurde ten termometr? Z taką długą sondą wieszaną będzie ok? Tutaj na 2 termometry sprawdzałem. Jeden ten standardowy, drugi taki do wbijania w mięso (wywierciłem dziurkę i wsadziłem go do wędzarni). Czy ten np jest ok? https://allegro.pl/oferta/termometr-do-grilla-wedzarni-z-sonda-185800-browin-7819938581 (i czy można sondy na aliexpress zapodać do niego ) Idę ochłonąć po dzisiejszym dniu -
Pierwsze wędzenie kiełbasy - kwaśny smak
_chris_ odpowiedział(a) na _chris_ temat w Pierwsze pytania
Problem mam nie z za duża ilością żaru e ze muszę go co jakiś czas po trochę dorabiać. Teraz się trzyma takie 40 stopni zobacze co będzie. Zaraz wytre z tego tłuszczu