
Sector
Użytkownicy-
Postów
13 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Informacje o profilu
-
Płeć
Nie podano
-
Miejscowość
Gdańsk
Osiągnięcia Sector
-
Surowe wędliny po prawidłowym wędzeniu - co teraz?
Sector odpowiedział(a) na Sector temat w Dla początkujących
Sorry, zapomniałem dopisać jaki efekt. Oczywiście to dopiekanie w wędzarni nic nie dało i musiałem jednak i tak po kolei parzyć. Ale te dopiekane po sparzeniu wyszły oczywiście suche bo je to dopiekanie tylko wysuszyło. Generalnie jak na pierwsze wędzenie to OK. Raczej poligon doświadczalny niż skuteczne wędzenie ale i niezbedne doświadczenie. I tak na koniec wrzucę bombę do ogódka tych, którzy mnie tak mocno namawiali w innym poście (/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/?fromsearch=1), żebym nie budował wędzarni kanałowej. Otórz zrobiłem jednak kanałową i wszystko działa jak należy. Z utrzymaniem temperatury nie ma żadnego problemu, bardzo mało drewna poszło do wędzenia. Zabił mnie brak wiedzy o procesie wędzenia a nie zła wędzarnia. Tak więc jak ktoś chce robić wędzarnie kanałową to niech robi. Może tzw. "kibelek" jest sprawdzony i lepszy (nie wiem w czym) ale według mnie brzydki. Dlatego kanałowa ma ten walor, że jeszcze można ją potraktować jako element architektury ogrodowej. Jak ktoś ma zamiar budować kanałową to służę jakimiś radami. -
Surowe wędliny po prawidłowym wędzeniu - co teraz?
Sector odpowiedział(a) na Sector temat w Dla początkujących
Większą część dopiekłem w wędzarni (2h w temp. 75-85 st.) a trzy sparzyłem na próbę zgodnie z przepisami na forum. Jutro sprawdzę co smaczniejsze. Dzięki za rady. -
Surowe wędliny po prawidłowym wędzeniu - co teraz?
Sector odpowiedział(a) na Sector temat w Dla początkujących
nie mam w czym parzyć. Nie mam takiego gara. Będę dopiekał. Jakieś dokładniejsze instrukcje w sprawie dopiekania? Czy temperatura 70-80 jest OK. I oczywiście bez dymu, przy otwartym dachu. Jaki czas? 1h wystarczy? No i nie mam sondy do wbijania w mięso czyli muszę eksperymentować. Dlatego każda rada będzie cenna. -
Surowe wędliny po prawidłowym wędzeniu - co teraz?
Sector odpowiedział(a) na Sector temat w Dla początkujących
Hmm, wydawało mi się, że parzenie to dodatkowy proces, dla tych, którzy tak wolą. Ja miałem plan na wędzonki nie parzone. Czy w tej sytuacji powinienem wędzić w wyższej temperaturze? Czy parzenie jest procesem niezbędnym? -
Witam, Wczoraj zrobiłem pierwsze wędzenie wędzarni. Wszystko zgodnie z opisem na forum czyli: 1. Peklowanie 10 dni w solance 10% w temperaturze 4-6st. / mięso po tych 10 dniach ładnie pachniało, bez śladów zepsucia. 2. Obciekanie 12 godzin w suchym chłodnym pomieszczeniu. 3. Osuszanie w temperaturze 50-55 przez 1,5h / temperatura nie miała większych wahań. 4. Wędzenie zasadnicze 4h w temperaturze 45-55 w dymie olchowym 5. Opiekanie 30 min w temperaturze 70-80 st. 6. Odstawinie do ostudzenia na noc. Dzisiaj rano okazuje się, że wędliny są w środku surowe. Zapach i wyglą ok ale w środku surowe. Wędziłem 3 szynki, 3 karkówki, 3 łopatki i 3 boczki (zrolowane, bez skóry) - w s umie około 25 kg. I co teraz? Jak przyczyna takiego efektu. proszę o szybką radę bo coś z tym mięsem muszę zrobić pilnie. Na razie grzeję wędzarnie na 80 st bo nie przychodzi mi nic innego jak tylko wędzić jeszcze przez 2-3 h ale w temperaturze wyższej czyli około 60-70 st. Mięso czeka na decyzję
-
No to marnie bo nie mam wyjścia a mięso już kupione i jutro je odbieram. Kombinowanie z wodą zamrożoną raczej nie przejdzie i chyba nie obniży aż o 5 stopni. Chyba nie ma innego sposobu jak zaryzykować. Czy w tej sytuacji dodawać przyprawy (czosnek itp.) czy to jeszcze pogorszy sprawę?
-
Cześć. Podpinam się pod ten post bo nie chce robić nowego. Przejrzałem forum pod kątem temperatury peklowania w solance. Wszędzie to samo czyli zalecane (jako pewnik) 4-8 st. I rozumiem, że tak powinno być. Ale ja mam problem, że nie ma szans na miejsce w lodówce. Siedzę w naszym domu letnim na wsi, mamy jedną lodówkę i nie mam miejsca na pojemnik z mięchem. A planuje peklować jakieś 15 kg. Przeleciałem z termometrem wszystkie pomieszczenia. Mam jedno, gdzie temperatura jest stała na poziomie 12 st (w czasie pomiarów na zewnątrz było około 25 st.). Pytanie: Czy jak wstawię odpowiednie proporcje solanki i wrzucę pojemniki na 10 dni w to pomieszczenie to mi to mięso "zdechnie" czy mam szansę dociągnąć je w dobrej kondycji do wędzenia?
-
Doprecyzownie wymiaru paleniska i komory
Sector odpowiedział(a) na Sector temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Poczytałem jeszcze i ostatecznie poszedłem na lekki kompromis i skróciłem kanał z planowanego 1,50 na 0,90. Na temat wysokości paleniska i komory doczytałem w necie. Ale nie mogę nic wyczytać na temat lokalizacji wędzarni. Czy lepsza jest ekspozycja na wietrzne kierunki (może łatwiej utrzymać temperaturę bo jest tzw. "cug") czy lepiej osłonięta od wiatru? Mam jeszcze możliwość wyboru lokalizacji ale od poniedziałku zaczynamy prace. Macie jakieś sugestie? -
Doprecyzownie wymiaru paleniska i komory
Sector odpowiedział(a) na Sector temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Dzięki za zrozumienie. Jest trochę tak jak napisałeś. Nie zamierzam z wędzenia robić hobby życia. Poczytałem forum i wiem, że wielu ludzi ma taki typ wędzarni jaki planuję i jakoś żyje. Oczywiście wiekszość optuje za tzw. "kibelkiem" i dobrze. Mnie się po prostu "kibelek" nie podoba. Uważam, że uwędzona we własnym zakresie wedlina nawet w "kanałowej" zawsze będzie lepsza od "sklepowej" bo "własna", uwędzona "towarzysko" ze znajomymi i ... tak dalej. Więc może ci, którzy mnie namawiają na "kibelek", uznają mój wybór nie za słuszny ale przemyślany przeze mnie i zamiast przekonywać, podzielą się ze mną swoją wiedzą w zakresie budowy paleniska i komory wędzalniczej. Zapytam jeszcze raz, trochę inaczej precyzując o co mi chodzi: AndyAndy, traktowany na forum jako autorytet, w swojej instrukcji budowy wędzarni typu "kibelek" sprecyzował zasady budowy paleniska. a. Wielkość paleniska po obwodzie taka jak wielkoś po obwodzie komory wedzalniczej. Pytanie: Czy to jest wskazanie tylko dla wędzarni "kibelkowych" i wynika z faktu, że budujemy "kolumnę" i naturalne jest takie rozwiązanie, czy jest to uniwersalna zasada dla wszystkich wędzarni, nawet tych beznadziejnych kanałowych? Oczekuje odpowiedzi od kogoś, kto się zna i ma doświadczenie, typu: Tylko dla "kibelków" lub Dla wszystkich. Tylko tyle. b. Ogień/żar trzeba "trzymać" w odległości około 15 cm od ścian paleniska, żeby się zbytnio nie nagrzewały. Pytanie: Generalnie tak dla wszystkich rodzajów wędzarni czy tylko dla "kibelków"? Spodziewana odpowiedź: jak wyżej. c. Wyskość paleniska do około 3/4 szerokości paleniska. Pytanie: 1. Czy chodzi o szerokość wewnętrzną, od cegły do cegły? czy może: 2. Należy jeszcze odjąć po te 15 cm od każdej cegły i z takiego wymiaru liczyc 3/4? Spodziewana odpowiedź: 1 prawidłowo lub 2 prawidłowo. AndyAndy nie podał konkretnej zasady wyliczania wysokości lub ojętości komory wędzalniczej. Albo nie doczytałem, to przepraszam. Planuję wymiar po obwodzie 100x100 cm. Nie wiem czy jest zakaś zasada co do wysokości, liczonej od wylotu komina dymowego do "sufitu" (zakładam płaski uchylny dach i regulowane otwory wentylacyjne z obu boków ścian). Pytanie: Czy 100cm wysokości wystarczy? Jeśli nie to jaka jest zasada wyliczania wysokości? Planuję wędzenie powiedzmy 9 wędzonek na jednym poziomie (3x3), no chyba, że w 100x100 można upchnąć 4x4? Proszę o jednoznaczne odpowiedzi, jeśli ktoś ma odpowiednią wiedzę. Widzę, że jest tendencja do odchodzenia "na boki". Ale do tego można chyba założyć osobny wątek. Jestem nowy, nie znam zasad, nie chcę nikogo pouczać (i z góry przepraszam jak ktoś tak to odbierze) ale uwierzcie, że po 2 tygodnich czytania wątków zauważyłem, że znalezienie konkretnych odpowiedzi na pytania w postach na tym forum jest prawie niemożliwe. Każdy wątek rozwleka się na tematy poboczne. Potem 4 strony czytania pyskówek i złośliwości a odpowiedzi nie ma. Zobaczcie mój post - zadałem w miarę precyzyjne (według mnie) pytania i nie ma odpowiedzi a mamy już chyba dwie strony. Nie gniewajcie się ale na forach szuka się głównie pomocy. Bardzo dużo się dowiedziałem a teraz chcę doświadcznych forumowiczów dopytać o szczegóły. -
Doprecyzownie wymiaru paleniska i komory
Sector odpowiedział(a) na Sector temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
-
Doprecyzownie wymiaru paleniska i komory
Sector odpowiedział(a) na Sector temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
[Dodano: 11 kwi 2020 - 23:14] Dzięki za porady małżeńskie ale nie skorzystam Poczekam na kogoś kto zna odpowiedź na moje pytanie. W instrukcju budowy wędzarni od Andyandy temat wysokości paleniska nie został jednoznacznie rozstrzynięty. Dlatego to chcę dopytać. Podobnie kwestia wysokoći komory wędzenia. Wydaje się z lektury forum, że 130 cm jest OK. Ale poczekam na jakieś potwierdzenie. -
Doprecyzownie wymiaru paleniska i komory
Sector odpowiedział(a) na Sector temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Już doprecyzuję. Chodzi o konstrukcję, gdzie palenisko jest oddalone od komory i połączone kominem dymowym. Piszę z tabletu i nie mam pojęcia jak wkleic obrazek ale wkleję link do przykładowego zdjęcia. Chodzi o ten typ konstrukcji - https://www.google.com/search?q=wedzarnia&client=firefox-b-m&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjB_MDWq-HoAhVp1qYKHfpFDpAQ_AUIBigB&biw=1152&bih=542#imgrc=aw8WgQufrhrZCM%3A. Palenisko oraz komin dymowy są zabudowane w ceglanej konstrukcji, którą nzwałem cokołem. Na nim bdzie stała drewniana komora wędzenia. Chodzi mi o wysokość paleniska i wysokość komory wędzenia. Co do wyboru konstrukcji to mogę podać tel. do żonki - powodzenia A tak poważnie wędzarnia to częśc większej zabudowy tzw. małej architektury ogrodowej - więc zdania nie zmienię. -
Witam. Tu nowy maniak wędzenia. Będę budował wedzarnię kanałową - wybór podyktowany estetyką mojej żonki . Czytam forum od kilku dni non stop. Naładowałem się wiedzą. Skrupulatnie planuję każdy element z liczeniem cegieł włącznie. Ale mimo przeczytania kilkudziesięciu postów nie znalazłem 100%-owej odpowiedzi na dwa pytania: 1. Rozumiem, że ogólnie zalecana na forum zasada, że ogień/żar należy "trzymać" około 15 cm od ścian komory nie podlega wątpliwości. W moim przypadku zewnętrzny wymiar podsatwy paleniska to 100x100. Wewnętrzna szerokość paleniska po odjęciu dwóch cegieł to 76cm. Natomiast szerokość miejsca przeznaczonego na palenie to 46cm (po odjęciu zalecanej "przerwy" 2x15cm). Pytanie: Czy zalecana wysokość paleniska liczona wewnątrz to 3/4 wewnętrznej szerokości komory paleniska (3/4 x 76cm = 56cm) czy miejsca przeznaczonego na palenie (3/4 x 46cm = 34,5cm)? 2. Planuję komorę o wymiarach w podstawie 100x100 (tak jak palenisko, bo większość uważa, że tak powinno być). Będę wędził tylko w lecie (domek letniskowy) w ilości około 20 kg na jeden wsad. Komora drewniane na ceglanym cokole w którym będzie palenisko i przewód kominowy (1,5m okrągły ceramiczny, przekrój 20 cm). Wysokość cokołu zależy od odpowiedzi na pytanie nr 1 - albo około 70cm (10 cegieł) albo 50 cm (7 cegieł). Pytanie: Jaka powinna być minimalna a jaka rozsądna (do wygodnej obsługi wsadu - na stojąco, bez drabiny) wysokość komory na cokole? Nie chcę rozpętać wielowątkowej dyskusji co, jak zauważyłem, często się zdarza. proszę o w miarę konkretną odpowiedź.