Skocz do zawartości

Burmundo

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Rybnik

Ostatnie wizyty

107 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Burmundo

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Burmundo

    Problem z kiełbasą

    Witajcie wędzę już prawie 2 lata i po raz 1 mam sytuację gdzie na wędzonej kiełbasie pojawił się rdzawy nalot a dokładniej rdzawy proszek. czy ktoś coś wie co się stało i co zrobiłem nie tak??
  2. różnie jak na necie podają ^^ ok 20-30 d na litr wody co do temperatury w lodówce nie wiem sprawdzę.
  3. mam lodówkę przeznaczoną tylko do wędzenia oraz okapywania/suszenia. Może miałem 2 razy z rzędu pecha ;P zobaczę przy kolejnym razie
  4. Ja również trzymam w lodówce mięso, mięso kupuje w lokalnym sklepie mięsnym i gdy pekluje mięso to nie raz w tej samej zalewie i takie same wielkości mięsa 1 się zepsuje a 2 nie. Nie potrafię na nic innego zwalić jak na nie świeżość mięsa. a co do reżimu sanitarnego to pakuje szczelnie do baniaków plastikowych przeznaczonych do wędzenia.
  5. Witam Mam pewien problem wędzę już od pół roku i całkiem fajne szynki wychodzą, ALE... mięso kupowane w sklepie często mi się zepsuje zanim się zapekluje a używam samej peklosoli bez mieszania z solą. stąd moje pytanie czy macie jakieś źródło na śląsku od kogo mogę kupić świeże mięso? najlepiej bezpośrednio od masarza (chyba). z góry dziękuje za pomoc.
  6. Witajcie własnie szynki z zalewy i ku mojemu zdziwieniu jedna szynka ma dziwny żółty kolor. Niestety nie wiem czym jest to spowodowane i czy mogę taka szynkę wędzić czy raczej od razu do kosza? Proszę o Pomoc
  7. Ok dziękuje nie widziałem tego a szukałem ;P Połączyłam tematy Moderatorka
  8. Witajcie wędzę kiełbasę w termowindzie. okres suszenia ok 2h w temperaturze ok 40-45 stopni następnie wędzenie z dymem ok 3h w temperaturze 50-60 stopni. i po ukończeniu zostawiam kiełbasę na noc. Rano otwieram i część kiełbasy jest dobrze uwędzona skórka czerwona nie raz twardsza a część jak by blada, szara, miękka ... nie dowędzona? choć w smaku jest ok. Jaka może być przyczyna? zdjęcia poniżej.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.