Skocz do zawartości

Trb

Użytkownicy
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Imelin

Osiągnięcia Trb

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. albo jeszcze inaczej spytam.... jaką wędlinkę kupić z pleśnią by sobie z osłonki wyhodować potrzebną mi ilość??? może jakiś fuet??? lub lepsze salami??? np. PICK. no i co z zastąpieniem kątnicy??? można pończochą??? bo tak mi się myśli że jak kątnicę trzeba nakłuwać by sie powietrza pozbyć to pończocha przecież cała przewiewna:)
  2. a Tu: https://swojskiwyrob.pl/srodki-funkcjonalne-kultury-bakterii-dodatki-masarskie/2284-kultury-plesniowe-lyocarni-fpn-63.html aha.... bo na opakowaniu pisze 50L, w opisie że na 10L. No a czy można tą pleśń zastąpić inną??? A do Tych mam niedaleko:) jestem z Imielina:) Być może na dniach bede się tam wybierał ...dam znać jakby co.
  3. Witam. Zaczołem przygode z długodojrzewającym mięskiem. Na pierwszy raz poszedł karczek. Kawałek ma 1.1 kilo i obecnie 3ci dzień leży w próżni w lodówce obracany codziennie i tak do 25go lutego. Po tym czasie mam umyć mięsko w czerwonym wytrawnym winie i wcisnąć to w kątnicę. I tu zaczynają się pytania..... Jaki wymiar tej kątnicy kupić by mi taki większy kawałek karkóweczki wszedł??? Pierwszy raz to bede robił więc nie wiem czy to jest elastyczne? czy się mocno naciąga??? Jaka kupić??? bo widze że na aukcjach są w różnych rozmiarach. No i czy to koniecznie musi być kątnica??? czy można zastąpić ją pończochą??? Bo takowej używałem do suszenia mięska na karniszu i zawsze mi wychodziło:) Tym bardziej pytam bo ta kątnicę i tak trzeba ponakłuwać by powietrze ze środka miało jak ujść, a pończocha wiadomo.... cała przewiewna:) A czy kątnicę, czy pończoche to i tak sie na końcu zdejmuje. Kolejna sprawa to ta pleśń. Polecili mi Penicillium Nalgiovense. Problem w tym że znalazłem to w jednym sklepie ale ilość na 50L i w cenie ponad 40zł. No nie dam tyle jak mam tylko jeden kawałek mięsa na próbę więc pytam jaką inną pleśnią mogę zastąpić tę w/w. A widzę że te pleśnie mają swoją datę przydatności i trzeba w zamrażarce przechowywać Może być i ta sama, ale dużo mniejsza ilość Bo mi potrzeba tylko tyle by spryskać z wierzchu to mięsko w kątnicy.
  4. Tylko się zastanawiam nad rozwiązaniami:) oczywiście że na oczatek będe wędził z pełną mocą zastanawiałem se tylko czy ograniczając moc do np. 90% łatwiej będzie utrzymać jedną temperaturę Ale zobaczymy podczas wędzenia jak będzie. Dzięki za pomoc:)
  5. Sterownik dziś dotarł. Działa jak ta lala. Na razie przetestowałem na sobie. Z ustawieniem histeresy na 2 stopnie. Troszke głośny, no ale testy w domu. Na zewnątrz pewnie huczenie wentylatorka w żaden sposób nie będzie przeszkadzać. A moc grzałki macie ustawiona na 100% czy zdeczko ograniczoną ??? Zastanawiam się nad ograniczeniem dla lepszego trzymania temperatury, ale też i pytam czy bawiliście się w ograniczenia mocy na grzałce???
  6. Już o tym myślałem, ale nie sądzę by ta w komorze współpracowała z tym sterownikiem. ...zamówiłem sterownik z sondą
  7. Dokłądnie tak chce zrobić. I ten sterownik w pełni mi odpowiada. A nawet z kabelkami nie miał bym problemu bo mam o tym pojęcie:) i z tego co widzę to sondę trzeba osobno zamówić do tego sterownika??? Inna sprawa z ustawieniami. Ale jak będe miał to się odezwę do użytkujących:)
  8. No przecież piszę że jeszcze nie wiem czy i jak go wykorzystać. I raczej skłaniam się ku kupnie nowego.
  9. Dzięki za wszystkie info. A mam w domu sterownik od pieca CO z podajnikiem:) Nie wiem czy go nie wykorzystać??? Jest czujnik temp, a grzałke mogę podłączyć pod załanczanie wentylatora. Lub nawet podajnika, tyko musze sprawdzić czy da się podajnik na pracę ciągłą ustawić. Bo on tam podaje i przerywa podawanie w zadanych czasach. No i czy jest jeszcze sprawny bo leży pare dobrych lat w garażu. Ew. kupię taki jak na foto.
  10. Tak, zgadza się, są, ale dobrze dowiedzieć się więcej:) Każdy tam ma jakieś swoje inne sposoby. A wersię mam chyba tę najbardziej podstawową, analogową. A o tej klapce nad sprężyną w instrukcji nic nie ma:(
  11. Witam. Kupiłem Borniaka UW-70. No i przed pierwszym wedzeniem radzili uruchomić go na 2 godzinki z temp 90 stopni. Tak zrobiłem. Już wiem że będe potrzebował innego sterownika temperatury:) Ten wbudowany przy ustawieniu 90 stopni nagrzewał mi do 115tu!! wiem... bo miałem dodatkowy termometr włączony. Ale też i wedzarnia szła na sucho, bez mięsa w środku, więc zbytnio nie miało co ciepła odbierać To teraz pytanka.... 1. Jak sobie radzicie z utrzymaniem temperatury w tym Borniaku??? 2. Jaki jest fajny regulator temperatury który przy zadanej temperaturze no. 70 stopni będzie się wyłanczał przy np. 73 stopniach i włanczał przy np. 68 stopniach ??? 3. Myjecie wędzarnię po każdym użyciu ??? i czym??? 4. Wlewacie wode do miski gdzie spada popiół ??? 5. Tam gdzie spalają sie wiórki jest coś w rodzaju klapki nad tą sprężyną, ona ma być otwarta??? zamknięta??? uchylona??? 6. Na dole generatora dymu są małe otworki chyba na powietrze. Macie je otwarte czy zamknięte??? 7. Zapaliły się kiedyś komuś te zrębki w czasie wędzenia??? i co wtedy??? Z góry dzięki za podpowiedzi i odpowiedzi. Prawdziwe wędzenie przewidziane na 19go grudnia. Muszę się przygotować Hahaha:)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.