Dzień dobry, też mam pytanie i nie wiem czy dobrze rozumuję. Pekluję mięso w/g tabeli dziadka. Mam szynkę która waży 2,7Kg oraz boczki których waga wynosi 3 szt kawałki po 0,6Kg i 4 szt po 0,5Kg i teraz tak czy ja dobrze rozumuję jeśli nie proszę o korektę mojego myślenia:
Peklowanie w/g tabeli dziadka 7 dni
1. Wszystkie kawałki mięsa wkładam do naczynia z solanką (2,7Kg+3x0,6Kg+4x0,5Kg razem 6,5Kg mięsa). Do naczynia z tymi kawałkami mięsa robię solankę (2,6L wody i peklosól 312g)
i teraz nastrzyk:
W/g tabeli dziadka przy 7 dniowym peklowaniu ml w jednym nastrzyku to 60ml. I teraz czy te 60ml dotyczy nastrzyku łącznie na 6,5KG mięsa czyli 60ml podzielone na wszystkie kawałki? Czy każdy kawałek mięsa ma być nastrzyknięty 60ml? A może szynka która ma 2,7KG dostaje nastrzyk 60ml a kawałki mięsa które mają po 0,5KG dostają nastrzyk 30ml? czyli połowę 60ml?) Proszę o pomoc bo zbaraniałem.