Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył? ×

Pavel81

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Piotrków Trybunalski

Osiągnięcia Pavel81

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję za przypomnienie jesteś wielki. A jak zrobić żeby nie była za bardzo sucha w środku? Parzyć po wędzeniu czy podnieść temperaturę na koniec w wędzarce?
  2. Kiedyś dawno temu robiłem. Głownie wędzę szynki i boczki. Z tego co pamiętam porcjowałem mięso klasowo i peklowałem na sucho 2 dni przed wędzeniem ale nie pamiętam ile peklosoli czy też soli dać na kg mięsa? Jedni piszą żeby dać przyprawy razem z peklowaniem inni że przy wyrabianiu mięsa i w głowie mam już mętlik.
  3. Koledzy czy macie może gdzieś opis krok po kroku jak ją zrobić począwszy od peklowania przez wędzenie po parzenie? Czy można też dodać majeranek? Będę wdzięczny, dziękuję.
  4. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Faktycznie z tym nastrzykiwaniem boczku to nie bardzo bo wychodzi później słonawy pomimo trzymania się poprawionej tabeli dziadka.
  5. Dzień dobry, też mam pytanie i nie wiem czy dobrze rozumuję. Pekluję mięso w/g tabeli dziadka. Mam szynkę która waży 2,7Kg oraz boczki których waga wynosi 3 szt kawałki po 0,6Kg i 4 szt po 0,5Kg i teraz tak czy ja dobrze rozumuję jeśli nie proszę o korektę mojego myślenia: Peklowanie w/g tabeli dziadka 7 dni 1. Wszystkie kawałki mięsa wkładam do naczynia z solanką (2,7Kg+3x0,6Kg+4x0,5Kg razem 6,5Kg mięsa). Do naczynia z tymi kawałkami mięsa robię solankę (2,6L wody i peklosól 312g) i teraz nastrzyk: W/g tabeli dziadka przy 7 dniowym peklowaniu ml w jednym nastrzyku to 60ml. I teraz czy te 60ml dotyczy nastrzyku łącznie na 6,5KG mięsa czyli 60ml podzielone na wszystkie kawałki? Czy każdy kawałek mięsa ma być nastrzyknięty 60ml? A może szynka która ma 2,7KG dostaje nastrzyk 60ml a kawałki mięsa które mają po 0,5KG dostają nastrzyk 30ml? czyli połowę 60ml?) Proszę o pomoc bo zbaraniałem.
  6. ok a czy jest jeszcze jakaś inna tabela z której można skorzystać?
  7. Czyli jeśli mam 3 szynki z których każda waży 1,5kg łącznie muszę zrobić nastrzyk 270ml czyli po 90 ml do każdej z szynek?
  8. Witam, wszystkich jestem początkujący, mam pytanie odnośnie tabeli peklowania według Dziadka. Chciałbym abyście sprawdzili czy mój tok rozumowania jest dobry. W tabeli peklowania według Dziadka mamy np. Na jeden kilogram mięsa dajemy 0,4l wody i 58 lub 56 gram peklosoli. Czyli jeżeli mam 3 szynki z których każda waży po 1,5kg i chcę je peklować w jednym garnku pięć dni daję 1,8 litra wody i 261 lub 252 gramy peklosoli do wyboru. Następnie z tej wody (1,8l) mogę odlać 0,4 litra i przygotować wywar z przypraw który z powrotem wleję do garnka w którym będzie peklować się szynka. I teraz nastrzyk. Napisane jest że: Jeśli damy 261 gram peklosoli robimy jeden nastrzyk 60ml. I teraz pytanie: - Czy nastrzykuję 3 szynki każdą po 60ml? Czy w sumie do tych trzech szynek nastrzyk ma wynieść 60ml czyli po 20ml wstrzykuję do każdej szynki? Proszę o pomoc i nakierowanie. Z góry dziękuję.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.