Skocz do zawartości

Math87

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Zborów

Ostatnie wizyty

487 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Math87

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy post
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Bardzo dziękuję za porady. Pozdrawiam Mateusz
  2. Rozumiem. W takim razie nie pozostaje mi nic innego niż to co mam już przećwiczone wielokrotnie, czyli zasolenie boczku jeden dzień przed wędzeniem lub tego samego dnia. Nie zdarzyło mi się aby się zepsuł. Działo się to zawsze jak robiliśmy świniobicie gdy jeszcze chowaliśmy świnki. Świniobicie z całym wyrabianiem wyrobów i wędzonek odbywało się jednego dnia. Później biliśmy świnkę jeden dzień wcześniej kiedy to następował rozbiór a wyroby i wędzonki były robione w całości następnego dnia. Ale to tylko z tego względu aby nie trwało tak zwanego całego Bożego dnia. Tak było wygodniej. Wszystko zawsze wychodziło wyborne z tym że do wędzarni trafiały tylko boczki, żeberka, polędwiczki i kiełbasa. Nigdy nie robiliśmy wtedy szynek, polędwic czy baleronów. Całość była robiona z jednej świnki bez żadnego dodatkowego mięsa.
  3. Chodzi mi konkretnie o zwykłą sól kuchenną. Mam bardzo miłe doświadczenie z kiełbasą robioną na samej soli kuchennej. Teraz chciałbym zrobić podobnie z boczkiem który będę smażył i jadł prosto z patelni ze świeżą bułką. Mam kilka boczków i zastanawiam się jak je dobrze przygotować i ile dni trzymać zasolone w lodówce zanim pójdzie w dym.
  4. Na wstępie witam Was serdecznie, Przeczytałem bardzo dużo wypowiedzi w temacie który mnie interesuje , lecz nie znalazłem spójnych jednoznacznych wytycznych. Proszę Was o poradę. Chcę uwędzić boczek który później będę smażył na patelni. Chcę go zrobić na samej soli warzonej , soląc na sucho. Jak to wykonać poprawnie?. Jaką ilość soli zwykłej warzonej użyć na kilogram boczku? Ile dni przed wędzeniem go zasilić, ile dni powinien zasolony leżeć np. W lodówce ?. Pozdrawiam Was serdecznie , Mateusz
  5. Witam, Jaka jest odpowiedz na pytanie nr 5?. Na jakich poziomach powinny zostać zamontowane poprzeczki do zakładania kijów aby można było w wędzarni wędzić na dwóch poziomach ?. Jaka odległość pierwszego poziomu wędzonek od deflektora ? w jakiej odległości od dna/deflektora powinna zostać zamontowana siatka do wędzenia np. serków ?. Od tych danych rozpocząłbym projektowanie docelowej wysokości komory wędzarniczej. Bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam Mateusz
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.