Skocz do zawartości

Fasmamut

Użytkownicy
  • Postów

    16
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Fasmamut

  • Urodziny 04.08.1979

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Świdnica

Ostatnie wizyty

298 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Fasmamut

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam. No i ja wypróbowałem przepis tylko 5kg. Słaba nadziewarka ale dało radę.
  2. Nie sznurek nie był czarny. Przy parzeniu wczoraj wędzonek woda klarowna jednolity kolor słomkowy. Żadnych nalotów sadzy czy coś innego. Smak super
  3. No powiem ze sznurka nie próbowałem ale spróbuję hahaha . Co do samych wędzonek sprawdziłem i jedna chyba karkówkę która oczywiście parzyłem w 80 stopniach do 70 w środku. Potem do zimniej wody i rewelacja. Smak 100 razy lepszy niż w sklepie.
  4. Witam wczoraj kolejne wędzenie według waszych rad. Myślę że o wiele, wiele lepiej. Temperatura od 55-40 stopni wędzenie i oczywiście suszenie w temperaturze 40 stopni. Na zdjęciach widać
  5. Żeby ludziska myśleli że jest wkopana i nie zajeb...li. No niestety tak jest na tych naszych działkach.
  6. Dziś przerobiłem trochę wędzarnie. Podniosłem ją na cegłach o jakieś 50 cm. No i dałem kawałek siatki między cegły. Może będzie lepiej ????
  7. A czy w przyszłości opłaca się dać takie palenisko jak na zdjęciu. Danie je na zewnątrz i kawałek rury do kanału
  8. Beczka jest na poziomie grunty. Kanał jest też niżej tylko to jest opsypane ziemia żeby uszczelnić to wszystko
  9. Narazie beczka musi mi wystarczyć. Mam ja na Rodo więc od domu jakieś 30 min drogi z buta. Chciałbym coś kupić ale szkoda żeby zaje...
  10. Gorzkie nie było tylko troszkę słone ale w smaku nie jest takie złe. Zobaczymy w grudniu. Zmniejszę trochę proporce peklosoli i lub po peklowaniu o płucze. No i zobaczymy będę wędził wiśnia bo takie mam drzewo ścięte z 3 tygodnie temu choć leży w altanie. Choć pamiętam jak za dziecka ojciec wędził to drzewo było mokre. A co balkonu mam zabudowany tylko okno otwieram jak by co
  11. Co do płomienia raczej nie sięgał 2m. Może temperatura skakała i moja wina że próbowałem tzw płomień w gasić wodą. Co cóż pierwsze wędzenie. W smaku nie jest takie złe. Co do kiełbasy to kupiona biała tak na próbę choć wiadomo nie jest idealna. Co do termometr do następnego wędzenia kupię jeszcze taka sondę jak na zdjęciu odbiór tylko długi przewód i myślę że się sprawdzi.Co do osuszania myślałem że starczy te 12h w na balkonie. Zmyliły mnie porady innych że 50 stopni to mało i się może nie u wędzić. W grudniu zobaczę wasze porady i forum będą tylko szynki i schaby.
  12. Przykrywam workiem jutowym , długość kanału w granicach 2 m. Co do solanki zrobię inaczej, bo w grudniu będę wędził się schaby i szynki.
  13. Beczka standardowa 200 litrów wygląda tak bo jest osypana ziemia z 30 cm. Po wędzeniu ponad 12 h wisiały na balkonie potem parzenie z godzinę czasu w temperaturze 80 stopni
  14. A tak szczerze jaka powinna być temperatura wędzenia pod szynki,boczki by były ok?
  15. Tzn jak do du... termometr? A a gdzie powinien być? Taki kupiłem jak na zdjęciu
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.