Skocz do zawartości

adamhash

Użytkownicy
  • Postów

    28
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Katowice

Ostatnie wizyty

626 wyświetleń profilu

Osiągnięcia adamhash

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy rok za Tobą
  • Współpracownik Unikat
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

2

Reputacja

  1. Cześć, @szrekPL @MariuszB - dzieki, ceny nierdzewki sa teraz jak z kosmosu. Kupię zwykłą czarną. Czyli 3 kawałki blachy i potem przykręcę. Czy jest jakiś inny patent? @mamuśka@januszfeniks zrobiłem prowizoryczną szufladę z kawałka starej blachy. Drzwiczki nie są na stałe przymocowane więc może na wiosnę zmodyfikuję to. Na filmiku widac że szuflada jest zintegrowana z frontem. Jaki jest rozmiar paleniska, a jaki szuflady? Rozumiem, że tak czy siak nie jest wsunięta do końca. @Grzewlod co do serków to 45-50g soli jodowanej na 1l wody na 24h. Następnie w lodówce sobie leżały i co jakiś czas odsączałem co z nich ściekło przez około 12h bo tyle miałem czasu do wędzenia. Samo wędzenie to czas około 5h. Tym razem.nie czekałem aż będzie wysuszona skórka i wyszło super!
  2. @MariuszB Właśnie miałem o to pytać;) wystarczy blacha ocynkowana, czy musi być koniecznie nierdzewna? Jakiej grubości? Pozdrawiam A
  3. Cześć, Jestem już po pierwszym wędzeniu. Nie wszystko jeszcze jest dokończone po stronie wędzarni ale się udało. Wędziłem: - serki - wędzonkę zbójnicką (polecam jak ktoś jeszcze nie kosztował) Czas od 16:00-21:00 przy temp 60-70°C przez 3-3,5h , a potem 90-100°C około 1,5h i końcówka już na samym żarze. Temperatura na dworze -4 do 0. Wyszło OK:) Z rzeczy do zrobienia: - montaż termometru z dwiema sondami i zdalnym odczytem. - myślę czym włożyć tę ławę betonową. Myślałem nad płytkami mrozoodpornymi albo blachą? - dyfuzor dymu bo na razie użyłem dwa obrzeża betonowe i kawałek blachy 4mm z grila.
  4. Dziękuję jeszcze raz za pomoc w projekcie oraz za cenne uwagi💪 Wędzarnia została przepalona kilka razy, a oficjalną ceremonie wędzenia za tydzień w sobotę:) Na pierwszy rzut widzę, że temperatura się ładnie trzyma. Dodam zdjęcia z relacji. Pozdrawiam, A
  5. Witam po długiej przerwie. W koncu udało się znaleźć czas i dokończyć projekt. Wrzucam fotki z budowy komory:)
  6. @szrekPL, @Muski oki dzięki! Zewnątrz deski mogę zabezpieczyć impregnatem? Planuję zrobić podwójne ściany tak, żeby do środka można było ewentualnie wsadzić watę. Pozdrawiam A
  7. Oki ale u mnie w okolicy ceny są z kosmosu.. Co polecacie: buk, olcha czy świerk? Oczywiście tylko na pióro- wpust. Pozdrawiam A
  8. Witam, Po dłuuuugiej przerwie wróciłem do budowy. Projekt miałem ukończyć na koniec wiosny ale nie udało się.🙃 Wrzucam fotki z postępów prac. Wędzak wykończyłem naturalną skałą żeby ładnie wyglądał. Nadszedł czas aby zakupić drewno na komorę. Pytanie do Was czy ma ktoś sprawdzoną firmę / tartak skąd mógłbym je zamówić? Nie chcę kupować w sieciówkach bo już raz się naciąłem przy budowie ścianki wspinaczkowej. Pozdrawiam A
  9. Tak, jest folię wyciągłem wczoraj. Gładko poszło na szczęście:) Pozdrawiam, Adam
  10. Mały update. Strop wylany zgodnie z podpowiedziami. Dzięki - @Pacan Wojciech, @mamuśka, @wróbel75, @Muski Poniżej kilka fotek. Pozdrawiam, A
  11. To po prostu beton , który otula pręt 😁 Haha ok:) myślałem, że to coś innego😂
  12. @mamuśka, @Pacan WojciechHehe kto sie lubi ten się czubi😉 Tak czy siak dziękuję za pomocne dla mnie wskazówki😎 @wróbel75 jak najbardziej nie chcę oszczędzać na materiałach bo to ma służyć lata. Bloczki kupiłem wcześniej bo miałem inną koncepcję, a nie zbyt dużo czasu. Haha osb i tapeta odpada😂 Do komory wrócę w przyszłym roku😉 Zobaczę tą folie w markecie bądź użyję czystej grubej tektury o średnicy ~4mm. @Muski płytę nie bo w stanie odlać na zewnątrz bo trochę się pospieszyłem z osadzeniem tych obrzeży. Wysokość z zaprawą jest 7,5cm, pręty 8mm. Tą otulinę z czego najlepiej wykonać? Dla pewności średnica 25cm na otwór będzie w sam raz? Chciałbym wylać beton pod koniec tygodnia jak czas i pogoda pozwoli.. Pozdrawiam, A
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.