Skocz do zawartości

Andrzejb

Użytkownicy
  • Postów

    14
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Calgary

Osiągnięcia Andrzejb

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Andrzejb

    Łoś.

    Chrapy z losia....z Kanady z tego roku. Smakuja podobnie jak zimne nozki. Mieso jest super ale to zalezy co Los je. Ten Los byl strzelony w polach wiec zywiony zbozami. Duzo losi z lasow nie smakuje tak dobrze a jesli wilki sa w ich rejonie to duzo ma larwy tasiemcow w miesie... Mieso z losia uzywa sie jak wolowine, steki, pieczen, gulasz, mielone na hamburgery, kielbase. Ja lubie pieczen z lydek w Slow Cooker. Pozwolenie na losia w tym terenie to oczekiwanie okolo 8 miu do 9 ciu lat...na losowanie.
  2. Ok wlasnie skonczylem wedline z kurczaka (1.1 kg wsadu) 2 godziny w Sous Vide w temp 80 C srednica 10 cm...otworzylem wieczko zeby wsadzic termometr i bylo 72 C w srodku. Wystudzilem w kapieli z lodem i teraz jest w lodowce do jutra. Mysle ze ta metoda gwarantuje ze szynkowar bedzie w odpowiedniej temperaturze tak dlugo jak potrzeba. Temperatura nie moze byc wieksza czy mniejsza bo jest nastawiona na optymalna. "Set it and forget it" nastaw i zapomnij... Jesli masz doswiadczenie z tym systemem prosze o obserwacje. Andrzej PS Dzieki to Miro za szybka pomoc kiedy potrzebowalem
  3. Mam termogenerator Anova do Sous Vide, ktory utrzymuje stala temperature krazacej wody tak dlugo na ile sie czasownik nastawi . Czy ktos to uzywa z szynkowarem??? https://anovaculinary.com/ Andrzej
  4. Ja uzywam juz czwarty bezprzewodowy termometr. Nie wiedzialem ze wiekszosc ma czujniki do temperatury ktore nie sa wodoodporne. Zaczely odczytywac zle temperatury kiedy uzylem je do gotowania/parzenia. Teraz uzywam IGrill2 http://idevicesinc.com/igrill/igrill2/ Czujniki te nie sa wodoodporne, ale uzywam ich tylko do wedzenia i grylowania.
  5. Prosze o przeslanie ksiazki
  6. Andrzejb

    Zapal świecę

    Serdeczne wyrazy wspolczucia Andrzej
  7. Odnioslem podobne wrazenie po przeczytaniu kilku rozdzialow,ze ta druga edycja ktora kupilem nie jest zupelnie w zgodzie z duchem zadymiaczy ze stronki poniewaz zawiera duzo przepisow z roznymi "dodatkami" nie uzywanymi tutaj ze wzgledu na traktowanie ich jako wypelniacze czy chemie. Spodziewalem sie ze bedzie to zbior podobnych zdrowych staropolskich przepisow Hybiona inwestycja... Z drugiej strony mysle ze popularnosc stronkowych przepisow doprowadzi do wydania "podstaw zdrowego zadymiania" a wtedy prosze mnie zapisac na jedna z pierwszych kopii.. Andrzej
  8. Nie przekladalem ,ucze sie pomalu, jedyne pocieszenie ze wyroby smakowo bardzo dobre no i nie mysle ze wrocimy do sklepowych....Wydaje mi sie ze wbrew pozorom latwiej jest zrobic wedzonki niz kielbase. Robilem szynki, balerony, poledwice wieprzowa wg przepisow ze stronki....super Dziekuje za porady... Andrzej
  9. Dziekuje za odpowiedz. Termometr dobry. Temperatura w wedzarce nie rowna i bede piekl do 72 C nastepna partie... a ten wyrob sparze przed spozyciem. Andrzej
  10. Zrobilem kielbase polska wedzona. Wedzona wg przepisu z ksiazki Rytka Kutasa poczatkowo w temperaturze 55 C przez okolo 2 godziny a pozniej w temp.75 C az osiagnolem temp68 C w srodku batonow. Teraz po wyciagnieciu z lodowki niektore kawalki wygladaja troche surowe po paru dniach podsuszania mimo ze sa jedrne i wygladaja normalnie zaraz po wyciagnieciu z lodowki. Moze powinienem parzyc aby osiagnac ta sama wewnetrzna temperature ? Z gory dziekuje za porady od doswiadczonych zadymiaczy Andrzej
  11. Dziadek dziekuje za odpowiedz...Teraz wiem mieka=surowa... Po powtornym wiazaniu zaparzylem wg przepisu i wyszla bardzo dobra....Myslalem ze wedzenie ja ugotuje w srodku ale widocznie wedzona za krotko. To moja pierwsza kielbasa wieprzowa....po minach rodziny widze ze nie ostatnia... Pekluje szynke, karkowke i schab wiec bede pewnie mial wiecej pytan... Andrzej
  12. Zrobilem szynkowa ale po wedzeniu poluzowaly sie batony i jest miekka i surowa w srodku . Wygladala dobrze uwedzona.... Teraz zawiazalem batony lepiej skrecone i zamierzam parzyc....Co moze byc przyczyna ze jest miekka za duzo wody?.. za mala temperatura , za krotko wedzilem ? Na przekroju wyglada jak surowa wedzona poledwica... Andrzej
  13. Dziekuje wszystkim za porady, poczytalem polecane artykuly i przeliczylem proporcje w kalkulatorze ...czekam na udane i zdrowe wyroby swiateczne... ANDRZEJ
  14. To saletra znaczy sol + nitrite??? Jakie proporcje??? Ja myslalem ze saletra to znaczy sodium nitrite...100% Andrzej Moj wczesniejszy zwiazek z saletra to byl uzytek do celow pirotechnicznych...35 lat temu...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.