Skocz do zawartości

DARIOPS

Użytkownicy
  • Postów

    83
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Piekary Śl.

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia DARIOPS

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Tu się nie zgodzę , że dokłada się roboty z utrzymywaniem temperatury. Mam palenisko wyłożone cegłą szamotową i wręcz przeciwnie, temperatura jest bardzo stabilna. Stabilność zależy raczej od całej konstrukcji wędzarni. Dodam jeszcze , że jak budowałem swoją wędzarnię to nikt nie pisał mi, włącznie z Andyandy, że moje rozwiązanie będzie miało szkodliwy wpływ na wędzonki. Jeśli stosuje się człowiek do zasad, to nie będzie żadnych problemów. Jednocześnie i w drugą stronę, jeśli zasady wypracowane przez pokolenia mamy gdzieś, to niezależnie od tego w czym wędzimy, czym wędzimy i co wędzimy możemy to zepsuć.
  2. No to trzeba będzie teraz zrobić z "luzem" w słoiku. :wink: Dam znać jak wyszło.
  3. Pokrywki są wypukłe, bo takie jest ciśnienie, że je wypycha. Jak żona otworzyła jeden słoik to poleciało jak z gejzera. :shock: W smaku dobre się wydają te z otwartego słoika. Choć było kilka dni "fermentacji?". Nie wiem może przyczyną było zapakowanie słoików po czubek? Tak jak pisałem robiliśmy pomidory pierwszy raz i być może trzeba zostawić 1-2cm wolnego miejsca od góry na rozprężenie zawartości słoika?
  4. Witam! Mam pytanie odnośnie pasteryzacji pomidorów. Żona znalazła w gazecie prosty przepis na zagospodarowanie nadwyżki pomidorów. W skrócie wygląda to tak , że pomidory kroimy w ćwiartki, solimy (na 1kg pomidorów 20g soli) i jak puszczą soki to do słoika i pasteryzujemy. Wszystko jest ok tylko słoiki (po kilku dniach) wciąz bardzo odgazowywują. :shock: Tu pojawia się pytanie, czy takie oddwawnie gazów przez pomidory jest normalne, czy coś jest nie tak? Pytam, bo pierwszy raz robiliśmy pomidory w słoikach. No i pytanie zasadnicze. Czy te pomidory nam się nie zepsują, skoro tak gazują? :wink: Z góry dzięki za odpowiedzi.
  5. DARIOPS

    dziwna peklosól

    Raczej nie ,bo miała znacznie mniejszą granulację niż reszta soli. Jak już pisałem konsystencja mokrego cukru pudru.
  6. DARIOPS

    dziwna peklosól

    Azotyn sodu a nie saletra - fakt sprawdziłem z informacją naklejoną opakowaniu. Opis z opakowania: Azotynowa sól peklująca skład: NaCl min 98,4%; Azotyn sodu NaNO2; 0,5-0,6%, E250; substancja antyzbrylająca E536 max. 10mg/kg. Niestety nadal nie wiem co to mogła być, a polędwice leżą w tej solance...
  7. DARIOPS

    dziwna peklosól

    Ja też właśnie pierwszy raz się spotkałem z takim "dodatkiem" w Peklosoli. Ta dziwna substancja ujawniła się dopiero w kontakcie z wodą. W worku peklosól wyglądała normalnie. A może to była saletra ?
  8. DARIOPS

    dziwna peklosól

    Witam! Wczoraj peklowałem świąteczne wyroby i podczas tego procesu zauważyłem jakąś dziwną substancję w peklosoli. Więc po kolei. Do specjalnego pojemnika z nierdzewki wsypałem odmierzoną ilość peklosoli i zalałem zimną wodą. Nie mieszałem. Po kilku minutach zajrzałem do pojemnika i na środku pryzmy peklosoli zauważyłem białą substancję o zupełnie innej konsystencji niż reszta peklosoli. Przypominało to jakby mokry cukier puder. Potem zamieszałem i wszystko się rozpuściło. Zapeklowałem polędwice, ale teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłem. Co to mogło być? Antyzbrylacz, saletra? Jakieś szkodliwe świństwo? Macie jakieś pomysły? :question: Dodam , że peklosól zakupiona z pewnego źródła, konfekcjonwana po 2kg. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. :shock:
  9. Maad no to błysnąłeś z tym DT 34. Nie Ty jeden go masz. :lol: Tylko, że on nie jest bezprzewodowy, a o to chodzi w tym poscie. Ten z Tchibo to zupełnie inna klasa to fakt. Jednak u mnie się sprawdził. Zadziwiająca dokładność pomiaru, co sprawdziłem z DT 34 jako wzorcowym i zasięg, który spokojnie wystarcza na moje potrzeby. Sygnał zgubił się dopiero w piwnicy, zablokowany przez kilka solidnych ścian. :wink:
  10. DARIOPS

    KIEŁBASA CHŁOPSKA

    Przepis jest sprawdzony przez wielu forumowiczów. Zrób jak napisał Szczepan. Wyjdzie na pewno. Mnnie już wyszło 2 razy. :thumbsup:
  11. DARIOPS

    Życzenia Świąteczne

    Nie ma co się rozpisywać. :lol: WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
  12. Jaki z IKEI I CO TO DT 34Co do termometru z IKEA to już odpowiedź padła. :wink: DT 34 to termometr elektorniczny , atestowany, z dokładnościa pomiaru do 0,1 st C. Sonda całkowicie wodoszczelna . Zresztą było już o tym termometrze na tym forum. Dlatego też go zakupiłem. :grin: U mnie służy jako wzorcowy dla innych termometrów, oraz do parzenia. Pięknie na nim widać jak temperatura chodzi podczas zmiany mocy na palniku.
  13. Zakup dokonany. Przed chwilą zakończyłem korelację z termometrem DT 34. Wyniki zadowalające. Tylko w niskim przedziale temperatur 25-28 stopni wychodzą różnice w granicach 2-3 stopni. Zakres pomiaru temp 0-200 st C w zupełności wystracza. Zasięg do 30m w wolnym polu. Nie wiem jak wyjdzie z przeszkodami - jeszcze nie próbowałem. Funkcje timer i alarm. 3 lata gwarancji. Reasumując za tę kasę wydaje się być ok. :clap:
  14. Witam! Na stronie Tchibo w katalogu świątecznym jest termometr bezprzewodowy za 99,- Czy ktoś z szacownego grona miał w ręku ten wynalazek? Warto w to zainewstować? W chwili obecnej (dosłownie ,bo właśnie wędzę :lol: ) używam termometru z Ikea, który skalibrowałem z DT 34.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.