Skocz do zawartości

kawonan

Użytkownicy
  • Postów

    14
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O kawonan

  • Urodziny 07.05.1961

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Mława

Osiągnięcia kawonan

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, pozdrawiam i serdecznie dziękuję za życzenia urodzinowe.
  2. kawonan

    Kalendarze na rok 2010

    :lol: Ja też dziś dostałem przesyłkę z Poraja!!! Bardzo dziękuję, pozdrawiam i życzę zdrowych, smacznych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia !!!
  3. kawonan

    Kalendarze na rok 2010

    Ok, trzymajcie dla mnie jedną sztukę, pędzę wysłać przekaz.Pozdrawiam!!!
  4. witam zadymiaczy i proszę o pomoc;czy można dziś zapeklować surowiec na kiełbasę, którą będę wędził we wtorek?Chodzi mi o to, że nie chciałbym zamrażać świeżego mięsa(z porannego uboju) i w sobotę je rozmrażać i peklować.Pozdrawiam :lol:Zapomniałem-kiełbasa będzie oczywiście z dodatkiem sarniny( ok. 20%) :lol:
  5. Kit- No dokładnie tak mi powiedział znajomy myśliwy, u którego zasięgałem rady.Jestem już po pierwszej konsumpcji -na obiad kotlet mielony z sarniny :blush: (+pachwina wieprzowa). Pychota :lol: Pozostałe mięsko już się mrozi i pod koniec przyszłego tygodnia będzie dodatkiem do kiełbas.Co do zapachu, to moczenie w wodzie z dodatkiem octu mocno ten zapach zredukowało.Wodę zmieniałem kilkakrotnie. Jeszcze raz serdeczne dzięki. :lol: Pozdrawiam
  6. Dzięki Kit.Gnębi mnie jeszcze temat zbadania mięsa w kierunku pasożytów( wągry).Po :???: zdro
  7. Maxell-mięso sprawiłem po ok.5godz.,poza jedną szynką mięsko bardzo ładne.Sarenka została uderzona w lewą szynkę- to jeden duży krwiak.Dzięki serdeczne za cenne podpowiedzi.Pozdrawiam :grin:
  8. Dzięki Kit za wyjaśnienia.No to wdepnąłem w .....Obiecuję, że się to więcej nie powtórzy.
  9. Kit, a jeśli zwierzę zginęło pod kołami....?Rozwieję Twoje podejrzenia?Chyba nie posądzasz mnie o kłusownictwo. .Pozdrawiam :lol:
  10. Witam,witam i proszę o radę.Dzisiaj, nie, to już wczoraj wszedłem w posiadanie sarniny(łopatka,szynka, polędwica-razem około7 kg).Jest to mięso świeże,oddzieliłem od kości i zostawiłem na noc w wodzie, bo krwiste.Jak zneutralizować swoisty zapach sarniny i czy można jej użyć przy produkcji kiełbas zamiast wołowiny?( o kabanosach już wiem).Swinkę ubijemy ze szwagrem w poniedziałek (z moim szwagrem można ubić nie tylko muchę w klopie).No i gnębi mnie to badanie weterynaryjne sarniny-trzeba , czy nie trzeba badać? :shock: :blush:
  11. kawonan

    Prośba o Głosy

    dokładam swój głosik! pozdro!(201?) :sad: :smile:
  12. kawonan

    Dzień Kobiet

    W prawdzie nie uznaję tego święta, ale przyłączam się do życzeń-zdrowia, zdrowia, zdrowia!!! :grin: :lol:
  13. :lol: Dzięki! dzięki!!!dzięki za gratulacje.Bardzo się cieszę.Szynka jeszcze bardziej smakuje.Teraz przymierzam się do uwędzenia dużego leszcza(powyżej 2 kg).Może jakieś podpowiedzi?Pozdrawiam bardzo i życzę gorącego, walentynkowego wieczoru.Czuj dym!!
  14. Wczoraj skończylem produkcję szynek w/g przepisu Dziadka.Najwięcej obaw i wątpliwości miałem co do parzenia, a właściwie gotowania 15 min.na początku i póżniej parzenia. .Wieczorem miałem minę nie za tęgą .Rano śniadanie-kroję szynkę(dusza na ramieniu)i....???!!!: o to właśnie chodzi w tej całej zabawie!!! Ten wygląd!, ten zapach!, ten smak!, ta soczystość!!REWELACJAAAAA!!!!!! Tylko jeszcze jedna wątpliwość-gotowego produktu wyszło mi mniej o około 13% w stosunku do masy surowca.Tak ma być, czy gdzieś coś przegapiłem?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.