Skocz do zawartości

MiniMax

Użytkownicy
  • Postów

    21
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Freiburg

Osiągnięcia MiniMax

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Pozdrawiam, dzis przerobilem zakupiona w ubojni poltusze i pozostala mi jeszcze glowa + golonka. I tu mam pytanie czy golonko nadaje sie do watrobianki smarowanej. Chce ten produkt poprostu wlozyc do sloikow. Dziekuje za podpowiedz Marian
  2. Okey juz sie przenosze !
  3. Myslalem, ze ze watroba w sloikach to zaden problem. Kiedys robil tak nasz domowy rzeznik przy swinibiciu, czesc do flakow reszta do sloikow. Czy glowa nie nadaje sie na watrobianke?
  4. Z watroba jak najbardziej leberka. Watrobe swieza moge jutro kupic. Moze masz jakis przepis Pis
  5. Apteka jest na miejscu i jutro tam podejde i zapytam o najwieksza igle bo strzykawke to wlasciwie juz mam tylko tej igly brak. Dreczy mnie jeszcze problem z ta glowa, co by z niej zrobic? Watrobianka mi sie marzy albo inaczej Leberwurst !
  6. Bardzo Wam dziekuje za praktyczne rady. Wlasnie przerobilem dzisiaj ta poltusze. Szynki zapeklowalem jednak wedlug wyprobowanej Tabelki stezen Dziadka. Na 9,5 kg szynek zrobilem 3,8 litra 9-cio % procentowej solanki, bede peklowal przez 12 dni w lodowce. Niestety nie posiadam jeszcze strzykawki i nastrzyku nie robilem, czy z tego powodu moze byc jakis problem? Najwieksza szynka wazy 1,7 kg. Po tuczniku pozostala mi jeszcze nie przerobiona glowa, +golonka i skorki. I tu pytanie czy te czesci nadaja sie na watrobianke do sloikow ? Moze jakis przepis albo krotka rada, bardzo bede wdzieczny. Watrobianka bardzo mi smakuje ale jeszcze nigdy nie robilem. Pozdrawiam Marian
  7. Witam, i z gory przepraszam za tekst bez polskich ogonkow. We wtorek bede odbieral poltusze wieprzowa w lokalnej ubojni. Jak co roku tak i tym razem zamierzam zrobic pare szynek i uwedzic je na Swieta. Do tej pory moje wyroby byly bez zarzutu i wszystkim smakowaly. Tym razem jednak chcialbym sprobowac mieso zapeklowac troche inna metoda ktora zaproponowal mi tutejszy Niemiec, pracownik malego zakladu miesnego. Wypowiedzial sie, ze podstawowa tajemnica na udany wyrob to uzycie miesa ktore pod zadnym pozorem nie powinno byc starsze niz 2 dni (mniej tak ale nie wiecej niz 3 dni). Opowiadal mi cos tam o wspolczynniku PH i cos o rozwoju drobnoustrojow i kwasu mlekowego w peklujacym sie miesie. On sam wklada wychlodzone mieso do solanki 24 godziny po uboju. A oto wymieniony przepis na 1 kg miesa: 50 g soli nie jodowanej 8 g miodu dobrej jakosci ( okolo 1 lyzeczki) 2 listki laurowe 3 lyzeczki owocu jalowca 1 zabek czosnku 1/2 kolendry Miod jako sklad wielu cukrow prostych jest pokarmem dla dronoustrojow ktore poprawiaja produkcje kwasu mlekowego i obnizaja wartosc pH. Ten Pan mowil mi, ze nie powinienem dodawac za duzo miodu (wiecej niz 8g na 1Kg miesa )bo to moze popsuc caly proces peklowania. Bardzo wazne: Temperatura peklowania nie wyzsza niz 8 °C. Sol wymieszac z miodem, pozniej dodac roztarte przyprawy i ta mieszanka natrzec starannie sztuki miesa. Mieso ukladac do pojemnika skora na dol. Co 2 albo 3 dni mam te sztuki przekladac i tak postepowac przez 3 tygodnie. Po tym czasie mieso moczyc 8-10 godzin w zimnej wodzie, wyjac i obwiesic w chlodnym miejscu przez co najmniej 24 godziny. Poczym wedzic w zimnym dymie. Kiedys probowalem jego szynki i musze przyznac ze byla wysmienita. Niestety kontakt z nim sie urwal a mam pare pytan: W przepisie jest mowa o trzech tygodniach potrzebnych do peklowania a tyle czasu do swiat juz nie mam. :question: 1. Czy moge ten czas w jakis sposob skrocic do dwoch tygodni ? :question: 2. To jest peklowanie na sucho czy moge w podobny sposob peklowac na mokro? Jakiej ilosci soli mam wtedy uzyc ? :question: 3. Czy ktos z Was dodawal juz miodu do mieszanki peklujacej i jakie mial wyniki. Bardzo prosze o podpowiedz i z gory dziekuje. Marian PS. Chcialbym tez zrobic troche Swiatecznej bialej kielbasy. Co jest lepszym rozwiazaniem: Mieso z tucznika zamrozic i za dwa tygodnie robic kielbase albo teraz ze swiezego miesa kielbase i ja zamrozic do Swiat ?
  8. U mnie narazie wszystko dziala. Miesko jest wlasnie mielone. Robie kielbase DZIADKA ze strony glownej krok po kroku wiec mysle , ze sie udai nic nie zawale. Marian
  9. @Maxell @chlop z warmii Dzieki, dzieki juz zabieram sie za robote !
  10. Jak widac nikt nie kwapi sie do opowiedzi na moje pytania ? :???: No wiec czy ktos wie na forum ile tluszczu zawiera srednio boczek ? Reszte juz sam sobie przelicze. Pozdro Marian
  11. To byl efekt moich zakupow w ubojni. Przepraszam boczku bylo 8,0 Kg. A to wyszlo mi po wstepnej obrobce. No i mam pytanie czy powinienem dokupic jeszcze jakiegos miesa? Czy kielbasa z tych skladnikow nie bedzie za tlusta? A jaka kielbase z tego zrobic powinienem ? Pozdrawiam Marian
  12. @ Dziekuje Bagno Nie bede juz wiecej dzisiaj studiowal i biore sie zaraz za robote bo w poniedzialek bedzie wedzenie a pozniej degustacja. PS. Tym razem robie fotki i napewno podesle. Marian
  13. @Bagno o to mi wlasnie chodzi kiedys , pierwszym razem zapeklowalem mieso na kielbase wedlug przepisu sama peklosola i byla po paru dniach gdy wisiala w piwnicy : twarda u slona. Wiec pytam ile potrzeba peklosoli zeby produkt mial w batonie czerwony kolor ale tez dobrze smakowal? Przepraszam ze nie ma polskich znaczkow, ale sie postaram. Marian
  14. Dziek,i dzieki za odpowiedzi, Ale jeszcze calkiem nie kumam odpowiedzi Czy tylko jest dodawana sama peklosol czy moze mieszanka to zanaczy :peklosol +sol (normalna)ß
  15. Witam. Moj problem: Rok temu robilem kielbase wedlug przepisu DZIADKA. teraz tez chce zrobic i nie moge znalesc. TABELKI na peklowanie do kielbasy. Kiedys byla i zniknela. Nie wiem ile peklosoli i normalnej soli mam dac. Prosze o rade bo miesko juz okroilem i musze dalej dzialac. Pozdrawiam Marian
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.