Skocz do zawartości

Bartosz

Użytkownicy
  • Postów

    13
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia Bartosz

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ciekawe te książki nie powiem Przeglądałem i na pewno przydało by mi się z obrazu "spis1" strony * 5-15 * 72-90 ze "spist2" * 36-42 * 151-171 * 178-183 * 222-229 Troche mam jeszcze własnych materiałów i myśle, że by starczyło, trochę jednak tych stron jest =//
  2. Uffff dostałem czas do wtorku , odnośnie książek to tak naprawdę ja będę potrzebował z nich pewnie paręnaście stron nie lepiej je zeskanować albo zrobić zdjęcia niż wysyłać. Chyba prościej by było i mniej roboty niż bieganie na pocztę. Pozdrawiam
  3. Byłem w bibliotece... nic dosłownie nic tam nie ma o przetwórstwie rybnym przewertowałem pare książek zbliżonych ale nie ma tam nawet zbytnio maszyn do obróbki ryb a co dopiero Pelamidy... Tych książek co podałeś niestety nie udało mi się znależć u mnie w bibliotece jak i w książnicy pomorskiej =/ nie mam zbytnio z czego tego napisać...
  4. Dziękować, dziękować )
  5. Jutro przejde się do biblioteki może beda mieli te tytuły =], mam taka nadzieje no bo skanować ksiązke to troche sporo czasu by wyszło =// Pozdro
  6. Ma to być swieża ryba, ale informacje odnośnie wędzenia i mrożenia jak najbardziej mogą być mogę je dodać jako dodatki. Ryba po przetworzeniu ma być w formie płatów, Pelamida to ryba z rodziny makrelowatych, czyli ogólnie przetwórstwo ryb z tej rodziny może być przydatne bo pewnie nie wiele różnią się od siebie. CO do technologi nie mam wytycznych sam mam dobrać i zaplanować proces wytwarzania tych płatów. Co do planu to w zamyśle jest taki 1. Charakterystyka surowca 2. Ogólna instrukcja technologiczna. 3. Technologia produkcji pelamidy w płatach - surowiec 4. Schemat technologiczny produkcji pelamidy w płatach 5. Pelamida w płatach. Wspólne wymagania i badania 6. Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przetwórstwa rybnego Pozdro
  7. Witam, wszystkich jestem studentem Technologii Żywności i Żywienia Człowieka w Szczecinie, mam problem muszę napisać do czwartku projekt o produkcji pelamidy w płatach, może posiadacie jakieś informacje lub znacie czasopisma/ksiązki/publikacje gdzie mogę znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat ponieważ przeglądając zasoby naszej biblioteki dużo informacji niestety nie znalazłem =/. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za pomoc.
  8. Z tego co sie pytałem swojego wykładowcy to w temacie mam zawrzeć opis i konkretne schematy tego generatora dymu bez zbędnych informacji na temat innych sposobów wędzenia i tym podobnych więc niestety nie moge lać wody. Oni konkrętnie chcą konkrety, Patrycja słyszałem, że na Papieża Pawła mają jakieś książki ale dorwać je to naprawde trzeba mieć szczęście.
  9. Bartosz

    Ostrzenie noży

    Widze, że rozmowa troche odbiegła od tematu znalazłem coś co może się Wam przydać. Poradnik krok po kroku jak ostrzyć nóż z serwisu knives.pl najlepszy serwis w Polsce o nożykach ^_- Mam nadzieje, że się przyda =d http://www.knives.pl/www/faq/knifeopedia/ostrzenie_noza.html A tutaj filmy: http://pl.youtube.com/watch?v=ttdTCJxv6uw http://pl.youtube.com/watch?v=8hKXQHGwzAw Ja ostrze podobnie jak tu: http://pl.youtube.com/watch?v=Ag-hO8QuJAw Pozdrawiam
  10. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że my nic odnośnie wędzenia nie mieliśmy. Przedmiot z którego kazano nam opracować te zagadnienia to Inżynieria Procesowa gdzie mieliśmy same wyliczenia nic odnośnie produkcji czy budowy maszyn. W moim temacie też nie chodzi o sam cykl wędzenia chociaż jakieś podstawowe informacje trzeba zawrzeć. Ja mam opisać samą konstrukcje tego urządzenia czyli jakieś schematy, opis działania, czy zdjęcia tej maszyny ^_-
  11. Hmm widze, że koleżanka z mojego kierunku studiów nie tylko ja wpadłem na pomysł zwrócenia się z problemem do ludzi, którzy znają się na rzeczy ^_-. Linki oczywiście przeglądne, nasz wykładowca robił doktorat z wędzenia dlatego dostaliśmy takie tematy =]. Pozdrawiam
  12. Bartosz

    Ostrzenie noży

    Jeśli chodzi o ostrzenie noży to mogę być pomocny przed samym ostrzeniem powinieneś zadać sobie pytanie do czego ten nóż będzie używany. Jeśli chcesz, żeby nóż był ostry przez długi czas najlepiej ostrzyć go pod kątem 45 stopni wtedy nawet po intensywnym użytkowaniu, jeśli natomiast zależy Ci na brzytwie to trzeba "spiłować" do 30 stopni widziałem nawet noże o większym kącie naprawde strach tego dotknąc. Ogólnie zaczynając wybierasz kamień zależny od stopnia zjechania noża jeśli są straszne ubytki to trzeba piłować, piłować i jeszcze raz piłować jeśli chcesz go tylko podostrzyć to trzesz aż po drugiej stronie pojawi się zadzior potem odwracasz i drugą stronę i tak cały czas schodząc do coraz delikatniejszych kamieni na konieć można użyć porcelany. Jak chcesz mieć brzytwe to na konieć można się pobawić jeszcze o ostrzenie na pasie ze skóry Najlepiej zachować dany kąt po dwóch stronach dlatego warto zainwestować w jakąs porządną ostrzałke albo zrobić własna ( kawałek drena nawiercić otowry pod odpowiednim kątem i będzie spełniało swoje zadania) kamienie można kupić w castoramie albo na allegro. Pozdrawiam
  13. Witam wszystkich Wiem, że to nie ładnie zarejestrować się na forum i odrazu pytać ale przeglądając forum, bibliotekę oraz inne portale ni mogłem znależć informacji na temat jaki mnie interesuje. A tu są osoby, które siędza w temacie wędzenia długo więc być może znajdzie się ktoś kto będzie w stanie mi pomóc. Przechodząc do sedna tematu interesują mnie wszystkie informacje nawet znikome, literatura strony własne projekty odnośnie konstrukcji żarowego generatora dymu, który pracuje w cyklu otwartym. Szukam wszelkich materiałów do mojej pracy o tym urządzeniu ale niestety jak narazie nikt nie jest w stanie mi pomóc. Z góry bardzo dziękuje za pomoc, nie bardzo wiedziałem w jakim dziale to umieścić ale, że chodzi o konkretny sprzęt i jego konstrukcje to zamieściłem w sprzęcie. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.