Skocz do zawartości

marela

Użytkownicy
  • Postów

    57
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Stargard Szczeciński

Osiągnięcia marela

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. marela

    Zapal świecę

    Serdeczne wyrazy współczucia dla Ciebie TOSHIBA i całej Twojej Rodziny.
  2. Dziękuję bardzo. Kalendarz dotarł w tamtym tygodniu. Jest po prostu cuuuuudny. Wielkie brawa dla twórców :smile:
  3. Taka mała zabawa wyszperana w necie :grin: http://cyborg.namedecoder.com/ M.A.R.E.L.A.: Mechanical Artificial Replicant Engineered for Logical Assassination http://cyborg.namedecoder.com/index.php?acronym=MARELA&design=edox
  4. marela

    Zapal świecę

    Spoczywaj w pokoju wiecznym (*)
  5. marela

    Życzenia Świąteczne

    Tradycyjnie jak co roku sypią się życzenia wokół, większość życzy świąt obfitych i prezentów znakomitych, a ja życzę, moi mili, byście święta te spędzili tak jak każdy sobie marzy. Może cicho bez hałasu idąc na spacer gdzieś do lasu, może w gronie swoich bliskich jedząc karpia z jednej miski, może gdzieś tam w ciepłym kraju czując się jak Adam w raju, może lepiąc gdzieś bałwana, jeśli śniegu napada http://lilas3.free.fr/LiensNoel/ImagesNoel/divers8.gif
  6. Sierotka się kaja i bardzo przeprasza.. :blush: zapracowanam taka, ale już się poprawiłam i pieniążki wysłałam
  7. Są książeczki, nawet dwie :grin: , ale ta z przepisami to normalnie same emoty a ja w piśmie obrazkowym nie za mocna jestem :wink: Generalnie problem leży w tym. że o tym czy ciasto jest dobre czy nie decydowała moja dłoń, w automacie trzeba ważyć i mierzyć a jak wiadomo nie każda mąka jest taka sama. Może się w końcu przekonam , w miarę upływu czasu.
  8. Nie wiem jakim cudem ale chlebek wyszedł, chociaż za CHRL nie wiem jaki program nacisnęłam :wink: Proporcje to mniej więcej tak wyglądały 370 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 żurek kupny w płynie 160ml woda 170 ml drożdże instant 2 g (tyle było w domu) drożdże z bloku 7 g (musiałam latać po sklepach ) sól, cukier po łyżeczce , soli za mało. :grin: Szczerze mówiąc- nie leży mi automat.. jak na razie trudno mi się przekonać. A musze sporo chleba napiec na sobotę-jakby nie było Andrzejki :grin: I tak to wygląda
  9. Dziękuję bardzo, chyba właśnie tak będę musiała zrobić. Tylko do tej maszyny to taką "rozpiskę" trzeba prawie do każdego programu zrobić. Zostało 31 min i zobaczę co mi wyszło z tego pierwszego pieczenia :shock: teraz to chyba jeszcze raz z psininką wyjdę coby się dotlenić.. bo acha... w niedziele będzie 4 tyg .jak nie palę :grin:
  10. Chudziak , czytałam właśnie o tym i o kilku innych radach , że można wyjmować ciasto z automata dodawać składniki , w ogóle takie różne sztuczki. Z instrukcji to ja nic nie mogę zrozumieć. No i o to mi chodzi.. kiedy, jak to rozpoznać..czy można w ogóle otworzyć? Wyjdzie na to ,że jedyna maszyna na której się jako tako znam to komputer
  11. Powiem Wam szczerze --totalna porażka Do tej pory robiłam chleb ręcznie , najwyżej w początkowym wyrabiania wspomagałam się robotem z mieszadłami hakowymi. Jak "czułam" ciasto to wiedziałam , czy brakuje mu płynu czy mąki. Odkąd weszłam na tą stronę i zaczęłam piec chlebek, wychodził mi zawsze. No i zachciało mi się maszynki, dałam się namówic na taki full wypas Moulinex XXL co to wszystko oprócz picia piwa :wink: Ja nic z tego nie rozumiem, nie wiem jak nastawić,czy jak daje dodatkowo tylko 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 to mam program nastawić na chleb pełnoziarnisty czy na podstawowy, pokręciło mi się z tymi drożdżami. Jak poczytałam tu przepisy to jeszcze bardziej zgłupłam Teraz coś tam się piecze, czy dopiero rośnie , nie wiem sama, jakoś to tak dziwnie nieułożone, nieforemne, za skarby do bochenka niepodobne. Oby się nie okazało, że nie dam sobie rady z głupią maszyną i powędruje ona na pawlacz.
  12. Ja proszę tylko 5 szt , przynajmniej na razie
  13. Normalnie chyba padnę.. nie mam dla kogo zrobić w najbliższych dniach, muszę czekać na gości, a przy gościach to i ja spróbowałabym :mellow:
  14. Moja ulubiona Podstawa to kalafior , czosnek i zielony koperek. 1 średni kalafior połamany na małe różyczki blanszuję, potem szybko schładzam. Dodaję do niego zmiażdżoną główkę czosnku, 2 łyżki pokrojonego zielonego koperku. Pozostałe dodatki mogą być różne, rzodkiewka, zielony ogórek pokrojony w plasterki, 2-3 liście kapusty pekińskiej poszarpane na kawałki, plasterki cytryny, papryka świeża lub ze słoika z zalewy octowej. Sosy również próbowałam różne- winegret, sam majonez czy tez mieszane. Każdy musi wybrać swój smak :grin:
  15. Po długiej przerwie zaglądam a tu taki przepis.. Moja rodzinka to golonki połyka pasjami i śladu po nich nie widać, tzn. widać -oni jedzą a ja tyję Normalnie już teraz łykam ślinę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.