Skocz do zawartości

oggy

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Rawicz

Osiągnięcia oggy

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witajcie, poczynilem co nastepuje: Skladniki: 1 kg watrobki drobiowej, 40 dkg boczku wedzonego, tlustego 2 duze cebule, sol (3 lyzczeki), piperz czarny (3/4 lyzeczki), pieprz bialy (1/4 lyzeczeki), majeranek - duza garsc, maslo - 1/8 kostki. Wykonanie: Boczek kroimy w kostke, cebule rowniez. Calosc zasmazamy na masle, do momentu zeszklenia cebuli. Cebule z boczkiem przepuszczamy przez sitko 5mm. Nastepnie tym samym sitkiem mielimy watrobke drobiowa (uprzednio umyta i obrana z niechcianych elementow - tluszcz, zylki). Mieszamy calosc, nastepnie ponownie puszczamy przez sitko 5 mm. Ponownie mieszamy i doprawiamy. Tak powstaly pasztet pakujemy do foremki i pieczemy w piekarniku ok 50-55 minut, w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu pasztecik piekna brazowa skorupke i smakuje wiele lepiej niz sklepowe Po wyjeciu z piekarnika wyglada tak: http://img585.imageshack.us/img585/1189/imag0167se.th.jpg
  2. Ale nawet nazewnictwo lacinskie sie zgadza - jestem w szacunku wobec Ciebie
  3. Przyznaje ze w smaku braku soli nie czuc, za to pieprzu rzeczywiscie jest tyle ile lubie - ale tez nie zeby nadto
  4. zdaje się, że to nazwa handlowa po prostu. Boczek jest rzeczywiście bardziej mięsny niż przeciętne (widać mięśnie międzyżebrowe), ale tłuszczu też w nim sporo.
  5. Składniki: (na 3 kilo) - jest to wersja dość sucha - łopatka wieprzowa 2,100g - boczek łuskany surowy 600 g - wołowina chuda 300g (rostbef) - jelita wieprzowe cienkie łopatka zmielona na 10mm, boczek + wołowina na 7mm przyprawienie: czosnek: 3 średnie ząbki majeranek: 1 paczka 18g pieprz: 15g sól: 30g peklosól: 5g (w roztworze wg zaleceń) woda: 100ml parzenie: do zagotowanej wody (po zagotowaniu skręcamy gaz) wkładamy kiełbasę na 30 minut. smacznego niestety nie mam jak zdjęć wkleić na razie. PS. nawet nie myślałem, że aż tyle osób dzieli moje zainteresowania Wspaniale jest móc poszerzać swoją wiedzę na takim forum
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.