Witajcie,
poczynilem co nastepuje:
Skladniki:
1 kg watrobki drobiowej,
40 dkg boczku wedzonego, tlustego
2 duze cebule,
sol (3 lyzczeki), piperz czarny (3/4 lyzeczki), pieprz bialy (1/4 lyzeczeki), majeranek - duza garsc, maslo - 1/8 kostki.
Wykonanie:
Boczek kroimy w kostke, cebule rowniez. Calosc zasmazamy na masle, do momentu zeszklenia cebuli. Cebule z boczkiem przepuszczamy przez sitko 5mm.
Nastepnie tym samym sitkiem mielimy watrobke drobiowa (uprzednio umyta i obrana z niechcianych elementow - tluszcz, zylki).
Mieszamy calosc, nastepnie ponownie puszczamy przez sitko 5 mm.
Ponownie mieszamy i doprawiamy. Tak powstaly pasztet pakujemy do foremki i pieczemy w piekarniku ok 50-55 minut, w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu pasztecik piekna brazowa skorupke i smakuje wiele lepiej niz sklepowe
Po wyjeciu z piekarnika wyglada tak:
http://img585.imageshack.us/img585/1189/imag0167se.th.jpg