Skocz do zawartości

onion1

Użytkownicy
  • Postów

    29
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    poznań

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia onion1

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. dzięki za informacje o to mi chodziło , pozdrawiam wszystkich i życzę udanych wyrobów i zdrowych spokojnych świąt
  2. dzięki , ale proszę napiszcie jak wy to dokładnie robicie , nie mam w tym dużego doświadczenia sorry
  3. Witam serdecznie , mimo wielu minut spędzonych na forum i w wyszukiwarce "szukam" nie potrafiłem znaleźć jak się pekluje mięso na kiełbasę , kolega mi mówił że jest przelicznik 2,2kg peklosoli na 100 kg mięsa , bardzo proszę o pomoc w tej kwestii oraz weryfikację tego przelicznika , pozdrawiam
  4. dzięki bardzo , jak już napisałem jeśli robisz sam i sam wędzisz to bardzo rzadko zaliczysz wpadkę , jeśli wędzisz komuś to np. nie wiesz czy czasami do kiełbasy nie wlał galona wody i choćbyś się troił i dwoił to wpadka murowana ! pozdrawiam wędzarniczą brać ! [ Dodano: Sob 10 Gru, 2011 14:49 ] andrzeju k tych kijów są cztery a kiełbasy ok 11 kg ale nie wszystko moje , zawsze robię rodzince na zamówienie , już w przyszłą sobotę wędzenie szynek i polędwic , pozdrawiam
  5. moje dzisiejsze wędzenie kiełbaski , wszystko wyszło super , proszę popatrzeć : http://images39.fotosik.pl/1206/788b02b297938fc5m.jpg za wszystkie sugestie , podpowiedzi i doradztwo bardzo wszystkim dziękuję , kiełbasa mojej produkcji , już nie będę wędził towaru powierzonego uniknę w taki sposób wstydu a co gorsze stresu , pozdrawiam wędzarniczą brać !
  6. Dziadku zgadzam si z tobą jeśli chodzi o 3/4 postów , które zbaczają z torów ale jeśli można podejmij temat bo przecież temat niedowędzenia kiełbas powraca a porad nigdy za dużo ,ale tak naprawdę już nie wiem czy to moja wina czy wędzarni . Jeśli chodzi o opis to w pierwszym poście napisałem wszystko , kiełbasa uwędziła się nierównomiernie tzn nie chwyciła koloru w dolnych partiach i od strony wewnętrznej . Jeśli chodzi o wędzarnie to ta czarna w poście wyżej . Pozdrawiam wędzarniczą brać !
  7. szyber jest , termometry również a pozostawienie jej to duży nakład pracy , cytując B. Smolenia " czas ja trochę posunął ", rdza itp . i nadal nie wiem czy ta wędzarnia , którą chciałbym wybudować spełni moje oczekiwania , chcę się jej pozbyć i wreszcie wybudować coś co nie tylko jest funkcjonalne ale również cieszy oko , budowa jest przesądzona lecz jaka to jeszcze nie wiadomo , najbardziej mi blisko do projektu pana Wojtka ale nie mogę się z nim w żaden sposób skontaktować , może ktoś pomoże ? A oto wędzarnia która najbardziej mi się podoba : http://images40.fotosik.pl/1239/2d531446845f72ebm.jpg pełen opis tej wędzarni w temacie "budowa wędzarni" pod tytułem " jak Wojek Minor budował wędzarnie"
  8. dla informacji ; jeżeli chodzi o wędzenie to moja praktyka to jakieś kilkanaście lat , pierwszy raz nie dowędziła się kiełbasa (powierzona !!!) i sugestie kolegów były raczej takie aby wędzić kiełbasę w wędzarniach z paleniskiem dolnym , pomysł budowy wędzarni to nie "kombinowanie" jak wspomniał kolega lecz chęć postawienia czegoś funkcjonalnego a jednocześnie cieszącego oko , zaczynałem tradycyjnie od beczki a obecnie ma od ok. 6-lat taką ; http://images43.fotosik.pl/1241/b68f36c793e031dcm.jpg chodziło mi raczej o to jakie są różnice w wędzeniu w obydwu wędzarniach i czy w wędzarniach z kanałem sztuka wędzenia jest dużo trudniejsza a tym samym częściej można popełnić błąd .
  9. Witam , dużo kolegów na forum po nieudanym wędzeniu (niedowędzeniu w dolnej części kiełbasy) doradzało mi żebym wędził w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim , jednak bardzo spodobał mi się projekt wędzarni kol. Wojtka i taką chciałbym taką zbudować , prosiłbym szacowne grono doświadczonych wędzarzy o opinie , na wiosnę chciałbym postawić coś takiego ; http://images43.fotosik.pl/1240/d5df7a364c584ebam.jpg , jeszcze raz proszę o opinie wszystkich tych , którzy takie wędzarnie mają o rady czy w tego typu wędzarniach potrzeba więcej doświadczenia niż w tych z paleniskiem pod spodem ? Chodzi mi o to czy warto wydać sporo pieniędzy i nie być do końca zadowolonym , jakie są różnice , plusy i minusy takich wędzarni. [ Dodano: Wto 29 Lis, 2011 16:55 ] Proszę pana Wojtka Minora o kontakt !!!!
  10. Dziadku to jest moja wędzarnia wędzę w niej od 5-ciu lat , a kiełbasa nie wyszła http://images39.fotosik.pl/1191/6731ce711f397566m.jpg a taką chcę wybudować , warto???? http://images45.fotosik.pl/1225/e3b87a7738cca6f1m.jpg
  11. Witam ponownie , przepraszam że narobiłem zamieszania , chciałem po prostu zapytać doświadczonych ludzi o radę a dyskusja zabrnęła w innym kierunku , myślałem że forum jest dla wszystkich a nie tylko dla ludzi doświadczonych , większość pisze że jest zwolennikami wędzarni z paleniskiem bezpośrednim a co z tymi którzy mają wędzarnię z kanałem dymnym , czy w nich nie można wędzić wędlin , mam mieszane odczucia , na wiosnę chcę budować wędzarnię wg projektu Wojtka Minora , nie wiem co mam robić , może by ktoś zrobił kurs na takich wędzarniach , za wszystko co nie zawinione przepraszam , pozdrawiam
  12. Dziadku bardzo dziękuję za rady wprawdzie ta wędzarnia na wiosnę zadowoli kolejnego brata wędliniarza ale problem pozostaje , trochę mam obawy bo na wiosnę mam zamiar budować wędzarnię według projektu Wojtka Minora a tam wysokość to 110 cm czy nie będzie podobnego problemu czy też ten problem w wypadku wędzarni murowanych znika, proszę o rady są naprawdę cenne .
  13. właśnie mam wędzarnie skrzyniową ale jak temu zapobiec ?
  14. Witam wszystkich mam pytanie ; ostatnio wędziłem kiełbasę i kiełbasa wprawdzie uwędziła się ale nie równomiernie tzn. w dolnych częściach się nie dowędziła , przewieszanie kijów nic nie dało , bardzo proszę o rady jak w przyszłości tego uniknąć ?
  15. Witam chłopaki ponownie , ja z pytaniem do Miro ; piszesz że Czarny popełnił błąd że włożył mięso zimne do wędzarni , moje pytanie brzmi a raczej wniosek brzmi ; nie piszcie ( bo pisze tak większość ) co kto zrobił źle , ale piszcie co robić by takich błędów nie popełniać , przecież wszystkie podpowiedzi , sugestie czy wnioski to nie zastąpiona kopalnia wiedzy , jeszcze odnośnie tego pytania , sam nie wiem co miałbym zrobić żeby mięso w środku było ciepłe i tyko wtedy wkładam do wędzarni , proszę o podpowiedź
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.