Witam koleżanki i kolegów na tym forum. Postanowiłem wreszcie zrobić kiełbasę wiejską ale powód jest inny. Być może ten temat bym starał aby go odwlec jak najdalej myślami ale kolega mnie do tego czynu zmotywował. Otóż tak. Kumpel robi raz w miesiącu przerób dla siebie i znajomych. Oczywiście za darmo boli gardło dlatego zatrudnił dobrego rzeźnika. No cóż rzeźni jak to rzeźnik swoje sposoby produkcji ma ale wyrób jest bdb jakości ale cena usługi już nie. Dlatego mu zaproponowałem aby sam zrobił kiełbaskę ale on na to śmiechem że trza mieć wiedzę by to robić. Nadmieniłem mu że w internecie jest po prostu typowe forum które każdemu pomaga nie tylko tym co się znają na rzeczy. Kolega umie dobrze wymieszać składniki,nadziać w osłonki,porobić pętka,uwędzić kiełbaskę i zaparzyć. To wszystko robił jako pomoc rzeźnika a ja się zastanawiam czemu bo przecież usługa miała być kompleksowa. Ale nieważne... To co mi udało się dowiedzieć to podaję na tym forum. Przepis „kiełbasa wiejska ala bodzio.1974” 100 kg mięsa 30 kg łopatka bez kości 30 kg szynki bez kości 30 kg brzuch łuskany bez kości 10 kg wołowiny chudej gatunek 2gi. Czosnek 8-10 główek sól – TEGO NIE WIEM ??? pieprz – TEGO NIE WIEM ??? WODA 8-10 LITRÓW mąka ziemniaczana – 1 kg proszek do pieczenia – 10 sztuk gotowych w papierkach saletra – chyba bo coś było dosypywane do wody łyżeczką zawsze tą samą Wiadomo jeszcze że woda+mąka ziemniaczana+proszki do pieczenia + SALETRA CHYBA ? Było razem wymieszane i dodane do wołowiny. Wszystkie mięso zakupione w ubojni rano a wieczorkiem gotowy wyrób. Wołowina mielona 2 razy na drobnym sitku (nie wie jakim) resztę na jednym dużym sitku(też nie wie jakim) Zamierzam z kolegą wspólnie zrobić wędlinę za 1-2 tygodnie i już dziś potrzebujemy fachowej opieki w temacie. Kolega chce zastosować te składniki które podałem w przepisie a resztę co i jak to nie wiem sam i liczymy na podpowiedź. Zamierzamy zrobić w proporcji na 10 kg mięsa a jak będzie w naszym temacie kilka przepisów według naszych składników i dokładnie opisane jak zrobić krok po kroku to z pewnością spróbujemy je zastosować i sprawdzić by ocenić to co wyjdzie najlepsze. Będziemy robić fotki aby w jakiś sposób odwdzięczyć się za pomoc w temacie. A WIĘC !!! Zamierzamy robić na 10 kg. 10 kg mięsa 3 kg łopatka bez kości 3 kg szynki bez kości 3 kg brzuch łuskany bez kości 1 kg wołowiny chudej gatunek 2gi. 1 litr wody Czosnek 0,8- 1 główka czosnku ( może w gramach ktoś poda) sól – TEGO NIE WIEM ??? pieprz – TEGO NIE WIEM ??? mąka ziemniaczana – 100 gr proszek do pieczenia – 1 sztuk gotowego w papierku saletra – chyba bo coś było dosypywane do wody łyżeczką zawsze tą samą.(może w gramach mamy wagę gramową) Czekam na podpowiedzi w wykonaniu tej „kiełbaski ala bodzio1974” Pozdrawiam Bodzio.1974