Przepis nr 1
Krem truskawkowo-kefirowy
300ml kefirku
300g truskawek
2 torebki zukru waniliowego
0.5 łyżeczki cynamonu
100ml śmietany 30%
Truskawki widelcem pokawałkować i podusić.Dodać kefir z cynamonem i cukrem waniliowym i całość dobrze wymieszać.
Śmietanę ubić i dodać, delikatnie przemieszać. Schłodzić i takie podawać
Zamiast truskawek można użyć malin, śliwek, dobrze dojrzałego agrestu...
Przepis nr 4
Koktajl kefirowy
300ml kefirku
300ml soku pomarańczowego
Kostki lodu
4cl do wyboru Curacao, Campari, Likier kokosowy lub czekoladowy
Do szklanki koktajlowej wlać wybrany likier. Następnie wlać powoli po np. włożonej łyżce kefirek i sok pomarańczowy (w równych ilościach).
Dodać kostki lodu i udekorować owocami
Przepis nr 5
Kefirowe smarowidło na chleb
500ml kefirku
3 pomidory
3 żółte papryki
1 czerwona papryka
1 cebula
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
szczyptunia ostrej chilli w proszku
0,5 łyżki soli
Z papryk usunąć nasiona i wraz z cebulą posiekać na kawałki wielkości groszku najlepiej w robocie. Dodać pomidory i jeszcze raz krótko przesiekać w robocie na drobniutko.
Dodać kefir, chili, sól i dobrze wymieszać.
Można również wykorzystać jako dipp do różnych potraw
Przepis nr 6
Zimna miseczka z ogórkiem i kefirkiem
500g ogórków
1000ml kefirku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
szczypta cukru
0.5 pęczka koperku
trochę natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
trochę soku z cytryny
30g orzeszków pinii
Ogórki umyć (zostawić trochę do przyozdobienia), obrać i grubo utrzeć na tarce. Dodać kefir, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i cukier. Dodać pourywane końcówki koperku, a resztę wraz z pietruszką drobno posiekać i z oliwą dodać. Dosmaczyć sokiem z cytryny.
Odstawić do lodówki na godzinę.
Orzeszki pinii na patelni bez tłuszczu uprażyć. Ostudzić.
Wyciągnąć miseczkę z lodówki, wymieszać, posypać orzeszkami i przyozdobić ogórkiem.
Podawać schłodzone.