Skocz do zawartości

Pacan Wojciech

Użytkownicy
  • Postów

    3 184
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    8

Ostatnia wygrana Pacan Wojciech w dniu 7 Października

Użytkownicy przyznają Pacan Wojciech punkty reputacji!

2 obserwujących

O Pacan Wojciech

  • Urodziny 08.05.1957

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    OPOLE
  • Zainteresowania
    kulinaria , zeglarstwo

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Pacan Wojciech

Arcymistrz

Arcymistrz (14/14)

  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Aktywny rozmówca Unikat

Najnowsze odznaki

43

Reputacja

  1. Makaron tzn. ciasto na makaron robię w mojej Ninji , robię też kruszonkę do chałek. Przepis znasz tylko zamiast rączek używam Ninji. Każde ciasto wychodzi super , a kruszonka najlepiej. Moja mama ciasto na faworki robiła ręcznie, zatrudniając mnie jak już nie miała siły , teraz ciasto na faworki robi Ninjia , ja wałkuję , obraca i smaży 10 letni wnuk. Do ciasta francuskiego podchodziłem jak do jeża dzisiejsze wystąpienie Dorotki z YOUTUBA , chyba mi pomoże przełamać opór.
  2. Dorota super filmik zamieściłaś , robię ciasto makaronowe w melakserze , zrobię i francuskie.Dzięki.
  3. Mamuśka , z jakiego przepisu . By zrobić ciasto francuskie w domu trzeba się na pocić przy wałkowaniu i pilnować chłodzenia , składać - nie podjąłem jeszcze próby. Nie liczę warstw na zdjęciu, ale super.
  4. Januszfeniks ,bronisz jak opoki rozszerzalności , która będzie katem dla tych małych obiektów. Nie będzie, matematyka i fizyka mówią , ze wydłużenie materiałów jest znikome ,błędy wykonawcze powstałe przy budowie zniwelują te "straszne siły ". No cóż , może jest to Ci potrzebne do ugruntowania pozycji Twoich realizacji - to Ok. Ale nie martw się, grupa klientów zainteresowana Twoim realizacjami na pewno nie zmaleje - trzymam kciuki byś klientów miał coraz więcej - to nie jest z mojej strony złośliwość. Pisze jednie teraz do Ciebie dlatego, że jestem zaniepokojony nie zająłeś stanowiska w sprawie mojego wpisu #17. Przyznaję ,że kalkulator opracował chyba Rosjanin - korzystałam z kilku kalkulatorów ich autorstwa są dobrzy. Trudno pozostanę po stronie przezbrojonych.
  5. To zjawisko jest naturalne , przy tej temperaturze zewnętrznej punkt rosy wystąpił we wskazanej temperaturze wędzenia . Potwierdza to kalkulator punktu rosy. Uważam ze suszenie w chłodnym pomieszczeniu przez 7 dni nie jest ok, ja bym raczej odstawił wędzonki do ocieknięcia , osadzał 2-4 godzin w temperaturze pokojowej , osuszył ewentualnie ręcznikiem papierowym potem przystąpił do wędzenia.
  6. Tomasz 65 drewniana komora , czy z blachy nie ma wpływu na podstawę oprócz sił ścinania na kołki mocujące ( jeśli Januszfeniks udowodni ,ze rozszerzenia będą po 2 mm ).
  7. Przy tej średnicy nie ma żadnych obaw co do przebiegu wędzenia , nie ma problemu .Zdjęcie nie odzwierciedlało wymiaru, dym na pewno będzie się dostawał odpowiedniej ilości i wypełniał całą komorę. Nie będę sprawdzał już nic nie ma takiej potrzeby. Zbrojenie jest na pewno odpowiednie , a rozszerzalność materiału w układzie żeliwo - beton pomijalna. To nie produkcja czekoladek by "zawijać końcówki w sreberka- jak zaleca jeden z kolegów". : Dla zabawy : przy różnicy 35 stopni pomiędzy ośrodkiem a stalą - przyrost długości ( 500 mm )pręta to - 0,175 mm,czyli 0,000175 mb, przy tej samej różnicy 35 stopni płyta o boku 600mm, przyrost długości to- 0,252 mm , czyli 0,000252 mb, rozszerzalność nie zmienia się także w przypadku żelbetu i jest równa rozszerzalności betonu. Dla żeliwa szarego przyjmując szerokość jako długość elementu czyli 280 mm rozszerzalność to : 0,098mm czyli 0,000098 mb Rozszerza się w każdym kierunku czyli trzeba podzielić na pól wtedy wyliczymy o ile nam rozepchnie cegły w tej konstrukcji na zewnątrz. Tomku nawet sumując te " ogromne " rozszerzalności to rdza , która się pojawi na żeliwie za chwilę lub bród który jest na obwodzie tej rury jest "grubszy" niż wyliczone rozszerzalności z kalkulatora . Januszfeniks , nie ukrywam, że czekałem kiedy napiszesz kiedy nastąpi " katastrofa " w płycie wędzarni Tomasz .Pisaliśmy równolegle. Jeśli umiesz czytać i liczyć to napisz tylko Tomaszowi - chyba nie powinno się nic dziać - by był spokojny. Ja uważam ,że płyta prędzej się porysuje w zimie od naprzemiennego działania mrozu i wilgoci wierzchniej warstwie niż od rozgrzewających i stygnących elementów. Nie wymagam też byś mi przyznał rację. Jeśli uważasz ,że jest inaczej zapraszam załóż temat i podyskutujemy. Dla dociekliwych link :Współczynnik rozszerzalności liniowej | Kalkulator
  8. Tu uwagę Szczepana trzeba wziąć pod uwagę ,ale proponuję poczekać , bez paniki czas zweryfikuje. Ze zdjęcia wygląda ,że ma średnicę około 150 mm , uważam ,że teraz należy się wstrzymać z wymianą, patrząc na rysunek przed betonowaniem pręty zbrojenia prawie się stykają z osadzoną kształtką .Może podaj wymiar Tomasz jaki jest faktycznie. Podaj wymiar drzwiczek paleniska. Pytam ,gdyż gdy poznam te wymiary , spróbuję sprawdzić w nomogramach czy to palenisko będzie działało , czy znasz już wysokość komory ?. Na pewno zamontujesz deflektor nad otworem , zrób to w taki sposób by jeśli stwierdzisz praktycznie , ze faktycznie sprawdza się przewidywanie Szczepana , to wytniesz osadzoną kształtkę i wmontujesz w większym wymiarze. Podaj jeszcze raz wymiar - bez pospiechu przecież zawsze da się to zrobić. Mając takie zdolności wymienisz kształtkę niczym "chirurg ". Palenisko obłożyłeś kamieniem z zewnątrz, czy wewnątrz ? Może nie doczytałem w treści stąd moje pytanie.
  9. Ta półka oraz skos tylnej ściany najprawdopodobniej są po to by cirpło szybciej rozgrzewało komin , zwężenie powoduje przyśpieszenie przepływu dymu , a więc szybciej komin się nagrzewa zwiększa się ciąg w kominie , zmniejsza dymienie na zewnątrz. Ok jak już pisałem jutro lub pojutrze powinienem być w domu.
  10. Proponuję przed montażem komory wędzarni - spróbuj wyczyścić cegłę dostępnymi środkami chemicznymi firmy HG , Atlas lub roztworem kwasu, możesz spróbować pod ciśnieniem, lub ręcznie szczotkami ryżowymi .Wszystko dostaniesz w hurtowni budowlanej bez problemu. Następnie zaimpregnuj cegłę.
  11. Jeśli nie jesteś budowlańcem , to na pewno masz pojęcie o technice .Wyjątkowo starannie wykonałeś podstawę swojej wędzarni .Zbrojenie prawidłowo umieszczone , płyta mogłoby być o2 cm wyższa by otulić pręty zbrojenia od dołu, przy ich średnicy i wielkości płyty nic się z nią nie będzie działo. Gratulacje.
  12. Przekrój komory kominka otwartego ,sprawdziłem rura kominowa fi180 mm spełnia się w Twoim palenisku.
  13. Nie mam na to wpływu, imponują mi sprawnością. Mam wuja masarza , on też kręcił kiełbasę z " prędkością światła " ale w sposób przyjęty u nas. Dziś ma 82 lata i pół roku temu powiedział ,że ostatni raz robi kiełbasę .Wykonywał średnio 2 x w tygodniu dla myśliwych kiełbasę z kilku sztuk dzików oraz saren i jeleni. Przez ostatnie kilka lat robił to sam . Rozsadek zwyciężył.
  14. Sprawność fachowców : https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/gavin-reynolds-pogoń-za-rekordem-świata-w-produkcji-kiełbasy/vi-AA1uZrxq?ocid=socialshare
  15. Dzięki za wymiary i zdjęcia , widocznie cegła biała ma mniejsze wymiary , przyjąłem cegłę standardową czerwoną. Ok komin metalowy , to bardzo dobrze da się go przedłużyć niskim kosztem . Po weekendzie Ci prześlę jakieś pomysły oraz literaturę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.