Skocz do zawartości

daro

Użytkownicy
  • Postów

    38
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://darlat.waw.pl

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Warszawa
  • Zainteresowania
    Dobra kuchnia,turystyka

Osiągnięcia daro

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. daro

    Salceson

    Poniał i jeszcze raz dziękuję za wytłumaczenie co jak i dlaczego .
  2. daro

    Salceson

    Czy to Twoim zdaniem jest pomocna odpowiedź? Kostku wszedłem na link ,ale po przeczytaniu 6 stron poddałem się i nie znalazłem odpowiedzi.
  3. daro

    Salceson

    Dziękuję Maxellowi , który jak zwykle gasi pożar w zarodku , to w końcu przyzwyczajenie zawodowe. No cóż niektórzy bardzo się nakręcają . Ja forum odwiedzam wtedy kiedy szukam porady. Jak znajdę nikomu nie zawracam głowy . Czasem muszę się spytać , a odpowiedź nie bo tak trzeba mnie nie satysfakcjonuje. Czasami naprawdę strach jako nowicjuszowi o coś się spytać bo odpowiedź jest albo zbywająca , niefachowa , o podtekstach lepiej nie wspomnieć . Odpowiedź Wipowi jest już słodziutka , no przyjacielska. Dziękuję za fachową odpowiedź wszystkim , którzy piszą żeby pomóc tym którzy chcą się nauczyć , a nie ........ Pisałem o słoności. Też nie przyszło mi do głowy ,że przecież sztuczna osłonka nie odda nadmiaru soli . Niby oczywiste ,ale przegapiłem to. Pozdrawiam Daro Czy czas parzenia jest taki sam jak przy osłonkach naturalnych ?
  4. daro

    Salceson

    Czy ktoś może wie dlaczego . A to że dziadek orał koniem , ojciec orał koniem ,to i ja będę orał koniem , wcale mnie nie przekonuje , poza tym to nie jest konkretna odpowiedź na moje pytanie .
  5. daro

    Salceson

    A po co? Jeśli mięso jest miękkie , a osłonka i tak jest niejadalna.
  6. daro

    Salceson

    Przy robieniu salcesonów w żołądkach czy pęcherzach wszystko zostało powiedziane .Mam pytanie odnośnie salcesonów robionych w sztucznych osłonkach np. szytych . Wiem już z własnego doświadczenia ,że smak jak będzie za słony tak już zostanie . Ale mam pytanie z innej beczki. Czy jest konieczne ,czy wskazane gotowanie ,parzenie salcesonu po napełnieniu w taką niejadalną sztuczną osłonkę .
  7. Chleb jeśli będzie wyrastał zbyt długo , będzie się zakwaszał .Czyli im dłużej zwlekamy ze wstawieniem do piekarnika , tym ciasto będzie bardziej zakwaszone .
  8. Ma mam dwa lata camry . Chleb robię w nim co trzeci dzień .Miesza bardzo dobrze . Jak chcę trochę usprawnić to na chwilę unoszę miskę . Ostatnio wyrabiałem mięso na kiełbasę kl.I i III Max 3 kilogramy i nie szło to jakoś super .Mięso przez swoją kleistość nie dawało się maserować , bo przykleiło się do ścianek . Dobry serwis . W transporcie uszkodziło się mieszadło do piany , na słowo przysłali drugie na swój koszt. Elektronika nie za tęga . Z tego co wiem główny mankament robotów z niższej półki .
  9. Co do "Gnieciucha Teściowej ". Na tą ilość surowców jakiej użyłeś blachy. ?X? Zeby się tak mładnie prezentowało :thumbsup:
  10. Szanowny Pokemonku. Przejrzałem Twoje 13 kart fantazji . Czy nie chciałbyś mnie adoptować ?
  11. Mimo , że przepis był dla wybranych , podłączyłem się i zrobiłem ten cymes . Nie przyznałbym się , ale sałatka naprawdę pycha i jest dowodem na to , ze nie wszystko jest prawdą co mówią o teściowych .
  12. Dr. Johanna Budwig pionierka badań nad kwasami omega-3 i olejem lnianym . Mówiąc najogólniej zajmowała się ludźmi chorymi na raka .Leczyła ich olejem lnianym i pochodnymi nasionom lnu . Nigdy nie udowodniono jej nieskuteczność metody .Uważała że to firmy farmaceutyczne podchodzą biznesowo do chorób i są odpowiedzialne za taki stan rzeczy jaki mamy . Najbardziej znana u nas z pasty budwigowej (ser ,olej lniany , odrobina jogurtu) może skutecznie zastępować masło ludziom zdrowym , a chorych leczy. Podałbym i ten przepis , ale nie wiem gdzie można by go umieścić . Do rzeczy . wymieszać 5/8 szklanki mąki pszennej-0,625 3/4 szklanki świeżo zmielonego siemienia lnianego - 0,750 (w młynku do kawy na 2 razy) 3/8 szklanki cukru trzcinowego - 0,370 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia ponad 1/2 łyżeczki cynamony ponad 1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej Po wymieszaniu wszystkich składników dodać 1 1/2 szklanki chudego mleka . Wymieszać tylko do połączenia składników . Piec w foremkach do muffinów w temperaturze 175*C Są smaczne , może nie zniewalające , ale jedne z lepszych i na pewno nie zaszkodzą . Robiłem je .Przepis sprawdzony. Podobno podane pacjentom , mimo pieczenia 175* zachowały swoją skuteczność . Smacznego
  13. Lubelskie zawsze miało ziemie super klasy . Do tego własne gospodarstwo . Wiesz co jesz . wiesz co sypiesz. Tylko pozazdrościć . Nie wiem jak całe Mazowsze , ale tereny podwarszawskie wschodnie , mają kiepskie ziemie . Do tego dochodzą warunki klimatyczne . W zeszłym roku widziałem , że część rolników kosiła rzadkie zboża i nawet tego nie zbierała . Podwarszawskie południowe to albo nieużytki , albo sady . Myślałem o kupnie młynka , ale w moim przypadku :rolleyes: i co dalej .skąd wezmę na pewno dobra pszenicę , czy żyto .?
  14. Ty masz blisko . Być może masz mąkę takiej samej jakości , a może lepszą . Ma ona jednak podstawowa wadę . Młyn jest blisko tylko Ciebie . Ja mam około 100 km do młyna z którego mąka śmierdzi po namoczeniu myszami , 120 do innego młyna z którego maka też nie jest dobra . ktoś z Poznania może mieć podobną sytuację . Tu zakup przez internet certyfikowanej , smacznej , zdrowej mąki jest alternatywą .
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.