Witam wszytskich, Jestem nowym uzytownikiem forum jak rowiniez jeszcze nie opalonym "zadymiaczem" Do tej pory uwedzilem 3 kurczaki, ze wzgledu na niski stopien trudnoci ( wyszly bardzo smaczne) i teraz przyszla kolej na truniejsze wedzenia. Kupilem dzis: - schab bez kosci okolo 2,2 kg - ogonowka okolo 2,5 kg Z tego mieska chcialbym przygotowac smaczne wedliny - wedzonki. I teraz pytanie czy miesko moge upeklowac razem ? Schab podzieliem na 3 kawalki po okolo 0,7 kg. Ogonowke zostawilem w calosci. Przygotowalem zalewe peklujaca w postaci : 2 l wody + 280 gram peklosoli + 0,5l wody z przyprawami Przed wlozeniem w pekle, schab natarlem czosnkiem i zostawilem na kilka chwil w chlodnym miejscu. Przyprawy takie jak: liscie laurowe, mieszanke pieprzow, ziele angielskie(tluczone), szczypte cukru, szczypte ziol prowansalskich, gozdziki zagotowalem w 0,5 l wody i po ostudzeniu dodalem do roztworu wody i soli peklujacej ( wsumie 2,5 l zalewy). Czy moge peklowac schab i ogonowke razem ? Czy dobrze obliczylem proporcje peklosoli i wody na ta ilosc miesa ? Czy mieso nie bedzie za slone, lub zbyt malo slone ? Mieso zamierzam peklowac okolo 8 dni. Chcialbym je rownierz nastrzyknac tylko czy to sie robi roztworem w ktorym mieso sie pekluje czy przygotowywuje specjalny roztwor tylko do nastrzykiwania ? I teraz nastepne pytanie, czy ogonowka i schab bedzie sie wedzic tyle samo czasu ? Schab chcialbym zrobic pieczony bez parzenia, a ogonowke parzona. Prosze o rady porady itp. Dziekuje serdecznie i Pozdrawiam