Skocz do zawartości

dzidzius

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Madryt
  • Zainteresowania
    motocykle i domowe jedzenie

Osiągnięcia dzidzius

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Wracajac do 3. Trzeci etap ,szynki umyte (oczywiscie sztuka z koscia i racica) pozostawia sie w chlodniach przez 30 do 60 dni w wilg. 80-90% .Przez ten okres czas sol rozklada sie idalnie w calym kawalku szynki co powoduje idealna conserwacje 4. Czwarty etap to suszenie i dojrzewanie Podczas tego etapu szynki przewozi sie do naturalnych magazynow przeznaczonych do suszenia w ktorych wilgoc i temperature controluje sie dzieki wetylatorom temperatura w tym okresie czasu wynosi miedzy 15-30stopni ,proces ten trwa 6-9 miesiecy. W tym okresie czasu szynki nabieraja aromatu dzieki zmiana spowodowanym przez protein i tluszczowi szynki CDN. [ Dodano: Nie 31 Sty, 2010 16:00 ] 5- Piaty etap to starzenie sie. Szynki wiesza sie w pomieszczeniach zwanych" bodegami" na okres czasu minimum 6 i maxim.30 miesiecy w tem, 10-20 stopni i wilg.60-80%y W tym okresie contynua proces bioquimichny i dziala flora microbiana nadajac ostateczn aromat i smak. No i mamy gotowa szynke de "pata negra de bellota",jezeli wazy ponad 7.5 kg dostaje dodatkowo znak" Cinco Jotas" Taka szynka kosztuje ok.480 euro Dla porownania szynka typ "Serano" odpowiednik szynki Parmeñskiej kosztuje 120-200 euro czyli roznica jest kolosalna "w smaku tez :razz:"przednie szynki sa tañsze A tak odemnie nie ma dwoch takich samych szynek kazda jes inna (podobnie jak kobiety niby takie same ale inne) :grin: [ Dodano: Nie 31 Sty, 2010 16:17 ] Dodajac - szynk sprzedawane w plastrach i paczkowane smakuja calkiem inaczej niz krojone z nogi cienkim nozem w cieniutkie plasterki w szczegulnosci jako przekaska do dobrego piwa :wink: [ Dodano: Nie 31 Sty, 2010 16:21 ] W przyszlosci kielbasa Hiszpañska "chorizo" Cdn...
  2. Produkcja szynki Hiszpańskiej dzieli się na 5 etapów 1. Wyprodukowanie odpowiedniego mięsa. Świnie są koloru ciemnego prawie bez owłosienia i długich cienkich nóżkach, racice maja kolor czarny dlatego szynki produkowane z tego rodzaju świń nazywane są "pata negra" Świnie te pasa się na wolności na terenach lekko górzystych pokrytych karłowatą odmiana dębu , i drzewami migdałowymi,pokryte trawami i ziołami takimi jak rozmaryn i tymianek. To stanowi podstawę żywienia 6-10 kg dziennie żołędzi, migdałów i ok.3 kg traw Rodzaj świni i żywienie to podstawa do niepowtarzalnego smaku szynki iberyjskiej 2.Mycie i solenie- Soli sie szynki sola morska i pozostawia w temp.1-5 st.C i 80-90% wilgotności, na okres 6-10 dni w zależnosci od wagi szynki Po tym czasie dokładnie myje się ciepłą woda aby usunąć sól. Cdn... [ Komentarz dodany przez: abratek: Nie 31 Sty, 2010 12:46 ] Wyjątkowo poprawiłem polskie znaczki aby lepiej sie czytało... dzidzius, nie zapomnij dopisać reszty :lol: - wtedy zrobimy porządek z tematem...
  3. Zdrowych i wesolych Swiat
  4. I wlasnie do tego doszedlem 20 lat temu metoda pob i bledow Madryt i okolice to jest jak step rosine tu jedynie ENCINA i OLIVO .Na prywatnych posesjas ludzie maja roznego rodzaju drzewa, nie moge facetowi wyciac przeciesz np.jablonki :wink: Ensine sprzedaja tu do kominkow wiec jest to jedyne dzrzewo dostepne do sprzedarzy dlatego jestem skazany na Hiszpañski Dab. I dobrze swietnie sie wedzi po usunieciu kory. Pozdrawiam
  5. Po wielu probach z roznymi gatunkami drzewa dostepnego w Madrycie najlepsze okazalo sie ENCINA-tlumacza jako DAB lecz z Polskim debem ma malo wspolnego bynajmiej z wygladu.Pirwsze wedzenia wychodzily czarne powodem byla kora ktora smolila .Po usnieciu kory wszysto jest ok.Siekierka usowa sie ciezko ,wiec wpadlem na pomysl zostawiam drzewo poroskladane na dzialce na jesieni pada na nie deszcz.w lato Hiszpañskie sloneczko wysusza drzewo i kora sama odpada .Wtedy skladuje pod dach i mam gotowe klocki do wedzenia. Pozdrawiam
  6. świąteczne wyroby dzidziusa szynki i polędwice według dzidziusia kiełbasa wiejska według "szpica" kiełbasa według DZIADKA szynkowa według SZCZEPANA stojak własnej konstrukcji pierwotne zastosowanie przechowywanie skrzydeł do modeli latających
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.