Witam! Kochani pomocy!! Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Już kiedyś wędziłam i wędlinki wyszły całkiem smaczne, ale proporcje składników do peklowania dobrałam raczej na chybił trafił. Dziś mięsko, przyprawy i sól peklową juz kupione ale gdy przyszło do zrobienia solanki pojawił się problem. Prześledziłam forum i różne porady dla początkujących, popytałam znajomych i wszędzie różne proporcje na solankę. Mam sól peklową na której jest napisane "ZASTOSOWANIE: na 1kg mięsa należy użyć 15g soli peklowej(...) SKŁAD: sól, azotyn sodu max. 0,6%" wg. SZCZEPANA "PEKLOWANIE 1 DNIOWE /24h Wskazana temperatura 4-8stC 1kg mięsa (szynka) 1 litr solanki o st 10% ( 0,10kg peklosoli) -nastrzyk w pierwszek fazie peklowania 10% drugi nastrzyk w końcowej fazie peklowania 10% ( wskazane masowanie) " (ja nie nastrzykiwałam mięsa) Natomiast tabela peklowania ( http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm )podaje na moją ilośc mięsa czyli 8kg: 640gramy peklosoli na 3,2 l wody Jeszcze do tego ktos mi powiedział ze powinnam wymieszać sól peklową ze zwykłą i to już przyprawiło mnie o zawrót głowy. Chciałam peklowac mięso 1 dobę. Proszę napiszcie jak ja mam zrobić tą solankę. Wiem, że jest dużo wątków na ten temat i nie chce Was kolejnym podobnym postem złościć, ale pomóżcie obiecuje zapisać sobie i propagować tą wiedzę wsród matolków takich jak ja pozdrawiam:)