Skocz do zawartości

Aposa

Użytkownicy
  • Postów

    17
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://www.bootgart.de

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Tychy/Reichshof
  • Zainteresowania
    Wedkarz/Wedzarz

Osiągnięcia Aposa

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Aposa

    Etykiety samoprzylepne

    Mozna tu sie poinformowac ,specjalizuja sie w nalepkach dla zywnosci. http://drukker.pl/index.php?kategoria=12?podkategoria=14
  2. Akurat mieszkam w rejonie gdzie sie "nasi" zjezdzaja na grzyby, a ja mam do lasu przez plot. Byly prawdziwki,maslaki,podgrzybki,kozlakow 0 ale opienkow to kosa mozna by kosic. A zbieram ,od nie pamietam kiedy,moze jak mialem 5 lat. Co do wedzenia,to jestem na etapie czytania forum,prob i bledow. Naczytalem sie z tydzien, a potem mi sie ta cala wiedza pomieszala. Zeby zostac czeladnikiem ,trzeba sie uczyc 3-lata i mimo tego sie jeszcze wszystkiego nie wie.Naleze jednak do zacietych i latwo sie nie poddaje ;-) Gdyby nie to FORUM ,to bym sie za te rzeczy nie bral. Dziekuje za szybkie podpowiedzi !!!
  3. Nauka kosztuje,wiec straty musza byc,a uczymy sie na bledach ;-) [ Dodano: Czw Lis 05, 2009 22:13 ] 40-60 stopni i 2 dni wedzenia ? skad to ? jak masz fotke to zapodaj bardzo jestem ciekawy wygladu wedzonek. Musisz jeszcze uzupelnic wiedze na temat rodzaju wedzenia czasu i teperatury w jakich sie to odbywa jak rowniez parzenia. Ja zawsze robiac szynki jedna sztuke rezerwuje tylko dla siebie :grin: na surowo. Czas wedzenia 3 h w okolo 45-55 stopniach i wystarcza. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1581 Co do trucia to niech sie wypowiedza fachowcy bo niemam pojecia co moze wyjsc z tak dlugiego wedzenia w tak wysokiej teperaturze bo to juz niejest dym zimny kturym mozesz wedzic tydzien, dwa ....i trzeci jak cos jeszcze wisi na sznurku . Pozdrawiam Jak wyciagne z gara to zrobie im foto przyzekam. A te 2 dni to bylo z przerwa,czyli po 4 godzin dziennie. Pozdro
  4. Dzieki za blyskawiczna odpowiedz!!! a wiec laduja do gara.
  5. Mam szybkie pytanko. Czy musze po wedzeniu w temperaturze 40-60 stopni przez 2 dni jeszcze parzyc szynke? Jeszcze tego nigdy nie robilem a wlasnie wyciagnalem z wedzarnika. Kolor ma wlasciwy tz do przyjecia. Nie moglem znalezc odpowiedzi na forum,ale wyczytalem ze temperatura w srodku musi przekroczyc 78 stopni,dlatego moje pytanko bo nie chce otruc rodziny ;-) Prosze o szybka porade.
  6. Aposa

    Pojemniki do peklowania

    Wprawdzie nie jestem abratkiem :wink: ale co tu do rozwijania, to czysta fizyka. Im więcej mięsa i im cieplejsze tym dłużej trzeba je schładzać. I na odwrót. @Arkdom Albo ja nie potrafie czytac,albo zle zrozumialem " np. różne ilości mięsa o różnej temperaturze..." Co znaczy o roznej temperaturze? co mieso ,czy otoczenie? Potrzebuje zarowke ;-) Sorry ale jestem nowy w tej branzy.
  7. Aposa

    Pojemniki do peklowania

    Dzieki za cenna informacje. :lol: [ Dodano: Pią Paź 02, 2009 23:29 ] " różnice w zapotrzebowaniu na chłód - np. różne ilości mięsa o różnej temperaturze..." Mogbys bardziej rozwinac ten temat (bardzo dla mnie interesujace) :!:
  8. Aposa

    Pojemniki do peklowania

    Jestem w trakcie testow. Konkretnie chodzi mi o wylacznik czasowy ktory zalacza sie na 10min i moge przerwe ustawic dowolnie,po ktorej znowu sie zalaczy na tak dlugo jak ja ustawie jednak nie krocej jak 10 min. "Jakos w zyciu trzeba sobie radzic,powiedzial baca zawiazujac buta ddzownica" :idea:
  9. Aposa

    Pojemniki do peklowania

    Masz w 100% racje sluzy do zamrazania,ale jak zastosujesz wlacznik czasowy to mozna podnies temperature. :grin:
  10. Aposa

    Pojemniki do peklowania

    Dzeki sa blyskawiczna odpowiedz. Co do zamrazarki,to chodzi mi o utrzymanie temp pomiedzy 4 a 8 stopni ,bo w piwnicy mam 15 do 16 a to napewno za duzo. [ Dodano: Pią Paź 02, 2009 12:27 ] Dzieki za pomoc "W zyciu piekne sa tylko chwile" Znam osobiscie zalozycieli tego zespolu :wink:
  11. Aposa

    Pojemniki do peklowania

    Witam Jestem nowy i zielony jak trawa na wiosne. Szukalem przez 7 dni odpowiedzi na pytanie w jakich pojemnikach mozna peklowac mieso. Wiem ze w kamionce i emaliowanych kotlach. Moje pytanie brzmi:mozna peklowac w pojemnikach plasikowych,jezeli tak to na co musze zwrocic uwage (gatunek plastiku?) czy to nie gra roli. Dlaczego chce peklowac w pojemnikach? ,bo bardziej wykozystam zamrazarke. Dziekuje za podpowiedzi Piotr
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.