Gonzo, ja wiem że Ty masz może większe doświadczenie, ale zapewniam Cię że chyba mnie nie zrozumiałeś i zamiast drwić, to lepiej napisz coś konkretnego i na temat. Skoro w tabelach publikowanych na forum sa podane stężenia wyższe dla krótkich dni peklowania i niższe dla długich, to ja pytam czy jeśli przetrzymam mięso dwa dni dłużej w solance o niezbyt dużym stężeniu, a takim jest 0,8 to nie mam na myśli wyjmowania mięsa po jednym dniu żeby g. z tego było. Po prostu pytam doświadczonych ludzi, czy mięso będzie dużo bardziej słone czy nie. Czy te dwa dni różnicy na plus (skoro mięso juz przeszło solanką) mają jakieś ogromne znaczenie dla ostatecznej słoności. W końcu natężenie soli w mięsie sie nie zmieni. Dobrze jest czytać między wierszami, ale jeszcze lepiej czytać ze zrozumieniem. Klon, zawsze parzę wędzonki, tak jak piszesz, są o niebo lepsze. Pozdrawiam