Witam. Po długim czasie wędzenia w beczce postanowiłem zbudować wędzarnię drewnianą. Coś na kształt tego. https://archiwum.allegro.pl/oferta/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-debowa-wysylka-gratis-i6819961981.html Mam już zrobione ściany z deski sosnowej z piórem gr. 2cm. Wymiary ściany to ok 50cm x 100. Przeczytałem dziś sporo postów andyandy, sverige2, maxella, abartka, mira i reszty speców. Po tym wszystkim zwariowałem już. W beczce nakrytej materiałem i paleniskiem pod ziemią oddalonym o 60 cm trochę zrobiłem wędzonki,ryby, kiełbasy, wędzonki wyglądały nieźle i były smaczne choć się pociły troszkę szczególnie kiełbasa ( raz tylko zrobiły się troszkę kwaskowate) zazwyczaj miały mocy zapach dymu ale były zbliżone do produktów prawidłowych Plan był taki że robię wędzarnie drewnianą z paleniskiem oddalonym o ok 150 cm i . W wielu postach polecacie jednak palenisko pod wędzarnią z deflektorem. Poza tym andy pisał że minimalne wymiary wędzarni z paleniskiem to 70x70 a najlepiej 1m. Jestem chyba jeszcze w stanie powiększyć ściany do 70 cm. Do tej pory miałem świadomość że wędzarni z paleniskiem oddalonym są lepsze, i większość osób u których widziałem takie posiada. Nie chce robić kolosa 1m x 1m x 1m bo może mi nie wystarczyć desek. Dlatego parę pytań do powyższych fachowców. 1.Czy warto jednak poszeżyć te ściany o 1 dechę do 65 cm?? 2. Co z paleniskiem, budować naziemny kanał o długości 150 cm bo z tego co wiem łatwiej regulować temperaturę ,czy dać pod wędzarnią?? 3. Chciałem zrobić komin na górze by miało to jakiś wygląd (zamiast worka jutowego) zastanawiam się czy wystarczy tak 15x15 czy jednak zastosować rozwiązanie Andyego z otworami 6cm na dwóch bokach wędzarni(przysłanianymi)?? Góra oczywiście będzie otwierana i będą drzwiczki do podglądu wędzonek. Nie będzie to pełna profeska ale chciałem spróbować bardziej profesjonalnego wędzenia. Pomożecie?? Pozdrawiam