Skocz do zawartości

jacekckm

Użytkownicy
  • Postów

    54
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Częstochowa
  • Zainteresowania
    kulinarne

Osiągnięcia jacekckm

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. jacekckm

    Wątrobianka

    Masz rację ! Szukałem tego przepisu. Uczyłeś mnie .robić tą wątrobiankę w Zrębicach .To już ponad 10 lat temu
  2. jacekckm

    Wątrobianka

  3. Zastanawia mnie czy może ,nie ma jakiś przeciwskazań lub innych zabobonów :} do podrobów z baranka
  4. Pytanko ,jak w temacie czy robicie kaszankę z podrobów z baranka ?.Głównie chodzi o płuca ,serduszka ozorek wątroba .
  5. jacekckm

    Mięso z dzika

    Mięso dzika ma więcej glikogenu niż wołowina. Dlatego jego bakterie kwasu mlekowego lepiej pracują i pogłębiają kwasowość. Do polędwic wędzonych na zimno daj więcej peklosoli, niż do analogicznych elementów z wp. Dawka 18-20g/kg daje smakowo niedosoloną wędlinę. Bardzo dobrze komponują się duże ilości czosnku zarówno w kiełbasie jak i potrawach obiadowych. Przyostrzenie reż jest wskazane. Do ostatniej kiełbasy kanapkowej dałam 2,5g/kg pieprzu, 5g/kg czosnku oraz 1,5g gorczycy. Gorczycy było stanowczo za dużo. Następnym razem dam 0,75g. Pięknie napisane dzięki. Czyli co proponujesz do wędzonek polędwica ile peklo ? i czy warto robić szynkę z dzika ?? .Ja daję 85 g na l wody na mokro ,na sucho kiełbasa 20 g peklo na kg .
  6. jacekckm

    Mięso z dzika

    Nie ważyłem ,ale na oko pół 30 kg sama tusza .
  7. jacekckm

    Mięso z dzika

    Witam,właśnie dowiedziałem się ,że dostane pół dzika ,mam sobie go przerobić .Teraz miałbym do was takie pytania co z niego zrobić ,czy opłaca się go przerobić na wędzonki czy może na kiełbasę cienką ,grubą ?. Proszę napisać mina co uważać jeśli chodzi o mięso dzika (lubi sól czy może nie to samo odnośnie pieprzu ,czosnku i innych przypraw ?Robię regularnie wyroby z wieprzowiny tak ,że nie boję się tematu ,ale mile widziane rady !
  8. No fajnie dużo się dowiedziałem dzięki .A może jest jakiś link lub wątek na temat przeróbki takiej mieszarki ? Jaki jest np koszt takiej przeróbki np https://allegro.pl/o...20-l-9020643891 tego sprzętu który polecił Wróbel 75 .Każda rada jest mile widziana
  9. A co w takim razie byście polecili ?? Bo teraz to trochę mi nie pomagacie .60 kg uważam nie jest dużo ale wyrabiać ręcznie w zimne mięso coś o tym wiem .Tak jak pisałem wyżej potrzebuje do wymieszania np kotletów takie coś (mięso ,jajka,przyprawy,bułka namoczona ) [Dodano: 21 kwi 2020 - 10:38] Dziękuję prosze o rade co do mieszarki
  10. Przyjacielu co tydzień 60 kg na kiełbasę 2 razy w tygodniu na kotlety mielone ,pulpety itp.Kiełbasy cienkie ,kabanosy ,kiełbasa typu szynkowe . ten model https://allegro.pl/oferta/mieszalnik-do-farszu-15l-cookpro-780010001-9050042787.Narazie będę kręcił ręcznie tak myślę po 10 kg .Nie wiem czy jest sens montowania silnika ?Forum przeczytać w całości jet wyzwaniem Pozdrawiam i proszę o radę Podstawowe pytanie odnośnie kręcenia to czy szybko uzyskuje się klej ?
  11. Witam ,noszę się zamiarem zakupu mieszalnika do farszu kiełbasy 15l cookpro.Robię około 60 kg kiełbasy ,proszę mi podpowiedzieć i poradzić czy ta mieszarka zda egzamin .Chodzi mi ,żeby ona się sprawdzała .Czy ktoś ją ma i jakie ma o niej zdanie .
  12. Dziękuję dałem rade
  13. Witam .Dostałem od rodziny tylkną cwiartkę świnki . Prosiłbym o pomoc jak wytrybować kość od mięśni (nie wiem jak się zabrać i od której strony ?? Umiem podzielić mięśnie szynki ale gdzie zacząć trybowanie . Dziękuję z góry za pomoc
  14. jacekckm

    Nastrzykiwarka

    Dzięki już ją będe miał
  15. jacekckm

    Nastrzykiwarka

    Witam może mi ktos pomoże chcę kupić nastrzykiwarkę do wędlin typu opryskiwacz tylko z końcówką na igłę ,kiedyś kupiłem na allegro tzn 3 lata temu ale się już wysłużyła .Jak wpisuję w szukaj nastrzykiwarka do wędlin nic nie znajduję .Pozdrawiam i proszę o pomoc
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.