Skocz do zawartości

kamilkawka

Użytkownicy
  • Postów

    31
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Nakło

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia kamilkawka

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ale no tak jedne to boczki na nie patrzałem o nich myślałem
  2. Ładne boczki gdzie to takie dostać ?? :/ u nas to takie platfusy tylko
  3. Witam chciałem zaprezentować świąteczne wędzonki jedna z nich to udziec wieprzowy o masie 10kg . Był on nastrzykiwany i peklowany 14 dni kolorystycznie w przekroju wyszedł idealnie ale trochę za malo słony w głębokich partiach ale to nic bo i tak musiałem w święta go porcjować bo okazało się że był surowawy w środku . Udziec dopiekałem w piekarniku w temp 90 st. przez 6 h bo nie miałem takiego dużego gara (niestety). Mieso wyszło bardzo soczyste i to mnie cieszy . Oczywiście nie mam zdjęć w przekroju ale może sie kiedyś nauczę i bedę pamietał . Robiłem także kabanosy suszone , wisiały sobie one z 18 dni przed świętami ,ale niestety przesadzilem z wędzeniem bo za każdym razem je dowędzałem i bardzo przeszły dymem ale cóż . Wiem że następnym razem tak nie zrobie
  4. w słoiku próbowałem ale cieżko było :P [ Dodano: Czw 09 Gru, 2010 21:09 ] Zreszta bardzo fajny przepis jest na forum w dziale podroby - pasztet do smarowania który zawsze sie udaje . Nawet w moim przypadku jest to bardziej wątrobianka
  5. jakoś nie wiem . Rozmrożone wędzonki inaczej mi smakują nie wiem jak kiełbasa i parówki bo nie mroziłem ale muszę coś kupic nie ma bata
  6. Witam wszystkich dziś od rana uwędziłem te oto cuda : - Pasztet i polędwiczka -Kiełbasa -szynka i schab troszkę blade -parówki Akcesoria niezbędne do wędzenia :: (niezbędna osoba towarzysząca) - Stwierdzam po dzisiejszym nie tak dużym wędzeniu że chyba potrzebna mi druga lodówka :/ bo co to bedzie na święta
  7. No to teraz załatwiłeś i męża i szwagra za jednym zamachem teraz pójda wędzić i będzie abstynencja żona powie nie ma picia bo tak radzili na forum nie ładnie :)
  8. Witaj serdecznie powiem ci szczerze ze w moim przypadku nagrzewanie wedzarni przebiega w czasie rozpalania i wypalania drewna połączonego z podpałką ale nigdy nie przekracza 80 st. . Bardzo ładne wędzonki . Ten duży kawałek to nie jest może karczek ?? może poprostu bardzo ścięgnisty ?? i za krótko parzone ??
  9. A co to za trunek bo chyba nie wódka pita ze szklanek ??
  10. Zabij mnie z tego przepisu robiłem . Przyznam sie że nie tyle peklowałem ale starałem sie wszystko zachować jak leci. Tylko skąd taka duża polędwica ja miałem schab
  11. schab kupiłem w sklepie wiec byl z koscią była poledwica i trocje scigien i znikoma ilość tłuszczu. Przepis ze schabem zawijanym w słoninę znalazłem na stronie wedlinydomowe ale mi nie wyszlo dlatego pytałem czy są jakieś sposoby . Z kolei mieso z golonki wędzone w skórze wyszlo idealnie. Wiem ze jest bardziej kleiste i zapewne dlatego a słonina już sie tak nie zachowała ale cóz bede żył
  12. Dzieki za odpowiedz a moze mi ktos powiedzieć czy taki zabieg np złączenia np kilku kawałków szynki w duży element np 3kilogramowy zda egzamin czy też będzie sie rozwalać po wyjeciu z siatki ??
  13. Witam ostanio robiłem schab zawijay w słoninę tylko ze na zjęciu sie wszystko ładnie trzymało a umnie po uwędzeniu i parzeniu wszystko odchodziło a bylo mocno ściśnięte gazą i siatką wędliniarską . Czy są jakies sposoby ?? pewnie coś przeoczyłem proszę o porade
  14. Coś pięknego . Wyrazy szacunku ./:)
  15. Dziekuje za odpowiedz a powiedzmy jak mam suche drewno to jak zachowac wilgotnosc podczas wedzenia ??
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.