Skocz do zawartości

61gaw

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Szczucin
  • Zainteresowania
    Szerokie

Osiągnięcia 61gaw

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dobra pada na większą, ale chodzi mi po głowie jeszcze THW 1622, większa od 150 (wsad 27kg), elektroniczny regulator (w zasadzie nie konieczny bo mam PRD3), i cenowo bardziej przystępna. Jedynie grubość ocieplenia (7mm korek) wydaje mi się, że jest niewystarczająca.
  2. Zastanawiam się nad kupnem Borniaka tylko mam dylemat 70 czy 150. Może ktoś z kolegów pomoże mi podjąć decyzję? Pozdrawiam
  3. 61gaw

    Parzenie

    Przytoczę dosłownie: "Przez wiele lat robiłem jak opisujesz i nigdy do tej metody nie wrócę. Po peklowaniu i osiatkowaniu parzę w wodzie +/- 85st.C. Wbijam czujnik do najmniejszej szynki i po osiągnięciu temperatury 72st.C szynkę przenoszę do garnka, w którym jest przygotowany zimny wywar aromatyczny. Czujnik przekładam do następnej szynki (najmniejszej jaka została) i czekam aż osiągnie temperaturę 70do72st.C. itd..... Na następny dzień suszę szynki 24godz. w ciepłym miejscu. Po zastrupieniu zewnętrznej powłoki wędzę na zimno, lub gorąco ( w zależności ile mam czasu). Efekt mam taki, że wygląd szynki jest taki jak pokazałeś na zdjęciu, ale jest gotowa do podania. Jest bardzo soczysta i z kilograma mięsa otrzymuję +/- 0,8kg gotowego wyrobu.
  4. 61gaw

    Parzenie

    Witam! Na jednym forum ( nie wędliniarskim) pewien kolega zachwalał parzenie szynki do temp. wew. ok 70-72 st. C i dopiero po tym procesie wędzenie bez powtórnego parzenia, co więcej zażekał się , że do standartowego sposobu nigdy nie powróci! Czy ktoś z kolegów próbował tego procesu, jaka jest różnica między tradycyjnym sposobem oraz czy polędwice też można tak robić? Pozdrawiam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.