Kupiłem w jednym z marketów, w promocyjnej cenie 8,5 PLN, mięsko z udek kurczaka, bez skórek. Kupując, już postanowiłem, że będzie z tego "Biała". Bardzo lubię ten rodzaj wyrobu i stale z tą kiełbasą eksperymentuje. Tym razem skład skomponowałem tak; 1,6 kg wspomnianego mięska drobiowego I.drob. - 57% 0,7 kg pachwiny, IIwp. (dość chuda) - 25% 0,5 kg III wp. z golonki. - 18% Do peklowania użyłem mieszanki (fifty/fifty) peklosól/sól 17 gram na kilo mięsa Po dwóch dniach w lodówce mięsko trafiło do produkcji; III - rozdrobniona na sitku fi 2,5 mm pachwina- rozdrobniona fi 10 mm mięso z kurczaka- rozdrobniłem szarpakiem Do otrzymanego farszu (2,8kg) dodałem: 5 g pieprzu (świeżo i grubo mielonego) - 1,8g/kg 2,5 g majeranku - 0,9g/kg 3,5 g zmiażdżonego przez praskę świeżego czosnku - 1,25g/kg W trakcie mieszania musiałem dodać odrobinę zimnej wody 100 ml - 35ml/kg Po napełnieniu jelit i krótkim osadzaniu, około godziny, kiełbaska trafiła do parzenia. Efekt... poezja smaku. Polecam szczerze, jak macie ochotę na wyśmienitą "białą drobiową", to skorzystajcie z mojego przepisu