Skocz do zawartości

tomala

Użytkownicy
  • Postów

    38
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    szczecin

Osiągnięcia tomala

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Poszukuję dziczyzny (dzik,jeleń) ze Szczecina lub okolic.Dostawa raz w tygodniu ok.20-30kg.Tylko udokumentowane pochodzenie-faktura. tel.693 630 548
  2. SZCZECIN-Poszukuje masarza/wędliniarza do wyrobu tradycyjnych wędlin,ewentualnie,,samouka'' znającego temat.Praca w Szczecinie mały zakład typu,,mol'' na początek w soboty i niedziele. Tel.693 630 548
  3. tomala

    Wędzarnie przy drogach

    Przerabiałem kiedyś ten temat,rozmawiałem z weterynarją i wiem że kategorycznie zabraniają podwędzania wyrobów gotowych (kiełbasy,wędzonki,ryby) chodzi tu o wprowadzanie do wyrobu gotowego dodatkowych substancji smolistych (benzopireny),oraz możliwość niekontrolowanego rozwoju mikrobów.
  4. tomala

    Kocioł parzelniczy

    Gaz z baniaka jest to jedno z najdroższych źródeł ciepła.
  5. Wytoczony jest mosiężny wał z jednej strony wchodzi on w motoreduktor,z drugiej strony wał ma otwór w który wsunięty jest ślimak.Z boku w wałku jest śruba która skręcając ją blokuje trzpień ślimaka.Do mycia maszynki wystarczy poluzować śrubę i wyciągnąć ślimak.
  6. tomala

    Kocioł parzelniczy

    Dokładnie takie grzałki miałem na myśli.Co do kosztów prądu to niestety nie mam za bardzo wyboru,brałem jeszcze opcję używek zasilanych olejem opałowym.Obawiam się jednak awaryjności,ma się tam co psuć.No i cena ok.12000 tyś.zł.
  7. tomala

    Kocioł parzelniczy

    Chcesz grzać to płać,tutaj niestety nie da się nic zrobić.Maszyny podobnych gabarytów mają pobór ok.10-15 kw.
  8. tomala

    Kocioł parzelniczy

    ROGER myślę tu o specjalnych grzałkach dostosowanych do tego typu konstrukcji,mają one specjalny kołnierz uszczelniający bardzo ułatwiający montaż.
  9. tomala

    Kocioł parzelniczy

    Pytanie skierowane raczej do ,,zawodowców''.Z uwagi na brak gazu zamierzam zbudować kociołek parzelniczy na bazie basenu gastronomicznego w którym czynnikiem grzewczym były by grzałki elektryczne sterowane termostatem.Konstrukcja podobna trochę do frytkownicy.Grzałki rurkowe umieszczone na dnie basenu osłonięte osłoną przed bezpośrednim kontaktem z wędzonką.Pojemność basenu ok.500 l.zawór spustowy,podwójne ściany izolowane wełną.Wiem że można kupić gotowce,ale ja jestem w stanie coś takiego zbudować za ok.3000 tyś.zł.a gotowce kosztują min.cztery razy tyle.Zastanawiam się czy ktoś użytkuje podobną maszynę, jak zachowują się grzałki,czy nic się na nich nie pali,jak z utrzymaniem czystości.Będę wdzięczny za ewentualne sugestie.
  10. Ja kupiłem dwa tygodnie temu 200szt.Toruńskich 25x41 wykorzystałem ok.20 na razie bez strat.
  11. Testowałem rozwiązanie z gładkimi woreczkami plus wkładka z moletowanego,niestety w mojej pakowarce to rozwiązanie się nie sprawdza.Mimo że mam regulacje mocy listwy zgrzewającej z ustawieniem na maxa,to jednak spaw przepuszcza.Woreczki z Torunia wychodzą taniej 30x55 1000szt.819zł.brutto.Mimo wszystko dziwne są te kalkulacje firm,bo te same worki również Toruńskie o wymiarach 25x41 sprzedawane po 100szt.kosztują 39zł.brutto.
  12. Niestety jest to masowy nie odosobniony proceder,zajmuję się produkcją wędzonek zarobkowo i niejednokrotnie naciołem się chrzczonym mięsem.Dzwoniąc do hurtowni z reklamacją kierowniczka z rozbrajającą szczerością mówiła żebym na razie od nich nie brał towaru bo dostają tylko ,,pompowane''.Z własnego doświadczenia najczęściej szprycowany jest schab bez kości na drugim miejscu szynka.
  13. Jestem na etapie zmiany siedziby swojego ,,mola'' i zastanawiam się jaki wpływ ma kierunek kanalizacji na jej prawidłową eksplatacje.Kilka postów powyżej jest napisane od wyrobu gotowego do surowca,czyli za surowcem wyjście z budynku.Czy mam to tak rozumieć?Dodatkowo jestem ciekaw dlaczego nie można łączyć kanalizacji masarskiej z bytową.Będę wdzięczny jak ktoś zechce rozświetlić moją niewiedzę.
  14. Jak jest taka możliwość to ja jako pierwszy zapisuję się na listę,tylko wolał bym 30x55.Jeszcze oczywiście kwestia ceny.Posiadam pakowarkę zewnętrzną z bardzo mocną-wydajną pompą i zastanawiam się jak będą zachowywać się woreczki nie moletowane,czy ktoś to testował ? 1.tomala 500szt.30x55 podwójnie moletowane
  15. Dzięki za info,ale mniejsze mam z Torunia 25x41.Potrzebuję coś większego,pakowarkę mam do worków max 31cm.Niezbyt uśmiecha mi się zakup jednorazowy 1000szt.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.