Skocz do zawartości

brumik

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Wierzbica

Osiągnięcia brumik

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Pan od którego dostałem przepis mówił że ten kolor spowodowany jest za krótkim czasem peklowania. Do tego niska temperatura spowolniła jescze proces peklowania. Mówił że u nich w masarni mieso na szynkową w ,,wannach'' stoi czasem nawet tydzien.
  2. Proporcje 50/50 Czyli 100g soli i 100g peklosolu na 10 kg miesa. To jest przepis z naszej lokalnej masarni. Skład peklosoli(fotka poniżej)
  3. Szynkowa poszła do zamrazalnika tak że póki co nie zobacze . Zmienie proporcje soli . Potem sklep. I tak bede szukał w miedzy czsie zapoznam sie głebiej z lekturą Która podał Maxell, Dziekuje wszystkim za pomoc.pozdrawiam
  4. W smaku ok. Dostawca to sklep sieciowy gdzie mieso jest przywożone codziennie rano.Pod wieczór trudno tam kupic mieso.
  5. Każdy baton przeciety na pól miał takie odbarwienie. Taka przypadłość zauważyłem już kiedyś w mrożonej szynkowej wtedy wystarczyło faktycznie odciąć plasterek i reszta była okej.Wtedy myślałem że powodem tego odbarwienia jest mrożenie. Faktycznie w przyszłości zmienie proporcje soli i peklosoli.
  6. Brzegi są czerwoniutkie a środek ma inny kolor. z przypraw to tylko sól peklosól pieprz kolendra.
  7. Witam Zrobiłem dziś szynkową i po przekrojeniu okazało sie że w środku jest delikatnie zielona. A robiłem ją tak mieso na szarpak zapeklowane 36 h przed wedzeniem 100 g soli i 100 g peklosolu na 10 kg miesa. 12 h przed wedzeniem nabicie koszulek białkowych o rozmiarze 65.Przez noc batony wisiały w lodówce. Wedzenie w tem. około 70 stopni przez 2-2.5h Parzenie dla pewności 80 min w tem.74 stopnie Następnie zimny prysznic i studzenie przez dwie godziny. Ma może ktoś pomysł co zrobiłem nie tak???
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.