Skocz do zawartości

malinabend

Użytkownicy
  • Postów

    15
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Pyrlandia

Osiągnięcia malinabend

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Moja polędwiczka dziś dostała ,, kubraczek'' i poleciała do piwnicy na kilka dni Czekam co z tęgo bądzie
  2. No bo taki przepis zdobyłem Z tego wynika Ze to nie bedzie peklowane tylko suszone po to sól a nie pekla. Sól ma wyciągnąć wodę a nie peklować Tak mi się wydaje z przepisu który mam
  3. Panowie wezcie na wstrzymanie . Po to jest forum aby przekazywać wiedzę chyba że się mylę a nie obrażać innych . T Sam ocukrowałem dziś obtoczyłem w soli zobaczymy co będzie Ludzie tak robią i jest dobrze Sam podchodzę sceptycznie ale jak nie spróbuję to nie będę wiedział I nie powiem że to zle jak nie sprawdzę . Trzeba być otwartym a nie klapki na oczach Sam wędziłem z ojcem od dziecka w beczce a było to prawie pół wieku temu Co nie znaczy że inne metody są nie dobre [ Nie sprawdzone] A obrażać innych bo ma się jakieś widzimisię to sorry ale coś jest nie teges! A więc tak; w cukrze było dobę nic nie śmierdzi a węch mam oki dam 2 dni w soli potem w zioła i pończochę Zobaczymy
  4. Nie nie umię czytać a ty umiesz ?Przeczytałeś co ja napisałem? Obtaczasz cukrem aby zapoczątkować proces \ Myjesz po to aby dalej proces nie zachodził Obtaczas solą aby wzbudzić całkiem inny proces dlatego należy umyć aby tego cukru tam już nie było Ja to tak rozumię
  5. Nie przesadzacie ? Opłukanie i wytarcie nie ma nic wspolnego z dodawaniem wody Wodę dodaje się do kiełbas wiec? A może o to chodzi aby z wody przeszły bakterie do mięsa? Suszenie w powietrzu też dostarcza bakterii Panowie bez przesady! Inaczej by potrzeba sterylizatorów jakiś pomieszczeń specjalnych A nie zwykłych lodówek pełnych bakterii Sale operacyjne w szpitalach też nie są idealnie sterylne A bakterie to normalna rzecz w powiietrzu i naszych organizmach Popadacie w skrajność jakąś
  6. Podejrzewam że cukier ma za zadanie zapoczątkować cały proces suszenia pewnie chodzi o kultury bakterii? Potem sól nastepnie przyprawy i najważniejsze czas! Cukier daje sie też do peklowania wiec co za nowość? Takie moje przemyślenia ale może się mylę? Niby co masię stać jeśli się opłucze i wytrze ? Taki też mam przepis.
  7. Witam Dzisiaj właśnie zapeklowałem troszkę mięska do wędzenia i po raz pierwszy robię polędwice suszoną. Wędzenie by się zbiegło z suszeniem schabika . Schabik właśnie ocukrowałem i dałem miedzy drzwi od piwnicy i z tąd pytanie bo nie ma miejsca w lodówce;Jaka temperatura ma być bo tak będzie coś koło 0 C - +3C . Następne pytanie bo moja pani lubi wędzone czy po etapie suszenia można lekko podwędzić ?Powiedzmy z 1-2h w lekkim zimnym dymie aby nadać delikatny posmak ?
  8. spece od plastyku to ci nawt kit wcisną za plastyk .zgodze się z 1 jeśli chodzi o to aby mięsko leżało w plastyku no chwilke co innego jak ma leżeć przez 1 tydzień w solance w plastyku zręsztą ja używam naczyn szklanych emaliowanych nigdy plastykow miski widra plastyki to dobre do śmieci a nie do pokarmow
  9. jak patrze na to to to mam ssanie w okol brzucha i uśmiech na twarzy i ślinka leci no patrzcie na to bez komentarza nasz mozg sam ci powie co dobre a co nie
  10. nie muszą potomkowie bo obecnie badania naukowcow dowiodły że plastyk wchodzi w reakcje z pokarmami a wszczegolności ze solą niema plastyku nie wydzielającego jakis tam substancji szkodliwych ostatnio oglądałem program na diskoverym właśnie o tym niestety to potwierdzją . wszyscy stosują go bo tani mozna na tym zarobić i ogłuipiają kupujących że jest zdrowy . kup garnek gliniany a kup plastykowe wiadro garnek kamionkowy kosztuje 100zł a wiadro plastykowe 10zł masz odpowiedz :rolleyes: taki garnek robi ktoś w jakiejś malej firmie a wiadra produkują cwaniaki w milionach sztuk i trzeba tęlipe jakoś wcisnąć jeleniom to i propaganda jest bo jest na to kasa przy tak wielkiej produkcji zę plastik jest zdrowy. weż powąchaj puste czyste wiadro plastykowe a gar z kamionki masz odpowiedz
  11. Wszystko ładnie pięknie tylko że jak pamiętam dziadek babka peklowali w garach glinianych ewentualnie w emaliowanych z tego co wiem to w plastykowych wiadrach to niezabardzo wręcz zakazane peklować :blush:
  12. malinabend

    Przywitanie

    Oborniki k/ Poznania
  13. malinabend

    Przywitanie

    konkretnie o co pytasz?
  14. malinabend

    Przywitanie

    Witam wszystkich zadymiaczy z Pyrlandi :lol:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.