Witam, jestem tu nowy. Tydzień temu dołożyłem metrową rurę o średnicy 15 centymetrów rurę do grilla i dwa dni temu uwędziłem szynkę, baleron i boczek, są pyszne. Szyneczka jest jasna, karkówka czerwona a boczek cudowny. Peklowałem w soli peklowej CENOS. Do 2 litrów wody dodałem 120 g soli, zagotowałem z majerankiem, czosnkiem, pieprzem, zielem. Szynka 1,3kg, karkówka 1,3kg, boczek 0,9kg. Peklowałem 4 dni, wędziłem przez 3 godz. w 40 stopniach C., i 2 godziny w 50 do 60 stopniach. Po uwędzeniu i ostudzeniu, parzyłem 1 godzinę z łyżeczka soli a następnie ostudziłem w zimnej wodzie. Mięso jest soczyste, w środku karkówki jest lekki kolor popielaty, czy to jest wina zbyt krótkiego parzenia, czy wędzenia? Czy wszystko robiłem dobrze? Rodzina jest zachwycona kruchością i smakiem. Będę teraz próbował różnych doświadczeń. Paliłem drewnem z jabłoni, śliwy i gruszy, zabarwiło na kolor jasno brazowy.