Mój pierwszy właśnie zrobiony pasztet:
Składniki:
Szynka wieprzowa kl1 przed gotowaniem(0, 5kg) po(0, 4kg)
Boczek surowy przed gotowaniem(0, 7kg) po(0, 55kg)
Wątroba wieprzowa przed gotowaniem(0, 5kg) po(0, 3kg)
Słonina przed gotowaniem(0, 4kg) po(0, 35kg)
2xpiersi z kurczaka(0, 3kg)
2xudka z kurczaka(0, 5kg)
4 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera i pora
2 jajka
1 bułka nasączona w mleku
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki kaszy mannej
2 średnie cebule pokrojone w kosteczkę i zeszklone na smalcu
Przyprawy na ok. 2, 5kg surowca mięsnego:
Sól-40g
Pieprz-3g
Gałka muszkatołowa-1, 5g
Imbir-1, 5g
Majeranek 2 czubate duże łyżki
Czosnek 8 ząbków przeciśnięty przez praskę
Papryka ostra 0, 5 łyżeczki
Tymianek 1 łyżeczka
Wątróbkę moczyłem w zimnej wodzie ok. 1 godziny trzy razy zmieniając wodę następnie zaparzyłem ją wrzątkiem o temp. ok 90°C i odczekałem kilka minut aż krew wypłynie.
Warzywa,mięska i słoninę włożyłem do garnka, gotowałem do miękkości, wyciągnałem ostudziłem.
Z wywaru odlałem 1,4 litra a z reszty zrobiłem pyszny kapuśniak ze słodkiej kapusty :thumbsup:
Z pozostałego odcedzonego 1,4litra rosołku odlałem 0, 5l zagotowałem i wsypałem 2 łyżki kaszy mannej mocno mieszając przez ok. 1 min. wystudziłem.
Mięso oddzieliłem od kości w tym wątróbkę zmieliłem razem z pozostałymi po rosole warzywami na sitku 2,5.
Masę mieszałem rękoma dodając przyprawy, jajka, bułkę wyciśniętą z mleka, 0, 5 szklanki bułki tartej, cebulę, kaszę manną, resztę rosołku.
Podczas wyrabiania masę można smakować i doprawiać wedle gustu.
Foremki nasmarowałem smalcem,wysypałem resztą bułki tartej i umieściłem w nich masę.
Piekłem 80min.w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 10 min następnie zdjąłem folie aluminiową którą była przykryta foremka bez boczku i zmniejszyłem temp. do 180°C
Pasztet wyszedł smarowny a zarazem kruchy i dający się kroić.
Jeszcze do końca nie wystygł a już go prawie nie ma :thumbsup:
http://images37.fotosik.pl/1325/ca8f4e804df5dbb7m.jpg http://images50.fotosik.pl/1372/4a4163df3abf6760m.jpg http://images39.fotosik.pl/1308/3b8c123bc38b76f0m.jpg http://images41.fotosik.pl/1308/6af961db1483027fm.jpg http://images49.fotosik.pl/1316/222d9ac4167621b1m.jpg http://images49.fotosik.pl/1316/250592d3c86c101dm.jpg http://images41.fotosik.pl/1308/12379b2c7c5057f9m.jpg http://images40.fotosik.pl/1354/624b9ecb3ff9b298m.jpg
30% całości zmiksowałem blenderem i włożyłem w słoiki do pasteryzowania zobaczymy co wyjdzie :grin: