Skocz do zawartości

kooalla

Użytkownicy
  • Postów

    229
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Łódź

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia kooalla

Współpracownik

Współpracownik (7/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, z powodu problemów zdrowotnych nie mam czasu na produkcję wędlin dojrzewających. Mam do odsprzedania dojrzewalnie opartą na sterowniku ESM-3723 EMKO (koszt 450 zł), zbudowaną na bazie chłodziarki do wina firmy MIDEA MDRW146FGG22, kupionej nowej w media expert. W zestawie nawilżacz, oraz w komorze osuszacz, sterowany jednym sterownikiem. Sprzęt cenię na 1000 zł i cena ta nie podlega negocjacji, gdyż jest to koszt zakupu chłodziarki, reszta sprzętu gratis. Preferowany odbiór osobisty, z racji gabarytu. Jest to idealna propozycja do osób chcących zacząć przygodę z produkcją takich wędlin. Kontakt 726-240-001 Paweł
  2. Cóż były Św i trzeba było skosztować szynki myszki dojrzewającej. Ubytek wagi 38 - 40%, ważyłem już po zapakowaniu w kątnice. Peklowana solą morską 25g/1kg mięsa, przyprawy 2g pieprz kolorowy i 2g, chilli w płatkach. Aparat ciut rozjaśnił zdjęcie, w rzeczywistości szynka jest bardziej ciemna w kolorze wiśni.
  3. kooalla

    Pomocy!

    I właśnie po to przed nabiciem, odparza się jedno pętko na próbę..
  4. Kolego napisze Ci jedno wędzarnia może i ok. choć jej nie widziałem. Z tym iż rozmiar paleniska to śmiech na sali, do tego ta rura. Malowane jakimś gównem, farba ta złazi i osiada na wędzonkach. Sam kupiłem takie gówno, z tym iż drewniane z podobnym paleniskiem. I jak szybko kupiłem, tak szybko odesłałem. Kup najprostszy kibelek drewniany i zrób sobie pod to odpowiednie palenisko. Jakie wymiary ma mieć palenisko znajdziesz na forum. Będziesz zadowolony..
  5. Ligawa wołowa utrata wagi 40%, w próżni ok. 2 tyg., potrzeba jeszcze ok. 1 miesiąca. Już jest smacznie i wreszcie nie za słono, przyprawy wyczuwalne, aromat pieprzu.
  6. kooalla

    Sztuka ostrzenia noży

    Nie wiem jak kamienie, ale ich elektryczna ostrzałka to wywalona kasa w błoto..
  7. Ostatnio wpadłam na pomysł, który pozwolił wcisnąć w jelito tę pozostałość: z mięsa formuję na folii wałek o przekroju kiełbaśnicy wałek ciasno zawijam w folię ścinam/otwieram jeden koniec naciągam rozmoczone jelito lekko pokręcając rulonem skręcam stopniowo drugi koniec foliowej rurki wyciskając farsz.Wypróbowałam na farszu kabanosów, jelito fi 32+. Wyszła ładna parka, wędzona razem z kabanosami a później doparzona. Następnym razem zaprezentuję zdjęcia. Można prościej, folia kolagenowa i robimy kiełbaski. Powietrze wykuwamy i nic nie mamy strat.
  8. Kolego kupiłem kiełbaskę fueet i rozmnożyłem pleśń i mam tak w komorze.. To salami to pryskane już pleśnią pozyskana z mojej komory. Woda destylowana 250 ml, ja użyłem cukru ok. pół małej płaskiej łyżeczki i resztki flaka z pleśnią. Po 12h przecedziłem i opryskałem wyroby.
  9. Takie szybkie pytanie mam utratę 25% Boczku czyli zakładając że chudego będzie 60% to ok. 39%. Rozkrajać, czy jeszcze czekać?
  10. Zapisuje sobie normy zużycia osłonek, co by nie szukać: 1. https://www.wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu Szykuje się do testu nowego sprzętu, już przerobiony na 220V. https://youtu.be/7SsbaY7BM-k W tym celu zapeklowałem mięso na kiełbasę polędwicową wg. Halusi: 1. 2.3 kg kl1 z polędwicy wieprzowej siatka końcowa 13mm 2. 1.1 kg kl1 z piersi kurczaka siatka końcowa 13mm 3. 2.6kg. kl2 boczek chudy siatka końcowa 8mm 4. 1kg ścinki z polędwicy - siatka końcowa 4.5mm dwukrotnie. Przyprawy: Pieprz 2g/1kg czosnek 2g/1kg kminek 1g/kg Planuje nabijanie w jelita baranie 30m. Dam znać co z tego wyszło.
  11. Wilk RM Gastro TS-12TD 380V bardzo łatwo przerobić na 220V. Płyta sterownicza przystosowana do 220V i 380V. Wyprowadzone wszystkie kabelki od stojana 6 szt., odpowiednie podłączenie plus kondensator 54uF. Zmiana wtyczki, podanie fazy i zera w odpowiednie miejsca i mamy wilka na 220V. Oczywiście wszystko w pełni odwracalne jeśli chcemy mieć 380V.
  12. To może podasz konkretny model. Bo ceny są od 390 zł do 1800 zł za te krajalnice. Dobra znalazłem 1400 zeta.. https://www.rossi.pl/46949_graef_graef_classic_c90_krajalnica_uniwersaln_z047840.rossi
  13. Zależy jak cienko lubimy pokrojone wyroby, jeśli robimy coś na zimno wędzone i podsuszane, to ten pseudo "Zelmer" nie da rady.. Bo pokroić plasterki tak żeby prześwitywały to sztuka dla krajalnicy. Nie wiem jak Wam, ale mnie takie wędliny właśnie tak krojone smakują. Urżnąć grubo to i nożem bez krajalnicy urżnę..
  14. Nie mam problemów z stopniem uwędzenia, i smakiem i zapachem. Stosuję pewną sztuczkę, po parzeniu po 24h. Wędzę ponownie krótko w 20 stopniach max 2h z osuszaniem. Każdy wędzi jak mu pasuje. Wiem jedno daj obie wędzarnie początkującemu, elektryk i tradycyjną na pierwsze wędzenie i z której wędzonki będą ok?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.