kooalla
Użytkownicy-
Postów
229 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Informacje o profilu
-
Płeć
Mężczyzna
-
Miejscowość
Łódź
Ostatnie wizyty
Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.
Osiągnięcia kooalla
-
Witam, z powodu problemów zdrowotnych nie mam czasu na produkcję wędlin dojrzewających. Mam do odsprzedania dojrzewalnie opartą na sterowniku ESM-3723 EMKO (koszt 450 zł), zbudowaną na bazie chłodziarki do wina firmy MIDEA MDRW146FGG22, kupionej nowej w media expert. W zestawie nawilżacz, oraz w komorze osuszacz, sterowany jednym sterownikiem. Sprzęt cenię na 1000 zł i cena ta nie podlega negocjacji, gdyż jest to koszt zakupu chłodziarki, reszta sprzętu gratis. Preferowany odbiór osobisty, z racji gabarytu. Jest to idealna propozycja do osób chcących zacząć przygodę z produkcją takich wędlin. Kontakt 726-240-001 Paweł
-
- wędliny
- chłodziarka
-
(i 3 więcej)
Oznaczone tagami:
-
Wyroby dojrzewające Pawła - mile widziana pomoc.
kooalla odpowiedział(a) na kooalla temat w Wędliny dojrzewające
Cóż były Św i trzeba było skosztować szynki myszki dojrzewającej. Ubytek wagi 38 - 40%, ważyłem już po zapakowaniu w kątnice. Peklowana solą morską 25g/1kg mięsa, przyprawy 2g pieprz kolorowy i 2g, chilli w płatkach. Aparat ciut rozjaśnił zdjęcie, w rzeczywistości szynka jest bardziej ciemna w kolorze wiśni. -
I właśnie po to przed nabiciem, odparza się jedno pętko na próbę..
-
Zakup wędzarni(allegro,olx,inne)
kooalla odpowiedział(a) na krzysiekk temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Kolego napisze Ci jedno wędzarnia może i ok. choć jej nie widziałem. Z tym iż rozmiar paleniska to śmiech na sali, do tego ta rura. Malowane jakimś gównem, farba ta złazi i osiada na wędzonkach. Sam kupiłem takie gówno, z tym iż drewniane z podobnym paleniskiem. I jak szybko kupiłem, tak szybko odesłałem. Kup najprostszy kibelek drewniany i zrób sobie pod to odpowiednie palenisko. Jakie wymiary ma mieć palenisko znajdziesz na forum. Będziesz zadowolony..- 762 odpowiedzi
-
- biowin
- wędzarka balkonowa
-
(i 2 więcej)
Oznaczone tagami:
-
Wyroby dojrzewające Pawła - mile widziana pomoc.
kooalla odpowiedział(a) na kooalla temat w Wędliny dojrzewające
Ligawa wołowa utrata wagi 40%, w próżni ok. 2 tyg., potrzeba jeszcze ok. 1 miesiąca. Już jest smacznie i wreszcie nie za słono, przyprawy wyczuwalne, aromat pieprzu. -
Nie wiem jak kamienie, ale ich elektryczna ostrzałka to wywalona kasa w błoto..
-
Ostatnio wpadłam na pomysł, który pozwolił wcisnąć w jelito tę pozostałość: z mięsa formuję na folii wałek o przekroju kiełbaśnicy wałek ciasno zawijam w folię ścinam/otwieram jeden koniec naciągam rozmoczone jelito lekko pokręcając rulonem skręcam stopniowo drugi koniec foliowej rurki wyciskając farsz.Wypróbowałam na farszu kabanosów, jelito fi 32+. Wyszła ładna parka, wędzona razem z kabanosami a później doparzona. Następnym razem zaprezentuję zdjęcia. Można prościej, folia kolagenowa i robimy kiełbaski. Powietrze wykuwamy i nic nie mamy strat.
-
Kultury starterowe - postęp w technologii przetwarzania żywności
kooalla odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędliny dojrzewające
Kolego kupiłem kiełbaskę fueet i rozmnożyłem pleśń i mam tak w komorze.. To salami to pryskane już pleśnią pozyskana z mojej komory. Woda destylowana 250 ml, ja użyłem cukru ok. pół małej płaskiej łyżeczki i resztki flaka z pleśnią. Po 12h przecedziłem i opryskałem wyroby. -
Wyroby dojrzewające Pawła - mile widziana pomoc.
kooalla odpowiedział(a) na kooalla temat w Wędliny dojrzewające
Takie szybkie pytanie mam utratę 25% Boczku czyli zakładając że chudego będzie 60% to ok. 39%. Rozkrajać, czy jeszcze czekać? -
Ciekawy film na temat wędlin dojrzewających
kooalla odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędliny dojrzewające
-
Zapisuje sobie normy zużycia osłonek, co by nie szukać: 1. https://www.wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu Szykuje się do testu nowego sprzętu, już przerobiony na 220V. https://youtu.be/7SsbaY7BM-k W tym celu zapeklowałem mięso na kiełbasę polędwicową wg. Halusi: 1. 2.3 kg kl1 z polędwicy wieprzowej siatka końcowa 13mm 2. 1.1 kg kl1 z piersi kurczaka siatka końcowa 13mm 3. 2.6kg. kl2 boczek chudy siatka końcowa 8mm 4. 1kg ścinki z polędwicy - siatka końcowa 4.5mm dwukrotnie. Przyprawy: Pieprz 2g/1kg czosnek 2g/1kg kminek 1g/kg Planuje nabijanie w jelita baranie 30m. Dam znać co z tego wyszło.
-
Jaką kupić maszynkę do mielenia mięsa ?
kooalla odpowiedział(a) na świadziu temat w Maszynki do mięsa
Wilk RM Gastro TS-12TD 380V bardzo łatwo przerobić na 220V. Płyta sterownicza przystosowana do 220V i 380V. Wyprowadzone wszystkie kabelki od stojana 6 szt., odpowiednie podłączenie plus kondensator 54uF. Zmiana wtyczki, podanie fazy i zera w odpowiednie miejsca i mamy wilka na 220V. Oczywiście wszystko w pełni odwracalne jeśli chcemy mieć 380V.- 2 359 odpowiedzi
-
- Alfa 32motoreduktor
- silnik
-
(i 1 więcej)
Oznaczone tagami:
-
To może podasz konkretny model. Bo ceny są od 390 zł do 1800 zł za te krajalnice. Dobra znalazłem 1400 zeta.. https://www.rossi.pl/46949_graef_graef_classic_c90_krajalnica_uniwersaln_z047840.rossi
-
Zależy jak cienko lubimy pokrojone wyroby, jeśli robimy coś na zimno wędzone i podsuszane, to ten pseudo "Zelmer" nie da rady.. Bo pokroić plasterki tak żeby prześwitywały to sztuka dla krajalnicy. Nie wiem jak Wam, ale mnie takie wędliny właśnie tak krojone smakują. Urżnąć grubo to i nożem bez krajalnicy urżnę..
-
Co preferujecie klasyczne wędzenie czy elektryk
kooalla odpowiedział(a) na fantomek temat w Dymogeneratory
Nie mam problemów z stopniem uwędzenia, i smakiem i zapachem. Stosuję pewną sztuczkę, po parzeniu po 24h. Wędzę ponownie krótko w 20 stopniach max 2h z osuszaniem. Każdy wędzi jak mu pasuje. Wiem jedno daj obie wędzarnie początkującemu, elektryk i tradycyjną na pierwsze wędzenie i z której wędzonki będą ok?
