Skocz do zawartości

@hana

Użytkownicy
  • Postów

    291
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    Bory Tucholskie

Ostatnie wizyty

1 101 wyświetleń profilu

Osiągnięcia @hana

Wschodząca gwiazda

Wschodząca gwiazda (9/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. @hana

    Lato w słoiku

    Zapytam Mamę i dam Ci znać
  2. @hana

    Lato w słoiku

    Nie wiem czy były jakieś konkretne proporcje - zapytam Mamę z tego co pamiętam to na każdy słoik (weck taki na gumkę) było kilka goździków wbitych w cząstkę gruszki. Zalewa była z cukrem i octem. Gruszki z własnego sadu - stara grusza rośnie do dziś, ale już nie ma tylu owoców co kiedyś....
  3. @hana

    Lato w słoiku

    Moja Mama robiłą truskawki z agrestem, truskawki z rabarbarem (taka też była konfitura), jabłka z wiśniami i gruszki ze śliwkami. Te mieszane kompoty były najpyszniejsze. I przepyszne gruszki lekko octowe z goździkami Były jeszcze kompoty jabłkowe z dodatkiem gałązki mięty - te dopiero były pyszne
  4. @hana

    Lato w słoiku

    Ja w słoiczki robię maliny przesypane cukrem najlepsze takie późne, jesienne.
  5. @hana

    Nalewki

    Na 1 kg owoców 1 litr alkoholu ok. 70 % (dlatego biorę 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu)
  6. @hana

    Nalewki

    Nie - tyle wystarczy, potem zrobi się gorzka od tych małych pestek. Pokrój tylko owoce - nie zalewaj całych.
  7. @hana

    Nalewki

    Robię nalewkę truskawkową słodką : 1 kg truskawek kroję na plastry, zalewam 1/2 l wódki 40 % i 1/2 spirytusu i zostawiam na 24 godziny. (nie dłużej, bo robi się gorzka od pestek). Po tym czasie odcedzam i łączę z syropem cukrowym ( 1 szkl wody i 1/2 kg cukru). Myślę, że cukru można wziąć tyle ile komu odpowiada. Tak samo robię nalewkę z poziomek - najlepsza i najbardziej aromatyczna z leśnych
  8. Przy okazji kolejnego tortu zważyłam całe jajka... Białka są z jajek 62-64g
  9. W kremie jest barwnik spożyczy niebieski (nie zielony): http://www.cafe-chocolate.pl/barwniki-w-pascie/369-wilton-barwnik-niebieski-royal-blue.html Dodajesz taką ilość barwnika, żeby uzyskać pożądany odcień
  10. Będę pamiętać
  11. Dziękuję a ile lemon curd na taką porcję? 150-170g wystarczy, żeby się krem nie rozpłynął? Krem na bezie szwajcarskiej robi się z białek, cukru i masła. Podam proporcje na 1 białko - można zrobić wielokrotność tej porcji. Na ten tort, który jest na zdjęciu zrobiłam krem z 9 białek (tort 26 cm i dekoracja z róż wymaga sporo kremu ) Na 1 białko biorę 50 g cukru i 60 g miękkiego masła (w temp. pokojowej - nie może być zbyt chłodne, ani za miękkie). Białka ubijam z cukrem na parze zwykłą trzepaczką, aż osiagną temperaturę 60-65 st. (można sprawdzić palcami, czy cukier jest rozpuszczony i powinno być ok, ale lepiej zmierzyć temperaturę termometrem). Potem zdejmuję z pary i studzę mieszając. Zimne białka ubijam na pianę i do takiej piany dodaję po kawałku masła. Białka najlepiej ubijać końcówką do piany na najwyższych obrotach, a przed dodaniem masła zmienić końcówkę na mieszadło. Krem pod koniec ubijania wygląda jak zwarzony - trzeba dalej ubijać 5-10 minut aż stanie się gładki. Na koniec dodaję barwniki i gotowe. Jak krem jest zbyt miękki to trzeba na chwilę schłodzić w lodówce. [Dodano: 31 sty 2019 - 19:08] Tu jest niebieski "kolega" poprzedniego tortu:
  12. A mogłabyś podać proporcje? Ja w swoim torcie mam 2 kremy - w środku jest budyniowy (na domowym budyniu z żółtkami), a do dekoracji najbardziej lubię krem na bezie szwajcarskiej, który jest super gładki i stabilny.
  13. Piękny tort Jaki krem zrobiłaś do środka i do dekoracji?
  14. Dziękuję Aniu Americolor niestety trudno dostępne u nas, ale wybór kolorów faktycznie większy.
  15. Halusiu, Ty taką dekorację zrobisz jednym palcem To jest tylka Wilton 1M - jedna z moich ulubionych. Na piątek będę robić jeszcze jeden taki tort, ale niebieski, a w lutym kolejny - z inną dekoracją. Barwniki też są z Wiltona - wg mnie mają najbardziej "żywe" kolory (może na tym zdjęciu nie widać dokładnie, bo jest robione telefonem).
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.