Skocz do zawartości

Kminek

Użytkownicy
  • Postów

    65
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Kraków

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Kminek

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jaka powinna być przestrzeń pomiędzy stropem komory wędzarniczej a miejscem ujścia dymu na zewnątrz ?
  2. Jaką funkcję mają pełnić dodatkowe drzwiczki w komorze dymowej ?
  3. Przede mną jeszcze sporo nauki, zobaczymy jak będzie następnym razem
  4. Czyli zapewne tutaj popełniłem błąd, faktycznie szyber miałem prawie zamknięty
  5. ok 5 godzin, ale razem z wygrzaniem wędzarni i osuszeniem wędzonek
  6. Tak po prawdzie to nie.
  7. Ostatnio wędziłem schab wg. tego przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/84-schab-wedzony. Jeśli chodzi o kolor to wyglądały prawie tak samo jak na zdjęciu. Zastanowił mnie jednak pewien fakt, a mianowicie zbyt intensywny zapach i smak drewna którym wędziłem,(dąb i śliwa) Nie wiem czy tak powinno być, ponieważ to było moje pierwsze wędzenie i nie mam porównania. Może ktoś zechce się w tym temacie wypowiedzieć ?
  8. świadziu już mniej więcej kumam co i jak, zobaczymy co z tego wyjdzie w praktyce
  9. arkadiusz może według ciebie nie rozumiem, ale mam takie prawo ponieważ nie zostało powiedzane o jakie ryby chodzi, przy okazji wielkie dzięki za wskazówki co do pstrąga, wypróbuje w sobotę
  10. Chyba na południu... napisz, która to część drobiu, bo jestem b. ciekaw... alehar z przyjemnością się czegoś naucze wiec bądz tak uprzejmy i powedz jak to jest na mazowszu Maxell śliczne fileciki
  11. Maxell wiem że drób nie ma polędwicy, a jednak większość z nas mówi i kupuje polędwice drobiową Sam dzisiaj kupiłem
  12. Slinka cieknie czytając o tej polędwicy, może ktoś podzieli się przepisem jak zrobić polędwiczke drobiową od a do z ?
  13. Nareszcie znalazłem ten artykuł o wędzeniu ryb gdzie były podane tak wysokie temperatury Wędzenie ryb na gorąco: Do wędzenia na gorąco możemy używać jedynie świeżych ryb. Przed wędzeniem ryby świeżej należy ją lekko nasolić przez natarcie drobną solą lub moczenie przez odpowiedni okres w roztworze soli, aby smak gotowego wyrobu był wyrazisty, nie mdły. Proces wędzenia na gorąco trwa od 1 do 4 godzin i odbywa się w temperaturze od 120 do 140 st.C. W pierwszej fazie wędzenia należy surowiec podsuszyć, aby nie pękała skórka podczas dalszego etapu wędzenia. Proces wędzenia ryb na gorąco składa się z trzech etapów: 1. Podsuszanie powierzchniowe, które należy przeprowadzać w temperaturze 60-90 st.C i silnym ciągu powietrza, 2. Pieczenie, podczas którego temperatura może dochodzić do 140 st.C, 3. Wędzenie właściwe, które odbywa się w gęstym dymie, prawie bez ciągu i w obniżającej się temperaturze . Przy wędzeniu gorącym należy częściej kontrolować temperaturę, niż przy wędzeniu zimnym, aby nie zniszczyć wyrobu przez przegrzanie. Ryby w czasie wędzenia na gorąco tracą od 18 do 40% wody, ulegają przypieczeniu, tracą smak surowej ryby i zmienia się ich konsystencja (białko ulega ścięciu). Podczas wędzenia na gorąco, ze względu na krótki czas, wyrób nie zdąży nasycić się składnikami dymu w takim stopniu, jak przy wędzeniu na zimno. Przy wędzeniu na gorąco otrzymujemy wyrób delikatny, miękki i smaczny, natomiast mniej trwały; może być przechowywany najwyżej kilka dni. Na gorąco można wędzić śledzie, szproty, flądry, węgorze, sielawy, makrele, leszcze, karpie i inne. Przy wędzeniu na gorąco należy stosować takie same rodzaje drewna i trocin jak przy wędzeniu zimnym. Nadesłał: Maxell" Przy okazji zapytam, czy zna ktoś sprawdzony i prosty przepis na pstrąga??
  14. na 100% °C , Teraz z logicznego punktu widzenia jak sobie przypomnę to może i faktycznie chodziło o podpiekanie w temp. 130 °C. To i tak braknie mi skali na termometrze. A mówią, że skleroza nie boli
  15. tusiaczek jak znajde to wstawie link
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.