Skocz do zawartości

sweetheart79

Użytkownicy
  • Postów

    29
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Łomianki

Osiągnięcia sweetheart79

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięki za info!!! :-) Po to w zasadzie go kupiłam, żeby mieć ręce wolne przy dziecku :wink: Dam znać jak upiekę, czy wszystko się udało. Pozdrawiam!
  2. @halusia@ dziękuję za odpowiedź! :-) Spróbuję dzisiaj zrobić niespodziankę mężowi... uwielbia drożdżowe :grin: mogę wyrobić ciasto w automacie?
  3. @halusia@ pomalutku uczę się wypieków i chętnie korzystam z tego forum szukając przepisów. Ale oczywiście mam masę pytań jako laik... czy możesz mi powiedzieć, jaki wymiar keksówki pasuje do tej ilości ciasta? Wczoraj kupiłam foremkę na keks 30cm x 7cm (wybrałam średnią). Czy foremkę smarujesz i wysypujesz czymś?
  4. Każdy je jak lubi... O gustach się nie dyskutuje :wink: Ni to pizza ni pieróg, ale i tak smakuje! :thumbsup: A że jestem w ciąży, to ogórki pasują mi niemal do wszystkiego :lol: Sosik czosnkowy dodaje smaku i soczystości. jagra masz rację - Buraków! :grin:
  5. Nie wiem czemu ciasto miałam takie płynne. Sporo mąki dosypałam w automacie i po wyjęciu nadal się nie lepiło, więc musiałam znów podsypać mąki. Użyłam chlebowej, ale to chyba nie powinien być problem? Mimo wszystko calzone wyszły pyszne! :thumbsup: Farsz zrobiłam z pieczarek, cebuli, papryki i kurczaka gyros z serem żółtym.... Wyszło tego cała blacha. Ładnie się upiekło, a już myślałam, że mój stary piekarnik gazowy jest na nic! A do tego zrobiłam sos czosnkowy i maczałam sobie calzone w sosiku... I dodatkowo pokusiłam się o ogórki, które niedawno ukisiłam. :wink: Pełna rozpusta!!!
  6. Wsypałam drożdże instant, ale chyba jajko miałam za duże, bo w fazie mieszania ciągle ciasto było płynne... Musiałam dosypać z 2-3 łyżki mąki, ale i tak ciasto nie wygląda jak to z obrazka w automacie. Czyżby dalej było za rzadkie?!
  7. Domowa pizza Calzone Składniki: Ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej, - 1 duże jajko, - 3/4 szklanki ciepłego mleka, - 1/4 szklanki wody, - 2 i 1/2 łyżeczki drożdży, - 1 łyżeczka cukru, - 1 łyżeczki soli, - 3 łyżki oliwy z oliwek Rozumiem, że to są drożdże instant? Można zamienić na świeże lub podać je jakoś w gramach?
  8. Na razie podchodzę do pieczenia jak pies do jeża... :rolleyes: kupiłam automat do chleba i na razie wymieszałam w nim tylko ciasto na pizzę kupiłam zapas mąki, otrąb, słonecznika... kupiłam wagę i na razie czytam i czytam i czytam zbieram przepisy, które mi się podobają - mam ich już spory zestaw :smile: w niedzielę dostanę od znajomej zakwas w końcu muszę się przełamać i spróbować!!! tylko ten piekarnik mnie przeraża... :devil:
  9. Dzięki ANNAM!!! Niestety, jeszcze przez kilka m-cy jestem skazana na ten piecyk... Może trochę się poduczę i będę bardziej wprawiona na lepszy piecyk elektryczny? No nic, popróbuję... Choć strasznie się boję, że jak mi nie wyjdzie pierwszy chlebek to się zniechęcę... :???:
  10. Dzięki o taką odpowiedź mi chodziło!!! :-)
  11. według mnie niestety ale muszą :devil: wypiekacz niestety, ale nie równo grzeje; przynajmniej mój ma spiralę jedynie na dole a od góry jest niższa temperatura przez co chleb na dole jest przypieczony a od góry biały; Próbowałam wielokrotnie, ale niestety nigdy mi nie wyszło jak należy (jeśli chodzi o chleby na zakwasie oczywiście) :blush: Bena, czy jeśli mam stary gazowy piekarnik, który grzeje tylko od dołu, to też mi nic nie wyjdzie? :???: Kupiłam automat i chciałabym wypróbować kilka przepisów, ale nie wiem czy efekt pieczenia w moim piekarniku nie będzie gorszy od wypieków w automacie... :mellow: Piekłam ostatnio pizzę na kamieniu i wyszła super, tylko rzeczywiście od spodu ładnie przypieczona (na blaszce nigdy mi tak nie wyszło), a od góry była blada. Teraz może położę kamień wyżej, może to coś pomoże...
  12. Przeprasza, że tak biegam po wątkach, ale zakupiłam niedawno automat do chleba i chciałabym nauczyć się piec pieczywo. Stąd moje pytanie, jeśli chcę piec w piekarniku, to czy mogę wyrabiać każde ciasto w automacie? Rozumiem, że przepisy są modyfikowane i specjalne do automatu, jeśli chciałabym piec w automacie. Jeśli tam tylko mieszam i wyrabiam, to każdy przepis mogę wypróbować? Będę wdzięczna za rady!
  13. Dzięki za odpowiedzi! Czyli nie muszę modyfikować przepisów do tradycyjnego pieczenia w piekarniku, jeśli tylko chcę wyrobić ciasto w automacie? Bałam się, że będę musiała zmieniać proporcje, ale to chyba tylko wtedy jeśli chciałabym upiec w automacie coś z tradycyjnego przepisu?
  14. Mam pytanie do znawców tematu: czy każde ciasto i chleb można wyrabiać w automacie w proporcjach takich jak w przepisie, jeśli później będę piec w piekarniku? W internecie, także i na forum, są osobne przepisy do wypieków z automatu i tradycyjnym sposobem. Jednakże ja chcę piec tradycyjnie, ale wyrabiać wszystko w automacie (przynajmniej na początku, zanim się trochę nie poduczę).
  15. Automat sprawdzony. :-) Co prawda nikt mnie nie ostrzegł, że działa specyficznie. Spodziewałam się, że jak się włączy do prądu, to od razu będzie pracował. Znajoma uświadomiła mi, że forma musi się nagrzać i dopiero po długim czasie mieszadła zaczynają pracować. I rzeczywiście, stałam i czekałam... I dopiero po 20 min automat zaczął wyrabiać ciasto! A już się bałam, że kupiłam zepsuty sprzęt! :lol: Wczoraj wyrobiłam ciasto na pizzę - wyszło idealne! Upiekłam pizzę na kamieniu i takiej smacznej pizzy w domu jeszcze nie jadłam!!! :thumbsup:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.