Skocz do zawartości

dubois

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Łódź

Osiągnięcia dubois

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. sterowanie ok, moc grzałki tylko nie wiem jak dobrać ale to może zmierzę komorę i zrobię jakieś zdjęcia to doradzicie jaka powinna być moc i gdzie to wszystko zamontować, jaki dymogenerator polecacie?
  2. witam, czy ma ktoś jakiś pomysł aby zrobić z kibelka wg Andyandy'ego wędzarnię elektryczna? jaki dymogenerator zastosować, jakie grzałki, jakie sterowanie itd.
  3. a czy to jest duże odstępstwo od oryginalnego przepisu jeżeli bym zmielił mięso w piątek rano i dodał sól i przyprawy a wieczorem tego samego dnia (po 12h) wymieszał ponownie i nabił w jelita, przez noc mogło by to leżeć w lodówce, rano wyjąc, osadzić przez 2h i do wędzarni
  4. dubois

    Peklowanie

    Halo halo Panowie, czy ktos odpowie???
  5. dubois

    Peklowanie

    Jest to wersja 4 dniowa, tabela dziadka zmodernizowana, jaką powinienem ustawić temperaturę w lodówce żeby to się ładnie przepeklowało do soboty? kiedy wykonać drugi nastrzyk? jak w ogóle wykonywać taki nastrzyk, mam igłę z dziurami po bokach (biowin), czy powinienem wykonać nastrzyk dwa razy w każdy kawałek mięsa po 60ml?
  6. dubois

    Peklowanie

    wstawiłem mięsa do peklowania, mam takie kawałki, dwie szynki po 1,35kg i brzuch ok 1kg, czyli razem 3,7kg, zrobiłem mieszanke peklującą z 1,5 litra wody i 185gram peklosoli prymat, każdą szynkę nastrzyknąłem po 60ml tej że mieszanki, a resztą zalałem mięso i wstawiłem do lodówki, czy ktoś może mi powiedzieć czy to jest prawidłowo???
  7. dubois

    Peklowanie

    znam tą tabelę, tylko chodzi o to czy boczek też nastrzykujemy? jak to zrobić? i czy jak są dwie szynki po 1kg to stosujemy dane z tabeli na 2kg mięsa czyli dla 4 dniowego peklowania 124g peklosoli i 0,8l wody? i kolejne pytanie, dlaczego są dwie różne dawki peklosoli i wody podane w każdej kolumnie? nigdy nie nastrzykiwałem mięsa tylko peklowałem 14 dni bez nastrzyku, a tym razem muszę się spieszyć
  8. dubois

    Peklowanie

    witam, ja bym chciał się zapytać jak zapeklować mięsko ( dwie szynki ok 1kg, boczek 15cm na 30cm) abym mógł to uwędzić w niedzielę 09.03?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.