Skocz do zawartości

Maykim

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Pruszków/wawa
  • Zainteresowania
    bardzo dużo :)

Osiągnięcia Maykim

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Klikam często z telefonu i nie zauważyłem wiadomości dzieki
  2. Maszynka zelmera nowe sita nowe noże wiec to raczej nie o to chodzi
  3. Jeszcze raz dziękuje za wszystkie odpowiedzi Podsumowując widzę ze zrobiłem kilka błędów Nieodpowiedni skład mięsa Nieodpowiednie wyrobienie mięsa (mieszanie) Złe wędzenie (namoczenie zrebek ) No i najgorszy błąd parzenie Czy mógł by mi ktos podać jakiś prosty szczegółowy przepisy na kiełbaskę zeby mi wróciła wiara i chęć dalszych experymentow kulinarnych Pozdrawiam
  4. Dziękuje za wszystkie cenne uwagi ja niestety specjalistą nie jestem ale spróbuje odpowiedzieć Wołowe - pręga Łopatka to dla mnie łopatka A szynka to szynka Boczek średnio tłusty Ktos wspomniał o wedzeniu bo faktycznie zrebki moczę bo inaczej sie palą ;(
  5. dzięki za podpowiedzi zgadzam sie że boczek słaby ale nie dostałem podgardla no i chyba spartoliłem to parzenie tylko czy to dało takie objawy ? może troche za słabo ją wyrobiłem (wymieszałem)
  6. witam proszę o podpowiedz zadymiam od kilku miesięcy wędliny wychodzą mi wyśmienite a kiełbasy beznadziejne robiłem już 3 razy kiełbasy i najlepsza z nich była 1 ale z braku odpowiednich sitek do maszynki bardzo chuda (drobno zmielona wręcz mortadela) Ostatnia moja kiełbasa (najgorsza niestety) wołowe z goleń 3kg od szynki chude 1 kg łopatka 3 kg boczek 3 kg sposób wykonania szynka zmielona na szarpaku łopatka na 10 sito wołowe i boczek na najdrobniejszym zauważyłem że wołowe było bardzo suche takie trociniaste wszystko wymieszane z peklo solą, majerankiem, czosnkiem, pieprzem około litra zimnej wody (przegotowanej) wymieszane odstawione na noc w lodówce, na 2 dzień próba kotleta na patelni (był wyśmienity ) obsuszanie w temp 45 stoni przez 2-3 godziny wędzenie w wędzarce elektrycznej na wiórki około 5-6 godzin nie chciało złapać koloru (łapało nierównomiernie mimo że pętka sie nie stykały) parzenie temperatura wody 90 stopni przez 45 min pachniała wspaniale a po wystudzeniu okazało się że jest wiórowata, niesmaczna, twarda, ima w środku bardzo dużo powietrza mino ze przy napełnianiu go nie było pomocy bo uwielbiam kiełbasę a wychodzi mi coraz gorsza może ktoś ma jakiś dokładny prosty przepis z podobnych składników którego nie da się spartolić pozdrawiam
  7. dziękuję za informacje / poczytałem poradnik który dostałem na maila i...... ...... całkiem zgłupiałem :shock: z tego co wyczytałem to wędzarnia / gril który planowałem postawić w ogrodzie niewątpliwie był by jego ozdobą ale do wędzenia mógł by się sprawdzać lekko mówiąc ŚREDNIO (szczególnie w zimę) dlatego nie wiem czy nie zakupić innego gotowego :???: zależy mi na jak najlepszym smaku wędlin (typowo staropolskich) jeśli dobrze przeczytałem to najlepsza jest w takim wypadku wędzarnia drewniana ? mam domek gospodarczy w którym zawsze panuje plusowa temperatura (z kominem) więc mogę tam umiejscowić wędzarnie ? proszę o jakąś podpowiedz ? - bradley odpada ze względu na cenę itp może jakiś sprawdzony gotowiec w cenie do +- 1000 zł ? prosty w obsłudze a zarazem dający możliwość zrobienia pysznych domowych wyrobów przepraszam że zawracam ale mam straszny mętlik w głowie dziękuję za wszelkie odpowiedzi pozdrawiam
  8. Panowie chcę wybudować grilo wędzarnie a jako że budowniczy ze mnie żaden nie chciał bym postawić jakiejś pokraki nie nadającej się do niczego szukam kogoś godnego polecenia (jakiegoś fachowca) który wymurował by mi w okolicach wa-wy wędzarnie w rozsądnych pieniądzach ewentualnie namiar na jakieś gotowce dziękuję za ewentualną pomoc pozdrawiam
  9. Maykim

    Przywitanie

    Witam serdecznie nazywam się Mikołaj, mieszkam w okolicach Wa-wy cieszę się że trafiłem na taką wspaniałą brać Lubię zdrowo i smacznie zjeść dlatego coraz więcej do jedzenia robię sam planuję zakupić (bądź wymurować) wędzarnię i robić pyszne wędlinki dla rodziny i znajomych więc wiedza tu opisana na pewno mi się przyda co prawda pracowałem kiedyś w masarni więc jakieś pojęcie mam ale była to totalna nie za smaczna masówka a nie o to mi chodzi pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.